U poslovnoj 2022. posebnu bi pozornost država trebala posvetiti brzom ‘uklanjanju’ tvrtki koje su problem. To je ono što mi nismo radili svih godina, od onih predstečajnih nagodbi. Znači, tvrtke koje su u problemima, njih treba sustav čim prije maknuti s tržišta kako ne bi povukli sve ostale za sobom i to je aktivnost na koju bi ja obratio pažnju u godini koja je počela da sam ministar, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Danko Sučević, partner i direktor Infokorpa, tvrtke za računovodstvo, porezno i poslovno savjetovanje te kadrovske usluge.

Sučević ističe i da nema indicija niti pokazatelja, niti se primjećuje rast nenaplaćenih potraživanja, a kao jedan od razloga vidi i činjenicu da je sadašnja Vlada, prvi put u povijesti Hrvatske, krizu rješavala tako da se novac ulagao u gospodarstvo, a ne izvlačio iz gospodarstva. I efekti se vide – brz je oporavak, mali broj izgubljenih radnih mjesta, To je prvenstveno posljedica ulaganja države u te subvencije i poticaje, za što, uz svu moju kritičnost prema Vladi, treba reći da je to dobro napravljeno.

inflacija će biti stvarna. Poslovanje u uvjetima inflacije uopće nije lijepo, jer se tada ne možete fokusirati na svoj glavni posao, nego morate još i handlati nekakve razlike u cijenama, što je i vrlo teško, dok je ovaj dosadašnji period gdje inflacije praktički nije bilo, bio je baš dobar za poslovanje. Bojim se da će inflacija biti veća od 5 posto. Nedostatak radne snage uz to, još je jedan aspekt koji mi mogao imati relativno negativan utjecaj na poslovanje, ocijenio je Sučević u razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom emisije Vrijeme je za gospodarstvo. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Na tvrdnju urednika Bukovića kako je potrebna svojevrsna poduzetnička katarza, odnosno čišćenje i državnog portfelja, Sučević potvrdno ističe kako je potrebno shvatiti i da je kriza vrijeme kada tvrtke koje nisu dobre trebaju propasti.

– Da, čišćenje u kojem bolji opstaju i budu još bolji, a loši se miču s tržišta i otvaraju mjesta za nove bolje. I to je ona naša Hrvatska, s brodogradnjom i hrpom drugih državnih firmi, konstantne priče kako ne smiju propasti. Ali ako ne smiju propasti, nema prostora, nema između ostalog ni ljudi, što znači da umjetno zadržavajući ljude u djelatnostima i firmama koje propadaju, ne doprinosite društvu. Ne dopuštate im doprinositi društvu i to je ono jedno od stanja svijesti i načina razmišljanja koji nas isto gura prema dolje, jer je radno mjesto na neki način svetinja! A ono što svi kažu – gledajte radnika – pa radnika koji doprinosi ne treba štititi, njega štiti poslodavac, a radnike koji ne doprinose njih treba jednostavno pustiti na tržište da rade nešto drugo gdje će doprinositi, jasna je Sučevićeva poruka.

Na upit o outsourcingu, izdvanju segmenata koji nisu glavni segment poslovanja, Sučević kaže da i tu, kao i u svemu, imamo dvije Hrvatske.

– Jedna je poduzetnička Hrvatska, tržište na kojemu smo mi i tu su vam interesi jasni. Hoće li neki direktor ili vlasnik odlučiti za outsourcing, ovisi o njegovoj spremnosti i pitanju vremena, jer će se odlučiti s vremenom. Onda imate s druge strane tu javnu Hrvatsku, sa sindikatima gdje se svaki outsourcing gleda neprijateljski, gdje u glavama outsourcing znači da će naši zaposlenici ostati bez posla, a ne gleda se ustvari da je to za njih ustvari prilika da će ne samo raditi za jednog, nego da će te usluge moći pružiti i dalje, biti sve bolji i sve efikasniji u tome i i na tome svi skupa bolje živjeti – takvi radnici kao i radnici te tvrtke koje se time bavi, ocijenio je.

Prisnažio je razliku između europskog, hrvatskog i američkog pristupa.

– U Americi je puno više firmi propalo nego u Hrvatskoj i Europi gdje su subvencije bile puno izdašnije. Zbog toga je sad iznimno bitno da ne propustimo iskoristiti krizu za novi iskorak. Iako pandemija i inače kriza ima dvostruki efekt. U kompanijama koje su dobro posložene, outsourcing se povećava u vremenima krize jer se time troškovi i rizici smanjuju. Međutim, u većini hrvatskih firmi i institucija, zbog stanja svijesti outsourcing se smanjuje i povećava se insourcing, pa ljude koje vi ne možete više zaposliti jer vam posao pada, sada zapošljavate na poslove koji bi trebali biti zapravo u outsourcingu, tumači Sučević.

Da, mi zaostajemo u outsourcingu za zapadnim zemljama! Trend i potreba je svuda fokusirati se na core biznis, na ono na čemu vi postižete i gradite svoju konkurentnu prednost, a sve ostalo outsourcati odnosno povjeriti firmama koje to rade bolje, jeftinije i koje, osim toga, preuzimaju rizik tog posla jer ovise i o konkurenciji. Gotovo svuda su već izdvojeni segmenti čišćenja, usluhe zaštite, dijelom informatičkih usluga, kao i računovodstveno-knjigovodstvenih.

Računovodstvo i dalje ostaje u svijetu u velikim tvrtkama, međutim segment obračuna plaća i poreznog savjetovanja se sve više izdvaja i mi kao Infokorp već više od 70 % prihoda ostvarujemo pružanjem usluga hrvatskim tvrtkama u stranom vlasništvu. To je trend outsourcinga pogotovo obračuna plaća, administrativnih usluga, ostalih usluga vezanih uz ljudske resurse, ljudske potencijale i to će se samo ubrzavati. Znači, tvrtke sve više shvaćaju potrebu koncentriranja na svoje prednosti, a ne trošiti vrijeme na poslove koji su zajednički i standardni, istaknuo je Sučević.

Sučević je upit pojasnio razloge i efekte nedavnog udruživanja snaga BDO Hrvatska i Infokorpa, čime je nastala najveća tvrtka za outsourcing poslovnih usluga računovodstva, obračuna plaća i poreznog savjetovanja. Tvrtka će tako zapošljavati više od 80 stručnjaka koji će pružati profesionalne usluge klijetima iz raznih industrija u uredima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu i Dubrovniku, dok će planirani prihodi iznositi 30 milijuna kuna. 

Infokorp smo osnovali 1996. moja partnerica Nataša i ja, tada smo bili zajedno i u braku, u međuvremenu smo se rastali, ali smo ostali partneri u tvrtki, jer smo shvatili, zaključili i odlučili da nam je zajednička tvrtka jako važna u životu te da naše privatne stvari ne bi trebale utjecati na posao. I to funkcionira, eto, već sada više od 3 godine, zaključio je razgovor za PoslovniFM Danko Sučević.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Vrijeme je za gospodarstvo pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 21. siječnja 2022.