Zagreb, 3. veljače 2022. (GIA) – Iskra brodogradilište na jedan je način zahvaljujući suradnji s norveškim partnerima predvodnik u proizvodnji hibridnih brodova. Sada se, doduše eksperimentalno, s Udrugom H2 okreće i vodiku kao pogonskom gorivu za brodove.

U skladu s Nacionalnom strategijom i europskom zelenom tranzicijom, sve aktualniji je i u Hrvatskoj postupni prelazak s fosilnih na obnovljive izvore energije. Sve više se razmišlja i o vodiku kao pogonskom gorivu u prometnom sektoru.

Šibensko Iskra brodogradilište s Hrvatskom udrugom za razvoj i primjenu vodikovih gorivih članaka H2 pokreće prvu punionicu vodika za brodove te preinaku jednog remorkera s dizelskog motora na pogon vodikom, objavio je Radio Zadar.

Iskra brodogradilište je zahvaljujući suradnji s norveškim partnerima jedan od predvodnika u proizvodnji hibridnih brodova. Sada se, doduše eksperimentalno, s Udrugom H2 okreće i vodiku kao pogonskom gorivu za brodove.

“Mi, naime, imamo jedan lučki remorker od tridesetak metara i sto tona, koji koristimo za interne lučke operacije, a potrebna mu je zamjena pogonskog sustava. Kad je već tako, zašto ne bismo bili pet koraka unaprijed i trenutačno se radi na inženjerskoj soluciji prema kojoj bi taj brod bio pokretan na vodikove članke”, kaže direktor Roko Vuletić.

Nadaju se i potpori iz europskih fondova, te osim što bi imali prvi brod na vodik u Hrvatskoj, u projektu spominju i punionicu vodika za brodove, čime bi postali prvo zeleno H2 brodogradilište u Europi. Tome prethodi izgradnja i vlastite solarne elektrane.

Izgradnja solarne elektrane za potrebe brodogradilišta

“Ta sunčana elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe brodogradilišta, a jedan dio te energije će se koristiti preko elektrolizera za proizvodnju vodika koji će se puniti za brodove, ali i za Iskrina radna vozila i strojeve u samom brodogradilištu. To će biti punionica koju će moći koristiti plovila koja će se, vjerujemo, sve više i više pogoniti vodikom da mogu napuniti svoje spremnike vodika”, kaže predsjednik Udruge H2 Ivica Jakić.

Nedavno je održan i sastanak s jednim od većih svjetskih proizvođača mega-jahti, brodova i specijalnih plovila njemačkom Lürssen grupom.

“Sama činjenica da Lürssen grupa gradi jednu novu digitalnu, pa na taj način i zelenu, marinu u Hrvatskoj koja će biti u Rijeci za maxi-brodove, dovoljno govori o tome da su se okrenuli zelenim energijama i u brodogradnji i pogonskom gorivu za pogon brodova. A mi kao udruga dajemo svoj doprinos svojim znanjem i poznavanjem tehnologije i opreme da se taj proizvod čim prije i više počne primjenjivati u Hrvatskoj”, kaže Jakić.

“Proces prebacivanja prometa, od pomorskog do cestovnog i željezničkog, te industrije na pogon vodikom bit će nužan i postupan”, poručio je na kraju Ivica Jakić.