Na Ambienti više od 450 izlagača

Jedan od najvažnijih sajmova na Zagrebačkome velesajmu, Ambienta, 46. po redu i veća nego ikad u zadnjih 12 godina, održat će se u deset paviljona, a na 25 tisuća četvornih metara svoje novitete predstavit će više od 450 izlagača iz zemlje i inozemstva. Ambienta zadnjih godina puna je novosti i to je sad gospodarsko-kulturno-umjetnički događaj na Zagrebačkome velesajmu, u Zagrebu i Hrvatskoj, istaknula je za poslovniFM Nada Banek, voditeljica projekta Ambienta Zagrebačkoga velesajma. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Ambienta se održava od 9. do 13. listopada, i poznata je specijalizirana sajamska priredba koja istodobno promovira ideje, novitete, dizajn, arhitekturu, stanovanje, hrvatsku proizvodnju. Ali Ambienta je nadograđena programom građenja, ugostiteljske opreme i umjetnina, rekla je Nada Banek u emisiji poslovniFM predstavlja, u razgovoru s urednicom Sanjom Plješa.

„Od investicija, od planova, pa sve na kraju do gradnje, opremanja i jednostavno – življenja, uključivo i do svih onih sitnica koji čine svaki dom posebnim – sve je to Ambienta“, kaže Banek te podsjeća da je Ambienta ponajprije sajam namještaja, i to svih vrsta namještaja: kuhinja, kupaonica, proizvoda za unutrašnje uređenje te retro materijala i strojeva za drvnu industriju. To je sad postao samo jedan dio ovogodišnje Ambiente. Drugi segment je program građenja i opremanja, posebno okrenut značenju drva u graditeljstvu, što obuhvaća sve vrste podnih obloga, stolarije, vrata, prozora… „Tražilo se od nas upravo to: spojite nas sa strojevima za građevinsku industriju, s gospodarskim vozilima, s građevinskim materijalima, i onda smo sigurni da ćemo posjet, koji je inače na Ambienti vrlo dobar, proširiti na način da dobijemo i investitore“ istaknula je Banek.

Prva tri dana sajma, od srijede do petka, uvijek su i do sada bila namijenjena poslovnim posjetiteljima. A od petka poslijepodne najviše je široke publike, onih koji dođu vidjeti novitete i koji planiraju nešto odabrati pa se onda dogovoriti gdje, u kojoj prodavaonici i kod koga to mogu kupiti.

Sudjelovanje na ovogodišnjoj Ambienti najavili su izlagači iz više od 30 zemalja. Osim već tradicionalnih sudionika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije te Austrije i Njemačke, ove godine zastupljene su i Argentina, Liechtenstein, Meksiko, Kanada, a osim iz Amerike izlagači dolaze čak i iz Armenije i Kine.

Design zona

U uređenje izložbenih prostora ove su godine uključeni i arhitekti odnosno in product dizajneri, pa je uvedena i Design Zona. S obzirom na to da Ambienta nije okrenuta samo stanovanju nego i dizajnu, jer on ponajviše utječe na prodaju proizvoda, uz kvalitetu proizvoda i ove se godine dizajnu posvećuje izuzetno velika pažnja. Angažirana su dva stručna suradnika – Nikola Radeljković (svjetski nagrađivani product dizajner namještaja), a uz njega je i Ada Kezić, magistrica dizajna, koji su uredili prostor u kojem se neće prikazati samo namještaj već i mnogobrojne ideje unutrašnjeg uređenja domaćih i stranih proizvođača i autora koji se mogu podičiti svjetskim nagradama za dizajn.

Na galerija paviljona 5, mjestu na kojem Ambienta, otkad je postojala, nikad nije imala izložbene prostore, ove će godine izlagati vodeći hrvatski i inozemni proizvođači koji će se predstaviti s dizajnerskim primjercima: Artisan, Blue Tag, Dizz Concept, Nunc, Mila&Milli, Prostoria, Regeneracija…

U prizemlju paviljona 5 smješten je drugi dio Design Zone pod nazivom Talent Zone Young and Professional, u kojem će se predstaviti manje tvrtke i samostalni dizajneri koji tek pronalaze svoje mjesto na tržištu te za koje se ocjenjuje da su korak prema svjetskim nagradama.

Art Fair zona

Velika novost je i povezivanje Ambiente s galeristima i umjetnicima. U Art Fair zoni, u paviljonu 6 i 7a, svoja će umjetnička djela predstaviti slikari, kipari i fotografi, a za najbolju ponudu umjetnina pobrinuo se art direktor Art Faira Zagreb, slikar i dizajner Ante Potočnjak. Sudjelovanje su potvrdili mnogi inozemni i domaći umjetnici iz devet zemalja, te renomirani galeristi iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

U paviljonu 7a poznata hrvatska aukcijska kuća Kontura priredit će predaukcijsku izložbu umjetnina, a u subotu 12. listopada održat će se aukcija na kojoj će kupcima biti ponuđeno 300-injak djela klasika hrvatske suvremene umjetnosti (poput Ivana Kožarića, Julija Knifera ili Mladena Stilinovića), a i nekih od najznačajnijih predstavnika hrvatske konceptualne umjetnosti (Ivo Gattin, Braco Dimitrijević, Boris Demur, Željko Kipke, Zlatko Kopljar, Antun Maračić), pa sve do najznačajnijih predstavnika mlađe generacije suvremene hrvatske umjetnosti (Kristijan Kožul, Marko Tadić, Ivan Fijol…). Na prodaju će biti ponuđeno i više od stotinu umjetničkih fotografija nekoliko najznačajnijih suvremenih hrvatskih fotografa.

Art Fair zona dio je Ambiente, ali je ujedno i specijalizirani sajam unutar sajma Ambiente, koji će, prema riječima gospodina Potočnjaka, zasigurno postati najveći umjetnički događaj u Republici Hrvatskoj u ovoj godini. U bogatom popratnom programu Art Faira Zagreb očekuju se različiti umjetnički performansi, slikarski natječaj, aukcije, promotivna prodaja kao i zanimljiva stručna predavanja.

Ambienta je dugi niz godina poznata po uvijek bogatom stručnom popratnom sadržaju i atrakcijama za posjetitelje. Ova godina popratni sadržaji neće se održavati u celesajamskim dvoranama nego u paviljonima. U paviljonu 5, svojevrsnom srcu Ambiente, na velikoj pozornici (u prizemlju) prvi dan sajma bit će panel u organizaciji Udruženja drvno-prerađivačke industrije, na kojem će biti obrađene teme i problemi vezani uz preradu drva i industriju namještaja. Drugi dan bit će posebno zanimljiv svim izlagačima, ali i većini posjetitelja – održava se kongres arhitekata.

Zajedno s Hrvatskom komorom arhitekata organiziran je stručni skup i kongres arhitekata na kojem se očekuje 300-500 arhitekata, inženjera interijera. Teme će biti raznovrsne, a predavači su domaći i strani. Zvijezda skupa svakako će biti Kimen Sing, koji je poznat kao osnivač globalne platforme Trash Packers. On je Nizozemac koji organizira čišćenje našeg planeta Zemlje s posebnim osvrtom na plastičnu ambalažu i otpad za koji dokazuje da ga je moguće reciklirati, a to će moći pokazati i na nekima od susjednih štandova. Naime, neki od izlagača imaju proizvode od reciklirane plastike, tako da će teorija moći biti povezana s praksom.

Tijekom Ambiente svakodnevno će se održavati mnogi stručni skupovi svezani uz šumarstvo, i graditeljstvo, o održat će se i mnoge izložbe. Jedna od njih je izložba „Između realnosti i htijenja“, vezana za industrijsku proizvodnju namještaja u Hrvatskoj između ’45. i ’90. godine. Ta je izložba u Muzeju za umjetnost i obrt bila otvorena do 18. kolovoza ove godine, a sada je preseljena na Ambientu. Na njoj će se moći vidjeti, primjerice, eksponati Mundusa „Florijan Bobić“, kao i mnogi eksponati proizvođača koji više ne postoje, ili su zanemareni ili zaboravljeni. Jedna od izložbi je isto tako Young Balkan Designers, putujuća izložba u ovoj regiji osnovana 2011. godine. Ta izložba dolazi iz Tirane, u Zagrebu je za vrijeme Ambiente, a zatim odlazi dalje u Ljubljanu, i svakako je jedan od kurioziteta. Posebnu pažnju posjetitelja zacijelo će pobuditi i izložba „Škola u šumi, šuma u školi“. To je edukativan projekt, vode ga Hrvatske šume, a uvršten je u osnovne škole kako bi se ta tema osmoškolcima i osnovnoškolcima mogla još više približiti i ekološki ih osvijestiti spoznajama o važnosti šume i brizi za njeno očuvanje.

Ambienta i ove godine nagrađuje najuspješnije izlagače i proizvode, ali i posjetitelje. Od četvrtka, od drugog dana sajma, svaki posjetitelj s kupljenom ulaznicom, bude li imao i malo sreće, može postati vlasnik jedne od vrijednih nagrada. Tome će pridonijeti 30-ak izlagača s nagradama vrijednim više od 300 tisuća. U petak se tradicionalno dijele nagrade Sajma.

Uz nagradu Mobil optimum, tradicionalno poznatu nagradu za kvalitetu proizvoda, bit će dodijeljene i nagrade za dizajn. U zadnje tri godine novinari prvoga dana Sajma posjetit će Design Zonu i prema svojim kriterijima odabrati najzanimljiviji odnosno najbolji ondje izložen proizvod. I ta će nagrada, zajedno s ostalima, biti dodijeljena na prigodnoj svečanosti koja će se održati u petak.

U sklopu Ambiente održat će se i nekoliko perfomansa. Jedan od njih je gradnja suhozida, a dakako da će posjetiteljima Sajma biti itekako atraktivna i velika izložba translogistike, bagera, rovokopača i gospodarskih vozila koji će „izvoditi ples“.

„Ambienta nezadrživo raste, unatoč tome što je, nažalost, između 2009. i otprilike 2014. bilo više pokazatelja prema dolje nego gore. Međutim, od 2016. Ambienta stalno raste, da bi prošle godine već bila 20 posto veća, a za ovu godinu mogli bismo reći da je za 50 posto veća od prošle, prostorno 30 posto veća. Sve je više izlagača, a da ni ne spominjem svu stručnu izlagačku strukturu i stručno-popratni dio. Vraćamo se na početak, Ambienta je postala zaokružen sajam stanovanja s tematikom ideje, noviteta, dizajna, arhitekture, građenja, s posebnim naglaskom na hrvatsku industriju, ona je, jednostavno rečeno – velik gospodarsko-kulturno-umjetnički događaj“ istaknula je u razgovoru za poslovniFM Nada Banek, dodavši kako na Zagrebačkome velesajmu više nema dovoljno prostora. „Ambienta je ove godine zauzela sve prostore koji su podesni za sajmovanje”, naglasila je na kraju razgovora Nada Banek, voditeljica projekta Ambienta.

Sajam Ambienta u srijedu i četvrtak od 10 do 19 sati otvoren za posjetitelje, a vikendom (petak, subota i nedjelja) radno je vrijeme produženo do 20 sati. Cijena ulaznice je 30 kuna za jednokratni ulaz, a za učenike, studente i umirovljenike 20 kuna. Svaka kupljena ulaznica sudjeluje u nagradnoj igri.