Franšize su sjajna mogućnost za hrvatsko gospodarstvo i njegov snažniji izvozni potencijal te brži gospodarski rast. Investicije u franšize su daleko sigurnije i za nove poduzetnike – gotovo 90 % franšiza opstaje u prvih pet godina poslovanja, za razliku od startup koncepata koji opstaje tek 15 %. Sustavi koji posluju kroz franšizu brže prevladavaju ekonomske krize i snažnije izlaze iz recesije te stvaraju dominantan broj radnih mjesta u odnosu na ostale poslovne sustave.

Vidljiv je snažan uzlazni trend i povežanje broja franšiznih sustava, pojavili su se i privatni fondovi spremni ulagati u franšize, a po nekim izvorima priprema se i poseban VC fond koji bi bio usmjeren samo franšizama i njihovom snažnijem rastu.

A o čemu sve kod pojedinih djelatnosti franšiznog poslovanja treba voditi računa, te kakva je uloga niza pratećim industrija u njihovom razvoju, uoči dodjele franšiznih nagrada, Franchise Brand Leader Award, bilo je riječi na posebnom panel razgovoru FRANŠIZE – POSLOVNI MODEL BUDUĆNOSTI. Na njemu su, uz moderiranje Darka Bukovića, urednika podcasta Vrijeme je za gospodarstvo, govorili Anita Markota Štriga, članica Uprave Erste Card Cluba/Diners, Krešimir Dobrilović, vlasnik i predsjednik Uprave Carwiz Internationala, Andrija Čolak, vlasnik Colak Franchise Consulting Group i suvlasnik Surf’n’friesa, Mladenka Tomić, vlasnica Fabule, Danko Žitinić, član Uprave Aestus Group i Krunoslava Josimović, vlasnica Dječjeg Escape Rooma.

Sjajne misli, koncepte, očekivanja, procjene kao i poglede na budućnost franšizne industrije poslušajte odmah u podcast specijalu Vrijeme je za gospodarstvo ili preuzmite za kasnije slušanje. A bilo je riječi i o brandingu, digitalizaciji poduzetnika, pratećim djelatnostima, fintechu koji mijenja gospodarstvo i bankarstvo.

Posebno zanimljivo bilo je čuti promišljanja sugovornika na pitanje kako vide franšiznu industriju, sebe i poslovanje u 2030, kad već država nema strategiju franšiznog poslovanja.

Franšize nisu za kontrol frikove, namijenjene su suradnji, razumijevanju, koordinaciji i zajedničkom radu, jer se one množe – dijeljenjem.

Autor: Darko Buković Foto: Dario Bajurin/Unimedia produkcija

Objavljeno 12. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.