Kreditno osiguranje primarno ima za cilj zaštititi tvrtke koje se suočavaju s poteškoćama u naplati potraživanja. U velikoj većini poslovna zajednica zna ne samo da postoje, već i obuhvat djelovanja kreditnih osiguratelja. Pitanje je samo jesu li prepoznali trenutak da su im oni potrebni. Najčešći korisnici osiguranja potraživanja su, po našim podacima, izvozno orijentirani poduzetnici, jer im je istodobno potrebna podrška i informacija o stabilnosti kupca, tržišta i zemlje gdje izvoze, spoznaje jesu li česte promjene zakonskih okvira, promjene poslovnih odnosa. To su sve podaci koji hrvatskim poduzetnicima možda nisu dostupni kada se radi o izvoznim tržištima. Zbog toga i raste primarna motiviranost za ugovaranjem polica, čime će osigurati naplatu svojih potraživanja i tako zaštititi likvidnost tvrtki, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Goran Tolić, voditelj prodaje Acredie, vodećeg društva za kreditno osiguranje na austrijskom tržištu, koje odnedavno posluje samostalno i na hrvatskom tržištu.

No, ono što je u samom cilju motivacije ugovaratelja police bi trebala biti informacija o njihovim kupcima. I to je nešto na čemu mi najviše stremimo – biti podrška ugovarateljima police kako bi dobili pravovremenu, punokrvnu informaciju o svojim kupcima, o njihovoj financijskoj stabilnosti i potencijalnoj mogućoj narušenosti te financijske stabilnosti. Osiguranje naplate potraživanja je bitna komponenta, a ona znači naša zaštitu koju ćemo im ponuditi u situaciji kada i ako kupac uđe u problem s neplaćanjem, što je dodatni benefit tog osiguravateljskog proizvoda, pojasnio je Tolić.

Često smo, nastavlja Tolić, svjedoci da su hrvatskim dobavljačima upravo njihovi kupci dali uputu da se osiguraju, odnosno da kad pregovora o izvozu i upita o sigurnosti naplate posla, sami kupci kažu – imate osiguranje, osigurajte se i zaštitite svoje poslovanje. Ključ je dakle u toj isprepletenosti potrebe i uputa koje dobivaju s tržišta, naglasio je. Cjelovit podcast u kojem detaljnije predstavljamo osiguranje naplate potraživanja te kako ga primijeniti i koristiti u poslovnim odnosima, poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Acredia je vodeća osiguravajuća kuća specijalizirana za kreditno osiguranje, prisutna i Austriji već više od 30 godina, gdje slovi za tržišnog lidera s više od 50 % tržišne zastupljenosti. Djelomično je u vlasništvu Allianz Tradea, vodećeg svjetskog osiguravajućeg društva za naplatu potraživanja s lokalnim upravljanjem rizicima u više od 50 zemalja.

Na upit urednika Borisa Živkovića kako to da su u Hrvatskoj od 2012. a tek odnedavno pod vlastitim imenom, Tolić objašnjava kako je Acredia djelovala kao reosiguravatelj i ocjenjivala trgovačka društva u Hrvatskoj u okviru obitelji Allianz, kao i da je sama dinamika razvoja i kvalitetnija podrška klijentima razlog samostalnog djelovanja pod imenom Acredia.

Naime, kroz kontinuirano praćenje više od 85 milijuna trgovačkih društava diljem svijeta, monitoring, pokušavamo prepoznati potencijalne probleme, odnosno narušavanje u kulturi plaćanja i samog financijskog poslovanja i na neki način pravovremeno upozoriti ugovaratelja, odnosno dobavljača o potencijalnom problemu kod njegovog kupca, uz samu procjenu financijske stabilnosti nekog novog kupca ili postojećeg kupca. Mi smo ti koji će preuzeti rizik u slučaju da dođe do potencijalnog problema s nenaplatom, a što nas u konačnici dovodi i do toga da smo mi sustav koji će nadoknaditi gubitak u slučaju nenaplate potraživanja, pojasnio je Tolić.

Upitan o najznačajnijim rizicima hrvatskih trgovačkih društava i područjima, Tolić odgovara kako su posebni izazovi s izvozom, posebno tvrtki koje nisu to dotad radile, jer im je potreban partner koji će preuzeti i dio te uloge u t procjeni i kvaliteti stvaranja povjerenja pri takvom poslu.

Ne treba zaboraviti nestabilnost koja se susreće na svjetskom tržištu, globalna nestabilnost koja je povezana i s inflacijom, rastom kamatnih stopa. Sve su to izazovi koji su u mnogočemu bitni, bitno ih je prepoznati i stalno imati pravovremenu informaciju što se događa s njihovim kupcima i potencijalnim problemima koji bi se mogli stvoriti.

Što se pak tiče rokova plaćanja, Tolić odgovara kako su rokovi, dulji rokovi i normalni poslovni dio, ovisi to od djelatnosti do djelatnosti, negdje se dugi rokovi smatraju i 30 dana, negdje se smatraju 90 dana. To i nije ništa neobično. Problem nastaje u trenucima nestabilnosti, primjerice pritiska na kamatne stope. Tada se očekuje da će doći do određenog preljeva, raste problem nemogućnosti servisiranja svih obveza na dobavljače, pa je za očekivati da će se produžavati rokovi plaćanja iz nekakvih standardnih u možda nešto duže. I to je taj trenutak, element zašto kreditno osiguranje može pomoći jer se takva situacija lakše može prebroditi.

Tolić je u podcastu i pojasnio kako se računa cijena i premijska stopa, na što sve utječe, koji podaci se uzimaju u obzir.

Iznio je i zanimljiv podatak da je postotak obnove polica već dosegnuo 95 %, što je u osigurateljnoj branši zavidan podatak.

– Plan nam je već u ovoj godini sukcesivno uvoditi i neke nove proizvode na tržište. Riječ je o nadogradnji postojećih proizvoda, ali dijelom će biti i noviteti na tržištu. Ostavit ću još, neka ostane to jednim dijelom i dio naše poslovne strategije, kad ćemo biti spremni i kad će ti proizvodi biti spremni za ovo tržište, najavio je Tolić za PoslovniFM.

Sadržaj podcasta pripremljen je u suradnji s Acredia osiguranjem.

Više o Acrediji i proizvodima koje nudi saznajte na: https://www.acredia.at/hr/ i https://www.linkedin.com/company/acredia-kreditno-osiguranje/

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 21. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.