Ako svi gledamo crno, onda ne možemo u svom osnovnom poslu napredovati, a kamoli će neka zemlja napredovati. Treba vjerovati u sebe, svoju ideju, ne odustajati. Mladi trebaju pokušati. Najgore što vam se može dogoditi da vas netko krivo pogleda ako ne uspijete, no ne treba odustati, posveti se tome i ponovo pokreni, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Vedran Presečki, idejni pokretač i vlasnik prve hrvatske manufakture za proizvodnju opreme za fitness i gym dvorane, tvrtke Ferrodus.

Danas 98-postotni izvoznik proizvoda za fitness, godišnjim udvostručenjem prihoda, počeo je, iako inženjer telekomunikacija, u obiteljskoj firmi s ocem i bratom u poslu s ogradama i kvakama. Vodeći s bratom fitness dvoranu, uvidio je i mane na spravama za trening, često razmišljao kako ih poboljšati i osmislio je potpuno novu spravu. Uvjeren u ideju 2013. godine osnovao tvrtku Ferrodus, osmislio brend Predator i odmah ga ponudio domaćem i svjetskom tržištu.

– Vrlo brzo pročulo se i o kvaliteti, počele su stizati narudžbe, ističe Presečki, dodajući da su ljudi ostali u šoku kad je krenuo, posebno u segmentu koji je vrlo zahtjevan i postoje veliki igrači i proizvođači. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Godine 2015. godine pokazuje svoj poduzetnički duh. Zbog ruske okupacije dijela Ukrajine tvornica fitness sprava Vasil Ltd., 30-godišnje tradicije, prestaje s proizvodnjom. Prodaje automobil, uzima ušteđevinu i na aukciji tamošnjeg trgovačkog suda kupuje nacrte kao i razne strojeve za proizvodnju fitness sprava i obradu metala. Time osigurava snažan početak proizvodnje fitness sprava u Ferrodusu d.o.o. Već godinu kasnije, 2016, Ferrodus postaje dobavljač sportske opreme za Prvenstveno Europe 2016 u Powerliftingu.

U periodu od 2017. do 2018. godine postaju dobavljač većih količina fitness sprava za Hrvatsku vojsku, a raste i broj izvoznih poslova.

Javlja se i na natječaj Grada Bjelovara za startupove, dobiva prva sredstva za inovaciju – bezmotorne trake za trčanje s ferrofluid kočnicom, u čijoj je proizvodnji po prvi put u svijetu upotrijebljena nanotehnologija.

– Za razliku do klasičnih traka s motorom, korisnici ovu guraju nogama i troše 30 posto više kalorija; traka dobro simulira trčanje u prirodi, može se podešavati i dodatni otpor, s dobrom amortizacijom koja čuva zglobove i kralježnicu, pojašnava Presečki.

U Poslovnoj zoni Nova Rača s početkom proljeća otvoren je i novi proizvodni pogon bjelovarske tvrtke Ferrodus d.o.o. , a Presečki već razmišlja o širenju na druge prostore u sklopu iste zone.

– U svijetu fitness sprava mi smo ako BMW ili Merecedes u auto industriji, nudimo takvu kvalitetu, ponosno će Presečki koji je osmislio i patentirao novi proizvod – kiosk koji omogućuje vježbanje vani (vanjski fitness) jer ima infra crveno Grijanje u podu, led svjetla, ventilatore za rashlađivanje ljeti i sav pogon na solarne ploče. Sistem je IoT vezan na internet i prilagođen kao sastavni dio SmartCity, pametnih gradova, jedan je od brojnih planova Vedrana Presečkog.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković

Objavljeno 20. svibnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM