Mi smo se odlučili za uzgoj mikroalgi koje će se koristiti u prehrambenoj industriji, uključujući i prehranu za životinje, primjerice ribe, pse ili trkaće konje koji moraju biti u dobroj formi. To su niše gdje se može postići dobra cijena, gdje nema ‘natezanja’, nego se isključivo gleda kvaliteta. Tako da interesa već sada ima od strane renomiranih tvrtki diljem Europe. Pa smo već u inicijalnom obilasku ostvarili plasman kojim pokrivamo planirani prihod za tri godine. U mjesec dana prodali smo unaprijed proizvod, bez uzorka, i potpisali četiri predugovora – rekao je za poslovniFM poduzetnik Dražen Breglec, suosnivač tvrtke Phyox.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Mikroalge su malo poznate široj javnosti, koriste se kao dodatak prehrani i u tom području imaju trend izuzetno velikog rasta u svijetu. Koriste se i u kemijskoj industriji, medicini, a u posljednje vrijeme sve češće i za proizvodnju biodizela. Samo pet posto proizvodnje mikroalgi odnosi se na Europu. Ostala proizvodnja odnosi se na dalekoistočne zemlje, SAD i Izrael.

U projekt proizvodnje mikroalgi Breglec je ušao prije dvije godine kada je s njemačkim partnerom Berndom Herrmannom osnovao tvrtku Phyox.

U posve kontroliranim uvjetima proizvode se mikroalge na tisuću kvadrata isto kao na 20 hektara zemljišta.

„Uspio sam njemačke partnere uvjeriti da bi Hrvatska mogla biti dobra destinacija za ulaganje, što i dalje mislim, bez obzira na različite predrasude. I moj se partner uvjerio da je ulaganje u našoj zemlji pogodak, što potvrđuje i iznos početnog ulaganja u prvoj fazi od 5 milijuna eura. Ulagač je najvećim dijelom investirao kroz unesena prava na temelju dosadašnjeg razvoja, a dijelom i u novcu”, istaknuo je Breglec u razgovoru s Lidijom Kiseljak, urednicom emisije Ritam posla.

Tehnologija koju partner unosi u projekt je vrhunska i superiorna i omogućit će rast tvrtke nekoliko puta kroz sljedeće faze. No, već sada je to velika stvar za zemlju, za Novsku i Sisačko-moslavačku županiju, zbog same činjenice da je riječ o greenfield ulaganju vrhunske tehnologije vrijednom 5 milijuna eura“ objasnio je Breglec.

Uzgoj mikroalgi trebao je početi ovog ljeta u Poslovnoj zoni u Novskoj, no zbog korona krize i nepoznanice kada će se granice otvoriti, a njemački partner u tom poslu vrlo bitan, odgođen je za početak sljedeće godine.

Iako je početak rada prolongiran, većih troškova zbog toga neće biti, kaže Breglec. Zahvaljuje Erste banci koja je odlučila pratiti projekt, jer nije lako uvjeriti bankare da će projekt koji još nije startao biti profitabilan, a zahvaljuje i državnom HAMAG BICRO-u na jamstvu.

Mikroalge uzgajaju se u bazenima i u sterilnim uvjetima, kroz simulirani proces fotosinteze crpi se CO2 i ispušta kisik, te u posve kontroliranim uvjetima proizvode mikroalge na tisuću kvadrata isto kao na 20 hektara zemljišta.

„Investicija je u Novskoj, a taj je grad odabran jer je blizu Zagrebu, pa će nam biti i lakše u odabiru specifične radne snage koja je potrebna poput biotehnologa, kemičara…, njih troje, četvero, koliko će nam trebati. Inače je u prvoj fazi plan zaposliti 15 ljudi.

Novska ima izuzetno kvalitetnu poslovnu zonu, u potpunosti opremljenu, a koja nam omogućava i širenje u drugoj fazi. I lokalna zajednica je prepoznala važnost ulaganja te nam omogućila sve pogodnosti koje može dati“, otkrio je Breglec.

Osvrnuvši se na aktualnu situaciju oko koronakrize, Breglec kaže da je situacija svima bila nepoznanica te su se svi, kao što je to učinila i Vlada, prepustili struci.

„Zamjeram ipak što su mjere donesene na temelju mišljenja stručnjaka u jednom resoru. Odluke moraju biti rezultat različitih struka, a na kraju politika mora zaokružiti odluku. Ovdje smo se predugo 100 posto povodili odlukama struke, a bez da su se sagledavale ekonomske posljedice, kojih će biti. Bit će i posljedica za zdravlje ljudi, zbog uskraćenih pregleda. No, ponavljam, to je bio psihološki aspekt i vjerojatno bi i svaka druga Vlada isto reagirala“.

Drago mi je da u ovim teškim vremenima možemo razgovarati i o pozitivnim gospodarskim temama. Investicije su uvijek pozitivan indikator kada se događaju u kriznim vremenima, zaključio je Breglec u razgovoru za poslovniFM.

Objavljeno 22. svibnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM