U Hrvatskoj, u cijelom društvu potrebno je osvještavati i jačati osjećaj o poduzetnicima, njihovoj ulozi. Poduzetnici i investicije u poslovanje i zapošljavanje, preduvjet su za dobro gospodarstvo, time i jačanje kupovne moći i standarda. To jest širokopojasno, sveobuhvatno pitanje i općeg odgoja, škole, obrazovanja, obitelji… kako bi, na neki način, maknuli tu stigmu da je biti poduzetnik nešto nužno loše. Ona je proizašla iz godina iza nas, ranijeg sustava, po privatizaciji svih godina. Mislim da je to put, nešto što nećemo preko noći riješiti, ali moramo toga za početak bi jako, jako svjesni, istaknuo je u razgovoru za poslovniFM Damir Matijević, predsjednik Uprave Hilding Andersa.

Uspjeh, pogotovo uspjeh u poduzetništvu ili biznisu je pohvalna stvar. Treba čestitati i kolegi ako je dobro nešto napravio! To nam mora postati dio nekakvog našeg bića, to njegovanje kulture uspjeha, kazao je Matijević.

Kao proizvođač, sa više od 700 zaposlenih, zadovoljni smo lokalnom sredinom. U dijelu kvalitete, kapaciteta, tehnološke opremljenosti i zapravo ambijenta u Međimurju i mikro međimurskog pogleda i iskustva na proizvodnju, nalazimo se na dobrom mjestu. Grad Prelog, gradonačelnik (Ljubomir Kolarek) i ekipa na čelu grada Preloga, jako potiču industriju i zapravo su sinonim i brend u Hrvatskoj za puno proizvođača koji uspješno rade. To i nama olakšava poslovanje. Ne bih se usudio procjenjivati koliko je takvih gradova i mjesta u Hrvatskoj, ali sigurno je manjinski broj. Da, sigurno postoje razlike, razlike u mentalitetu, razlike u iskustvu. Međimurje, kao regiju, karakterizira i činjenica da je velik broj ljudi, još 80-ih godina radio u Austriji i Njemačkoj. Iz tog iskustva, iz tog prihvaćanja radno intenzivnog djelovanja, investiranja i rada obrta, na neki način to je pogodniji prostor za traženje i postavljanje novih investicija. Siguran sam da postoji način i da ostale regije, uz pomoć države i posebice lokalne zajednice, zapravo probude poduzetništvo i privuku ulagače, ocijenio je Matijević u razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom emisije Vrijeme je za gospodarstvo.

Urednik emisije, podsjetivši na dosadašnju Matijevićevu karijeru, zapitao se kako sretan treba biti da zapravo dvije velike multinacionalne kompanije nađu svog managera niti pola sata od njegove kuće?

Točno, zvuči gotovo nevjerovatno. Sretna i dobra okolnost! Prije Hilding Andersa, gotovo 20 godina sam radio za Schiedel sustave dimnjake na nekoliko različitih funkcija – od kontrolinga do managera za Jugoistočnu Europu. I kad me 2018. godine tadašnji CEO Hilding Andersa pozvao, shvatio sam da zapravo odlazim iz Golubovca samo na drugu stranu, u Prelog, uz smiješak će reći Matijević.

-Iza tvrtke Hilding Anders je jedna, vrlo zanimljiva povijest! Više od 50 godina stara tvrtka, porijeklom iz Švedske, promjenom vlasništva, odlučuli su se širiti akvirirajući tvrtke s jakim lokalnim brendovima u nizu zemalja, nekih 15-ak zemalja u Europi, s jednom velikom operacijom u Rusiji, koja čini gotovo 40 % cijele grupe te određenim aktivnostima u Aziji. Od 2005. su prisutni u Hrvatskoj, kupnjom tvrtke i brenda madraca Hespo, a dvije godine kasnije i tvrtke i brenda Perfecta Dreams, koje su nekoliko godina kasnije objedinjene u jednu proizvođačku tvrtku. Treća komponenta ulaska stranog ulagača je bilo pokretanje velike proizvodne operacije šivanja navlaka za madrace za 10-ak tržišta i sve sestrinske tvrtke u Hilding Anders grupi, koje te navlake ugrađuju u svoje madrace, pojasnio je ukratko povijest švedske tvrtke Matijević. Ako gledamo strukturu prodaje, pojašnajva, 50 posto proizvodnje madraca kroz dva brenda plasira se na tržišta Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije.

Poslovna 2020. je bila izazovna, vrlo neizvjesna, no ostvaren je tek manji, 10-postotni pad prihoda u odnosu na godinu prije, u kojoj je ostvareno 326 milijuna kuna prihoda, što, uz zadržavanje svih zaposlenih, smatramo dobrim rezultatom. U takvoj smo godini provodili strateške inicijative, širenje maloprodajne mreže i broja salona te upravo digitalizaciju, jačanjem online prodajne platforme, što nastavljamo i dalje. Kroz nekih pet godina, sa sadašnjih 1 posto prodaje mogli bi doći na 8 – 9 posto, a za taj cilj smo spremni još jače investirati i raditi na njemu. A poslovnu 2021. smo planirali sa laganim vraćanjem na normalnu 2019. te ugrađivanje svih efekata novih inicijativa, kazao je Matijević.

Kad govorimo o konkurentnosti zemlje, Matijević smatra da su se neke karte na globalnoj sceni, primjerice proizvodnje za auto industriju, već podijelille, a neke industrije, koje su mogle opstati ili opstojati kroz postprivatizaciju nisu i teško će ih biti probuditi. Međutim, moramo naći način. Došao sam iz  industrije građevine u kojoj su stručni ljudi. Sada radim u indusriji u čijim pogonima gradi jedno šest, sedam tipova stručnih zanimanja. Upravo kroz stručne ljude možemo naći prostor za konkurentnost, istaknuo je Matijević za poslovniFM.

Objavljeno 12. veljače 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM