Izraditi kvalitetnu videoigru rudarski je posao

Sisačko-moslavačka županija, svojim projektima vezanima uz videoigre, mijenja percepciju gospodarstva, otvarajući taj segment nove propulzivne industrije koja postaje sve važnija gospodarska grana. Cijela priča – Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije, zaokružena je u pet koraka, a važan segment vezan je uz Novsku i tamošnji inkubator za videoigre PISMO, izjavio je za poslovniFM Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, Simora. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Naravno da još nismo došli do razine na kojoj bismo mogli biti uspoređivani s Petrokemijom, Rafinerijom i ostalim velikim gigantima koji su obilježili gospodarstvo Županije, no nadamo se da ćemo uskoro biti usporedivi s njima. Pokrenuli smo to prije tri godine, odabrali smo segment koji sada ima najviši rast od svih industrija u svijetu, a izraditi kvalitetnu videoigru rudarski je posao“, istaknuo je Čelan u emisiji Ritam posla, u razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak.

„Pet je koraka koji se odvijaju i koji su dogovoreni sa Županijom za njezin novi razvitak: uvođenje besplatnog engleskog jezika u sve vrtiće, gaming radionice u osnovnim i srednjim školama, pokrenut je poduzetnički inkubator, tehničar za razvoj videoigara je smjer koji se uvodi u srednjim školama, i peto, pomoći startupovima da uđu u svijet poduzetništva. Od tih pet koraka, gotovo svi su u ozbiljnim fazama realizacije. Novac za startupove smo dobili, jedan je objekt već završen i u njemu je 20 tvrtki, novi će biti gotov do Božića, nove 23 tvrtke dolaze, pa će do kraja godine unutar inkubatora biti oko 40 tvrtki“, ističe Čelan.

Pet je koraka koji se odvijaju i koji su dogovoreni sa Županijom za njezin novi razvitak

Govoreći kako nije imao iskustva s tim segmentom dok nisu počeli raditi projekt, Čelan je pojasnio da je trebalo ideju posložiti iz svih smjerova. Na primjeru jednog noža iz videoigrice pojašnjava promjene koje se događaju – nož su dizajneri, grafičari osmislili za jednu igru, on zapravo ne postoji. A sada iz tog virtualnog svijeta videoigara proizvodi dolaze u realni svijet.

„Inkubator za videoigre privlači mlade iz cijele Hrvatske, a imamo i jednog Belgijanca. Uveli smo edukacije od šest mjeseci, a u suradnji s Ministarstvom rada i HZZ-om polaznici dobivaju minimalnu plaću i putne troškove. A nakon završene edukacije polaznici dobivaju od HZZ-a poticaje za samozapošljavanje. Tako je i pokrenut novi trend u Novskoj, gdje nema više gotovo ni mjesta za najam stanova“, govori Čelan o promjenama koje su se dogodile.

Cilj je da developeri nauče izrađivati mnogobrojne stvari, ne samo videoigre, jer će sa znanjima o videoigrama steći i šire znanje pa će moći sudjelovati i u mnogim industrijama, ne samo direktno s videoigrama.

„Riječ je o oko 100 novozaposlenih u godinu i pol dana što je veoma važno za SMŽ. Mali smo, ali su nas već i vani zapazili, pa smo tako kontaktirani od, primjerice, tvrtke Sony. Zastupljeni smo po sajmovima gaming industrije, želimo da investitori znaju da na jednom mjestu sada ima 100 gaming developera koju mogu odraditi ozbiljniji projekt. Dovodimo ljude iz te industrije, da vide što se tamo radi…, pokrenuli smo kotačić koji se vrti naprijed“, navodi Čelan.

Razvojna agencija radi i na nizu drugih projekata kojima se želi potaknuti razvoj Županije, a među njima je i poljoprivreda.

„Mi smo upravo nedavno izbacili projekte vrijedne milijardu kuna, što je velik uspjeh za Razvojnu agenciju. Gaming industrija tek je tri do četiri posto posla, a tu je još oko 200 projekata, od poljoprivrede, poduzetništva, domova zdravlja, škola, energetskih obnova… Bolnica Sisak jedan je od većih projekata, projekt je i na Lonjskom polju, oko 30 objekata je u procesu energetski obnove… Oko 30 milijuna eura treba nam za napraviti kampus gaming industrije u kojem bi bio učenički i studentski dom, zgrada fakulteta, poduzetnički inkubator. U izradi smo projektne dokumentacije i sada čekamo potporu iz EU fondova. Ponavljam, mi ćemo do kraja godine imati 43 tvrtke u inkubatoru s od 1 do 3 zaposlena, to je stotinjak ljudi. Da nam na područje naše županije sad dolazi tvrtka koja otvara ured i zapošljava 100 ljudi, to bi bila glavna vijest u medijima. Ovako, te male tvrtke sad još ne prepoznaju, ali kad se sve stavi na jednu hrpu, kad se vidi da je 100 novozaposlenih u pola godine, onda je to vrlo dobar rezultat, posebice ako znamo da su to mladi ljudi koji su ostali kod nas, nisu otišli u Irsku, Njemačku…“, kaže Čelan te dodaje:

„Mi smo na početku, prije kojih pet godina, donijeli odluku da ćemo raditi besplatnu projektnu dokumentaciju za sve male i mlade poljoprivrednike, da se u što većem broju mogu javiti na mjeru 15.000 eura, tako da je to veliki broj mladih iskoristio. Mislim da je više od 300 OPG-ova dobilo tu potporu. To je 300 mladih koji nisu otišli nikamo, nego su ostali tu raditi i živjeti i zarađivati u svojoj maloj tvrtki. OPG zovem tvrtka, jer to je klasično poduzetništvo koje funkcionira kao i svako drugo. To je poduzetnik koji u svojoj tvrtki živi 24 sata“.

Objavljeno 29. studenoga 2019. ©poslovniFM