Zagreb – 30. lipnja 2021. (Alert) – Philip Morris International Inc. (PMI) poziva javne i privatne predstavnike na zajedničku borbu protiv ilegalne trgovine, budući da je objavljeno novo izvješće KPMG-a o potrošnji i protoku ilegalnih cigareta u 30 europskih zemalja – 27 država članica Europske unije (EU), te Velikoj Britaniji, Norveškoj i Švicarskoj.

Iako ukupna potrošnja cigareta nastavlja opadati, studija procjenjuje da se udio ilegalnih cigareta povećao za pola postotnog boda, na 7,8% ukupne potrošnje u 2020. godini, dosegnuvši broj od 34,2 milijarde cigareta potrošenih u 27 država članica EU-a (EU27). Porast broja ilegalnih cigareta – koji se sastoji od krijumčarenja, krivotvorenja i cigareta legitimno proizvedenih u jednoj zemlji koje se ilegalno krijumčare u drugu i prodaju bez plaćanja carine (tzv. illicit whites) – potaknut je neviđenim porastom potrošnje krivotvorenih cigareta od 87 %. Porezni gubitak za vlade u EU27 sada iznosi približno 8,5 milijardi eura.

Godišnja studija koju je neovisno proveo KPMG, a naručio PMI, pokazuje kako je na legalnu i ilegalnu potrošnju cigareta utjecala pandemija COVID-19, razdoblje zaključavanja i ograničenog kretanja ljudi unutar EU u kombinaciji s padom kupovne moći. Izvještaj procjenjuje da se ukupna potrošnja cigareta u 2020. godini smanjila za 4,7 % na 438,8 milijardi u EU27, dok su granične kontrole i ograničenja putovanja povezana s bolesti COVID-19 rezultirala naglim padom potrošnje cigareta koje nisu iz domaće proizvodnje, koja je u 2020. pala za 18,5 % (11,9 milijardi cigareta). Također se primjećuje da se u 2020. pad ukupne potrošnje cigareta poklopio s rastom od 6,0 milijardi jedinica ekvivalenta cigarete u kategoriji fino rezanog duhana.

Potrošnja illicit whites i drugih krijumčarenih cigareta smanjivala se iz godine u godinu, no ta su  smanjenja više nego nadoknađena povećanjem broja krivotvorenih proizvoda, koji se u 2020. godini gotovo udvostručio, na 10,3 milijarde lažnih cigareta, u odnosu na 5,5 milijardi u 2019. Procjenjuje se da je to uglavnom potaknuto neviđenim porastom potrošnje krivotvorenih cigareta u Francuskoj za 609 %, dosegavši potrošnju od 6,0 milijardi lažnih cigareta samo u toj zemlji.

“Ključna je zaštita potrošača od krivotvorina te udruživanje organa za provedbu zakona, vlada i vlasnika zaštićenih žigova, kao što smo mi u privatnom sektoru, u rješavanju i iskorjenjivanju ilegalne trgovine u Europi i šire”, rekao je Alvise Giustiniani, potpredsjednik PMI odjela za prevenciju ilegalne trgovine. „Iskorjenjivanje ilegalne trgovine posebno je važno i u kontekstu transformacije PMI-a u smjeru budućnost bez dima, a mi moramo nastaviti raditi kao partneri kako bismo uklonili sve potencijalne prijetnje ilegalne trgovine, uključujući i za naše nove proizvode. Poštivanje zakona i njihova učinkovita provedba protiv kriminalaca koji profitiraju od ilegalne trgovine apsolutni su imperativi.”

Razgovori s policijom, koje je KPMG proveo kao dio studije, pokazuju da su organizirane kriminalne skupine nastavile premještati svoje operacije unutar granica EU jer se vjeruje da se velik dio illicit whites i krivotvorenih cigareta također proizvodi u ilegalnim tvornicama unutar EU. Tome u prilog ide i sve veći broj racija u ilegalnim tvornicama cigareta u više europskih zemalja.

Dostupnost jeftinih, lažnih i nereguliranih cigareta na crnom tržištu potkopava napore da se smanji rasprostranjenost pušenja i spriječi započinjanje pušenja kod mladih. Kako bi PMI ostvario svoju misiju svijeta bez dima, imperativ je iskorjenjivanje ilegalne trgovine gdje god ona postoji. Kako bi se borio protiv ilegalne trgovine duhanom, PMI usko surađuje sa širokim spektrom tijela za provođenje zakona i privatnim akterima širom svijeta kako bi se identificirale i zaustavile operacije krivotvorenja i krijumčarenja.

PMI je nedavno najavio pokretanje trećeg kruga financiranja PMI IMPACT-a, svoje globalne inicijative koja podupire projekte trećih strana usmjerene na smanjenje ili sprečavanje ilegalne trgovine i promicanje ekosustava javnih i privatnih aktera u borbi protiv ilegalne trgovine u mnogim njezinim oblicima.

Pored toga, u svojim naporima u borbi protiv ilegalne trgovine, PMI nastavlja sa značajnim ulaganjima u kontrolu lanca opskrbe kroz preventivne i zaštitne mjere, implementira najmoderniju tehnologiju sljedivosti proizvoda te ima stroge protokole dubinske analize za sve kupce i dobavljače. PMI također podržava propise poput FCTC protokola za iskorjenjivanje ilegalne trgovine duhanskim proizvodima i odredbe o sljedivosti propisane EU Direktivom o duhanskim proizvodima.

Za više informacija o naporima PMI-ja u sprečavanju ilegalne trgovine posjetite StopIllegal.com.

O izvješću KPMG

Detaljan pregled rezultata i metodologije dostupan je ovdje.