Poslušaj audio vijest!

Autori: PoslovniFM Redakcija Foto: Obrt Miraj

Gubitak člana obitelji ili rodbine uvijek je težak, a svatko svom najbližem želi omogućiti što je moguće dostojanstveniji posljednji ispraćaj.

Već niz godina među najboljima u tom delikatnom poslu je obrtnik Zoran Žic, vlasnik obrta Miraj, izvedenice, bolje reći kovanice riječi Mir i Raj, koji ima urede u Zagrebu i Velikoj Gorici, a koji se može pohvaliti iznimno detaljnim, humanim i profesionalnim pristupom svakoj obitelji koja ga nazove i zatraži pomoć i uslugu. Svoju filozofiju prenio je i na zaposlenike, njih sedam, jer smatra da je u ovom teškom poslu, kojeg je pokrenuo još 2005. izuzetno važna suosjećajnost, dostojanstvo i prije svega ljudski pristup članovima obitelji koji su često u šoku, uplakani, duboko potreseni.

– Smrt je naprosto nešto što nas sve jednom čeka. Ljudi često kažu za pokojnika da se „riješio muka”, ali iza njega ostaju oni koji su ga voljeli, cijenili i poštovali i naš je posao, između ostalog, olakšati njima taj težak trenutak te im pružiti što je moguće dostojanstvenu uslugu – kazuje nam Zoran Žic.

Tako u njegovom obrtu, voli u razgovoru često napomenuti, vladaju najviši profesionalni standardi. Svaki djelatnik mora nositi crno odijelo, košulju i bijele rukavice, prema ožalošćenima se ophoditi izuzetno ljubazno i suosjećajno, a svake godine ulaže i u najsuvremenija pogrebna vozila.

– Naprosto nije isto kada po pokojnika dođe komunalni kombi i radnici u skafanderima, ili čisto, luksuzno vozilo s ljubaznim i lijepo odjevenim zaposlenicima. Netko će reći da je pokojniku svejedno, ali obitelji svakako nije i to je naš pristup – objašnjava Žic koji je često istupao u medijima pozivajući na podizanje standarda obrtnika koji se bave ovom djelatnošću.

Problema s poslovanjem, kaže, za razliku od obrtnika koji se bave drugim granama – nema, ali stres je ono s čime se često suočava.

– I mi smo ljudi, najteže nam je kada je u pitanju dijete. A tu je i velika odgovornost. U našem poslu nema prava na pogrešku, jednom kad ste sve organizirali i napravili, to je to. Zato se na svaki detalj mora jako dobro paziti – kaže vlasnik Miraja.

Njegov obrt nudi kompletnu organizaciju i ugovaranje pogreba, kremacije i ispraćaja na svim grobljima, prijevoz umrlih osoba vozilima visokog standarda, ishođenje sve potrebne dokumentacije, inozemni prijevoz…

– Nositelji smo i Pogrebnog osiguranja u suradnji s partnerskim osiguravajućim tvrtkama. Našim iskustvom možemo potvrditi kako su u današnje vrijeme troškovi pogreba poprilično visoki, stoga smo u svoju ponudu uvrstili i Pogrebno osiguranje koje članove obitelji oslobađa financijskih briga oko pogreba. Također, jedini smo hrvatski zastupnici tvrtke u Švicarskoj, jedine takve u svijetu, koja pruža uslugu „dijamantni pogreb”, a u kojem se pepeo pokojnika posebnim postupkom pretvara u dijamant, kao trajnu uspomenu na izgubljenu najbližu osobu – govori nam.

Iako smo u smrti svi jednaki, poznati i oni manje poznati, Žic je imao povjerenje obitelji organizirati ili sudjelovati u organizaciji ispraćaja mnogih osoba iz javnog života, brojne akademike, političare, bivše ministre, znanstvenike, pa i legendarne glumce poput neprežaljenog Pere Kvrgića.

Želje pokojnika, prenesene članovima obitelji, uvijek se moraju ispoštovati. Među rijetkim je pogrebnicima koji je imao priliku organizirati pogreb jednog kineskog državljanina. Bio je to, kaže, vrlo emotivan pogreb, posve drugačiji običajima od naših, a Žic je morao udovoljiti i zahtjevu da jedan od članova obitelji neprestano, sve do samog čina kremiranja, bude uz tijelo pokojnika, kako mu duša ne bi bila izgubljena. Mnogi na drugi svijet žele u najljepšem izdanju, u haljinama i odijelima, dok je obitelj jedne pokojnice zatražila i da joj urede frizuru i oboje kosu, što je također ispoštovano.

Pritom obrt Zorana Žica surađuje i s brojnim obrtima iz Zagreba i cijele Hrvatske, kako cvjećarskim, obrtima za proizvodnju svijeća, te majstorskim radionicama za izradu najkvalitetnijih lijesova. Inflacija je, naravno, pogodila i ovu granu obrtništva, morali su korigirati svoje cijene, ali Žic kaže kako se trudi uvijek izaći u susret, pa su usluge u različitim cjenovnim rangovima. Svjestan je, kaže, da je čak i najjeftiniji pogreb ljudima danas teško platiti.

– Nama je najvažnije da ovaj posao radimo što je bolje moguće i u najtežim trenucima – zaključuje.

Objavljeno 8. veljače 2023. u sklopu projekta Iz ZG obrtničke radionice Foto: Obrt Miraj.

Sva prava pridržana PoslovniFM.