Printera Grupa uspješno je nedavno realizirala investiciju od 3 milijuna eura u novi pogon, a od prve lopate do useljenja prošlo je sedam mjeseci. Uz investiciju od 3,4 milijuna eura u dvije nove linije, Printera zaokružuje svoj investicijski ciklus koji polazi od implementacije strategije i cilja što kvalitetnije, brže i produktivnije, što više izvozno, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Robert Jurica Krajačić, direktor Printera grupe.

Printera grupa nastala je 2008. spajanjem tri obiteljske tvrtke, tiskare – Kratis, Gipa i Bauer grupe, Osjećali smo da su naše obiteljske tvrtke dosegle plafon i da to mora ići u nekom ozbiljnijem smjeru. Došla je 2009 i jaka kriza, što se kasnije pokazalo kao jako pametan potez, prisjetio se Krajačić. Dodaje kako su bili prva tvrtka spajana na takav način, u potpunosti jer nije bilo mogućnosti povratak nazad. Robert Jurica i Tomislav Krajačić, suvlasnici Kratisa, Krešimir Bauer, vlasnik Bauer grupe, te Draženko i Mirko Mamić, suvlasnici Gipe, nisu imali koga pitati za savjet o spajanju niti se u koga ugledati jer je takva praksa u Hrvatskoj vrlo rijetka i(li) neuspješna.

Na opasku urednika emisije Vrijeme je za gospodarstvo Darka Bukovića prisjetio se i da je godinu dana prije spajanja pokrenuta i objedinjena zajednička nabava tih, ali i drugih kompanija, naglasivši da je cilj bio zajednički nastupati prema dobavljačima jer Hrvatska nema proizvodnju grafičkih repromaterijala, papira………. Tek ozbiljnim količinama možete bolje pregovarati, kazao je Krajačić. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Upitan kako funkcionirati kad imate pet vlasnika u upravi, Krajačić ističe da se vodio i očevim savjetom koji je glasio – kako god razgovarali u uredu, to mora ostati u uredu, prema van morate komunicirati kao jedan. I tako je bilo. Od prije godinu pol Printera je u vlasništvu Roberta Krajačića i Draženka Mamića, koji su i direktori.

– Print nije mrtav. Naša niša je knjiga i nikad neće nestati. Ljudi hoće i traže taklitni osjećaj. Naše investicije govore da idemo u tom mjeru. Na tržištu Europe postoji niz premium projekata – od kataloga, lukuznih knjiga do monografija. Znamo reći da želimo biti boutique tiskara na rubu Europe, naglasio je Krajačić. Razumijemo proizvodnju na veliko, ali ovakav posao je i vid umjetnosti, s predlaganjem najboljih rješenja.

Četvrtina prihoda Printera grupe lani bila je od izvoza, a taj smjer potvrđen je već ove godine jer uz opći rast prihoda 20-ak posto izvoz bi trebao biti veći od 40 posto ukupnih prihoda, navodi direktor Printera grupe, u kojoj je 70-ak zaposlenih.

Suradnja s  lokalnom upravom Sveta Nedelja nekako odskače….

– Suradnja je odlična. Posebno zadnjih godina otkad je gradonačelnik Zurovec, Olakšali su nam jako papirološki sve oko gradnje pogona, a bili su nam velika i stalna podrška, za što im moram svima zahvaliti. To je velika razlika u odnosu na druge sredine i odnose prema poduzetnicima, ističe Krajačić. Podsjetio je da je 2009, pri spajanju i nastanku nove tvrtke na tom mjestu u Svetoj Nedelji bilo groblje starih tvorničkih hala, a danas je to prepoznatljivo poslovno mjesto i zona, na što je ponosan, kaže uz smiješak dodajući da im je Rimac prvi susjed.

Robert Jurica Krajačić je upješan serijski poduzetnik, suvlasnik tvrtke za uvoz Paulaner piva.

– Ne bih se mijenjao za ništa drugo, poduzetništvo je strast. Godinama shvatiš da ima boljih i loših godina, kao u utakmici možeš zabiti, ali i primiti gol. Poduzetništvo je utakmica koja ima sve svoje faze, ali je uz partnere koji te podignu kad je teško, ipak lakše, zaključio je na kraju razgovor za PoslovniFM Robert Jurica Krajačić.

Emisija Vrijeme je za gospodarstvo: Robert Jurica Krajačić pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM.

Autor: Darko Buković Foto: PoslovniFM

Objavljeno 7. listopada 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM