Koliko je važno znanje o franšiznom načinu poslovanja za žene? Pa, zamislite da ste na najboljem putu da odustanete od svog poduzetničkog sna, ali pritom niste ni svjesne da držite u rukama mapu koja vodi do zakopanog blaga. U svijetu poduzetništva, ta mapa je, vjerovali ili ne, znanje o franšiznom poslovanju. U Hrvatskoj, gdje se na ovu temu još uvijek gomila više pitanja nego odgovora, stvaranje domaćih franšiznih sustava predstavlja ključan korak ka gospodarskom razvoju, otvaranju novih radnih mjesta, izvozu i širenju domaćeg know-how-a na međunarodnu scenu.

Ali, koga briga za franšize, zar ne? Krajnji kupci ne razbijaju glavu o tome je li njihov omiljeni dućan dio globalne mreže ili ne; sve dok njihova kava ima savršenu kremu, a jeans savršeno pristaje. No, za one žene koje razmišljaju o skoku u poduzetničke vode, razumijevanje franšiznog modela moglo bi biti upravo ono što trebaju da se ne utope u moru poslovnih izazova. Zašto? Jer franšize nude sigurnosnu mrežu koja smanjuje rizik i povećava šanse za uspjeh. S poraznom statistikom od 75posto samostalnih poduzetnika koji ne dočekaju svoju petu godišnjicu poslovanja, a u isto vrijeme s preko 90 posto poduzetnika u franšizi koji to uspiju, te s više od 3,3 milijuna poduzetnika u svijetu, koji su ostvarili svoj poslovni san kroz kupnju franšize, jasno je da je ovaj model poslovanja nešto što zaslužuje pažnju.

Prije desetak godina, žene su se susretale s hrpom prepreka u poduzetništvu – od problema u poslovanju poput nedostatka kapitala, informacija, obrazovanja, do osobnih izazova kao što su nedostatak samopouzdanja, hrabrosti i prevelik strah. Ako zagrebemo malo dublje, privatno su često nailazile na nedostatak podrške obitelji i društva. Ali, drage dame, nije sve crno! Gospodarstva diljem svijeta, pa tako i u lijepoj našoj, prebrodila su te prepreke stvarajući poduzetničko okruženje koje pozdravlja žensko poduzetništvo.

Ipak, iako su se stvari poboljšale, ostala je jedna prepreka – česti nedostatak samopouzdanja ili ideja za pokretanje vlastitog posla. Žene u poduzetništvu kod nas, još se uvijek suočavaju s nekim jedinstvenim izazovima poput rodne pristranosti i balansiranja između poslovnih obveza i obiteljskih dužnosti. Mnoge se osjećaju kao riba na suhom u muški dominiranim sektorima, nedostaje im podrška mentora i prilika za umrežavanje. No, postoji rješenje – franšizno poslovanje upravo nudi rješenje za to kroz uhodano poslovanje, obuku, podršku i mentorstvo.
U franšiznom modelu, žene dobivaju podršku, mentorstvo i postaju dio mreže. I tu dolazi do izražaja ono u čemu žene briljiraju: slijede pravila, bolje važu rizike, bolje su u organiziraju, bolje su u komunikaciji, vješte su u umrežavanju, iznimno su točne, teže savršenstvu, lojalne su, vole učiti, prilagodljive su, timski su igrači i još mnogo toga, upravo sve ono što čini dobrog primatelja franšize.
S tim ogromnim potencijalom koje žene donose u franšizno poslovanje i prilika koje franšizno poslovanje nudi ženskim poduzetnicama, to je kao stvorena kombinacija za uspjeh!

U SAD broj franšiza u vlasništvu žena stalno raste. Prema podacima IFA-e, 2021. godine, oko 30,5 posto franšiznih lokacija bilo je u vlasništvu žena, što pokazuje rastući trend u odnosu na prethodne godine.
Recimo samo da Jedna Indija ima rast žena u franšiznom sektoru od 87 posto u zadnjih pet godina, i sada je tamo udio žena 25 posto, dakle čak i u konzervativnoj Indiji.

A kad se osvrnemo na globalnu razinu, vidimo kako se udio žena u franšiznom sektoru poslovanju stalno povećava i sada iznosi čak 25 posto globalno, ako se tome doda i 17 posto franšiza u kojima su vlasnici i muškarac i žena onda je to visoki udio od 42 posto.

Ali, kao franšizni konzultant u Hrvatskoj, od žena često čujem, „neću ja u franšizu, ne želim da netko guši moju kreativnost“ Ili, „ne želim da netko drugi donosi moje poslovne odluke“ Žene, oslobodite se tih predrasuda, jer one nemaju osnove. Franšize traže kreativnost i samostalnost, a ne guše ih. Da, plaćate za iskustvo i znanje, ali štedite na vlastitim greškama, što na kraju dana znači manje glavobolje, više vremena za obitelj i više novaca u novčaniku.

I za kraj, da razbijemo još jedan mit – ne, franšize nisu samo za one s dubokim džepovima. Postoje franšizne prilike koje odgovaraju gotovo svakom budžetu, pa čak i one koje zahtijevaju minimalno ulaganje i one koje su namijenjene baš ženama. Pa, ako vam netko sljedeći put kaže da franšize nisu za „malog“ čovjeka, slobodno mu recite da prošeta po internetu i pogleda ponudu franšiza koja je na svakom koraku – mogli bi se iznenaditi što sve može biti franšiza i s vrlo malim ulaganjem.

U moru poslovnih prilika za žene, franšize stoje kao svjetionik sigurnosti, inovativnosti i uspjeha. Drage žene, ne dopustite da predrasude i nedostatak znanja budu vaša poslovna Ahilova peta. Zaronite u svijet franšiznog poslovanja s otvorenim umom i možda otkrijete da je upravo to prilika koju ste tražile. Uostalom, tko ne bi želio biti dio priče koja je već dokazala svoju vrijednost, replikabilnost i uspjeh na domaćoj ili globalnoj sceni? Zar to nije inspirativno?

Pridružite se ženama koje osvajaju franšizni svijet korak po korak, rušeći predrasude o sebi samima i o franšiznom sektoru poslovanja. Vidjet ćete, samo nebo je granica!

Autorica: Ljiljana Kukec

Objavljeno 4. ožujka 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.