Najveći problem poduzetništva je prevelik birokratski aparat

„Rješenje za prevelik birokratski aparat, čiji se izdaci financiraju nametima prema privatnicima, je otpuštanje najmanje njih 30 posto. To bi bilo puno jeftinije, smanjio bi se trošak, poduzetnici bi mogli ići naprijed. Među tih 30 posto sigurno bi bilo onih koji imaju svoje ideje i koji također mogu prijeći na drugu stranu, u poduzetništvo i samostalno pokrenuti posao“, izjavio je za poslovniFM Boris Vukušić, vlasnik tvrtke Bimex-prom i predsjednik Udruženja male brodogradnje. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Poduzetnik je gotovo 30 godina, od čega nešto više u maloj brodogradnji, no zbog otežane situacije na tom području, tražio je i nove niše. „Osim brodogradnje, nišu sam vidio i u pratećoj metalskoj industriji, u proizvodnji svih metalskih konstrukcija i prikolica, da bismo u posljednjih nekoliko godina patentirali industrijski patent platforme za seleće pčelarstvo, s obzirom na to da sam naslutio da je budućnost u tome i da će Europska unija sufinancirati sredstva pčelarima za nabavu opreme. Naša platforma omogućava seljenje košnice na vrlo jednostavan način, odnosno izbjegava se to raditi ručno. Za sada smo prisutni u zemlji i interes je velik“, kazao je Vukušić u razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak u emisiji Ritam posla.

Riječ je, pojasnio je, o platformi na koju se smjesti 60 košnica (naravno može i manje), ispod koje dođe prikolica, što je isto naša proizvodnja; pčelar to zakvači za svoje vozilo i jednostavno prevozi košnicu do željenog cilja. Spusti stabilizatore, podigne platformu s prikolice…, tj. sve može obavljati sam. Kad se to radi ručno onda je potrebna pomoć barem četiri do pet osoba. Dakle, proizvod je za branšu koja je vrlo bitna i za nas ljude, zbog oprašivanja.

„Pčelari su subvencionirani iz Europske unije s 60 do 80 posto sredstava, a ako ih se manje javi na natječaj, subvencija može ići i do 100 posto“, istaknuo je Vukušić, dodajući da se cijena platforme kreće od 12 do 40-ak tisuća kuna, ovisno o broju košnica, prikolici itd.

Izlazak na vanjske sajmove za sada je otežan zbog veličine proizvoda, a i samo izlaganje nije jeftino. Ali potrudit ćemo se, kaže, pri čemu ocjenjuje da bi im moglo pomoći jedino Ministarstvo gospodarstva. Upravo time ukazuje na velik problem za sve poduzetnike: nema potpore Vlade u nastupima poduzetnika na vanjskim tržištima ili sajmovima. U velikom broju zemalja takvo što vlade financiraju. Osim toga, imamo i puno mladih talenata, učenika, koji se izvana vraćaju s medaljama, upitno je podržava li ih itko i kako ovdje.

„Treći mandat predsjednik sam Udruženja male brodogradnje, u kojemu su sva mala i srednja brodogradilišta i serviseri, brodopopravljači, inženjeri brodogradnje…, mnogobrojni poduzetnici koji se bore na tržištu i koji nisu, poput velikih, dobili subvencije. To su ljudi koji se time bave i iz ljubavi, a ne zbog velike zarade“, pojasnio je Vukušić.

Predlagao sam smanjenje PDV-a za nautički turizam, no to nije naišlo na razumijevanje. A da se to učini, više bi se kupovala hrvatska plovila i više bi se izvozila.

Boris Vukušić

„Stalan rast broja tvrtki bio je od 2005. do 2008. Tada je mala brodogradnja imala najveći gospodarski rast u zemlji, ali i najveći gleda li se bilo koja branša na svijetu, oko 50 posto. Broj subjekata povećao se je na 47 i broj zaposlenih na 1250, uz dodatnih 2000, uzme li se u obzir prateća industrija vezana za malu brodogradnju. No dolaskom 2008. godine i recesije, tadašnji ministar financija Ivan Šuker tražio je način kako napuniti proračun, pa je donesen zakon o posebnim porezima na automobile, motorkotače, zrakoplove i – plovila. A osim plovila, ništa se drugo i nije proizvodilo u Hrvatskoj. I to nas je dotuklo, umjesto, da nam se, s obzirom na rast – pomoglo. Mi smo spali na oko 30 tvrtki, a većina od toga ostala je na uslugama servisiranja. Jer proizvodnja je postala teško isplativa, pa, primjerice, umjesto 70 tisuća, s novim porezom cijena je bila oko 160 tisuća eura. Godine 2011. godine uspjeli smo se izboriti za to da se taj namet makne, potpora je došla iz dvaju ministarstava, trošarina je ukinuta, ali šteta je već bila učinjena“, prisjetio se Vukušić.

A u dijelu te proizvodnje vezane uz malu brodogradnju, Bimex-prom proizvodi prikolice i kranske prikolice za brodograditelje i suhe marine. Naručitelja ima, pretežito su domaći. „Predlagao sam smanjenje PDV-a za nautički turizam, no to nije naišlo na razumijevanje. A da se to učini, više bi se kupovala hrvatska plovila i više bi se izvozila. Jer sada stranci kupe naše proizvode i izvezu ih van bez PDV-a, a plate ga u svojoj zemlji. Da je manji, PDV bi se plaćao ovdje, a onda bi se i bolje punio proračun“, zaključio je Vukušić.

Bimex-prom obiteljska je tvrtka, a opstaju samo zato jer su uz malu brodogradnju odabrali i druge poslove i projekte. Tu su spomenute platforme za pčelare, ali, primjerice, nedavno su napravili šesterokutni planinarski dom koji je u dva segmenta prenesen na Biokovo.

Objavljeno: 25. listopada 2019. ©poslovniFM