• Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit potpisali su okvirni jamstveni sporazum u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda (EGF) s ciljem pružanja podrške malim i srednjim poduzećima pogođenima koronakrizom u Hrvatskoj, Bugarskoj i Slovačkoj
  • Jamstva spadaju u Paneuropski jamstveni fond (EGF), jamstveni fond vrijedan 25 milijardi eura uspostavljen od strane Grupe Europske investicijske banke kako bi se ubrzao oporavak europskih tvrtki nakon krize uzrokovane COVID-19 virusom.
  • Nelimitirano jamstvo koje osigurava Europski investicijski fond pokriva 70% kreditne izloženosti do ukupno 300 milijuna eura, a sporazum je potpisan s lokalnim bankama u Hrvatskoj, Bugarskoj, i Slovačkoj s ciljem financiranja obrtnog kapitala i investicija u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda.

Zagreb, 13. svibnja 2021. (ZABA) – Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit potpisali su okvirni jamstveni sporazum kao odgovor na krizu uzrokovanu virusom COVID-19, nudeći potporu tvrtkama u Hrvatskoj, Bugarskoj i Slovačkoj u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda (EGF).

Jamstvo će omogućiti UniCreditu da malim i srednjim poduzećima nude kredite za obrtni kapital i investicije osigurane jamstvom Europskog investicijskog fonda po stopi od 70%. Očekuje se da će portfelj tih kredita dosegnuti do 300 milijuna eura.

Od tog iznosa, 100 milijuna eura je osigurano Zagrebačkoj banci za hrvatske poduzetnike. Zaba kontiunurano proširuje svoju ponudu financijskih instrumenata dostupnih poduzetnicima, kako bi osigurala potrebnu likvidnost i time podržala kontinuitet gospodarskih aktivnosti, očuvanje radnih mjesta i dala poticaj ulaganjima.

U Hrvatskoj,  krajnji korisnici programa su poduzeća do 500 zaposlenih, a maksimalni iznosi kredita su 1,14 milijuna eura za garancije uz ograničeni iznos potpore, odnosno 7,5 milijuna eura za potpore u obliku garancije za kredite. Rokovi otplate su od tri mjeseca do 10 godina, uključujući poček, a prihvatljive namjene su investicije u materijalnu i/ili nematerijalnu imovinu, radni kapital, refinanciranje postojećih obveza te poslovni transferi.

 „Zagrebačka banka na ovaj način pruža dodatnu podršku malim i srednjim poduzećima koji  osjećaju poteškoće u poslovanju povezane s COVID-19 krizom. Ovaj nastavak naše uspješne suradnje s EIF-om omogućava našim klijentima da se oslone na nas kao svoje partnere te im pruža lakši pristup sredstvima koja su im potrebna za nastavak njihova poslovanja“, rekao je Spas Vidarkinsky, član Uprave za Korporativno i investicijsko bankarstvo u Zagrebačkoj banci.

Putem ove inicijative tvrtkama nudimo kontinuiranu podršku kako bi riješili probleme s likvidnošću uzrokovane virusom COVID-19. Cilj ovog novog sporazuma je jamčiti dostupnost sredstava tvrtkama, posebice malim i srednjim poduzećima, koja predstavljaju osnovu europskog gospodarstva i obično nemaju pristup tržištima kapitala. Mi im stoga omogućavamo da financiraju obrtni kapital i investicijske programe, osiguravajući ispravno funkcioniranje lanaca opskrbe i proizvodnje. Mi u UniCreditu surađujemo s državama u kojima poslujemo i sudjelujemo u odlučnim i konkretnim mjerama kako bismo bili dio rješenja, pomažući tvrtkama i lokalnim gospodarstvima, posebice s obzirom na izvanredno stanje u kojem živimo“, izjavio je Gianfranco Bisagni, direktor Srednje Europe u UniCreditu.

Suradnja EIF-a i UniCredita predstavlja dobre vijesti za male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj, Slovačkoj i Bugarskoj jer otključava pristup hitno potrebnom financiranju za oporavak od epidemije virusa COVID-19 i zaštitu radnih mjesta i života europskih građana. Kao odgovor na pandemiju virusa COVID-19, Grupa Europske investicijske banke uspostavila je Europski jamstveni fond kako bi potaknula do 200 milijardi eura investicija te ubrzala oporavak europskog gospodarstva. Danas, pet mjeseci nakon što je uspostavljen, Europski jamstveni fond je na pola puta da ostvari svoj ambiciozan cilj te želim zahvaliti UniCreditu na njegovom doprinosu i suradnji u okviru ovih nastojanja da pružimo podršku europskim tvrtkama“, dodao je Roger Havenith, zamjenik izvršnog direktora EIF-a.

Do 31. ožujka 2021., UniCredit je u državama Srednje i istočne Europe imao 37 jamstvenih programa uspostavljenih u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama i lokalnim razvojnim bankama, ukupne vrijednosti od oko 5,1 milijarde eura, od čega je 2,7 milijardi eura već iskorišteno dok je 2,4 milijarde dostupno za potporu kreditiranju u regiji tijekom iduće 2-3 godine.

Od početka pandemije virusa COVID-19, UniCredit pruža brze odgovore na tržištu te je udvostručio svoj kapacitet dijeljenja rizika, nastavljajući financirati svoje klijente tijekom ovog razdoblja bez presedana. Najveće povećanje kreditnih rješenja, oko 2 milijarde eura, ostvareno je zahvaljujući novim programima lokalnih vlada koji se tiču koronakrize, koje je UniCredit uspješno kanalizirao putem svoje mreže u regiji SIE.

Što se tiče suradnje s međunarodnim financijskim institucijama, UniCredit je produžio kreditna rješenja dogovorena s Grupom Europske investicijske banke, nadograđujući postojeće programe (InnovFin, COSME) i osmišljavajući nove, kao što je ovaj novi okvirni program nelimitiranog jamstva u okviru EGF-a.