Poslušajte Dianu Kobas Dešković, Spona Code u podcastu RE-KREIRAJ ŽIVOT I POSAO: MAMFORCE.

Znate li da nove generacije zaposlenih karijeru i uspjeh više ne definiraju kao njihovi roditelji? Poslodavci su suočeni s nikad izazovnijim tržištem rada i izazovima koje donose novi trendovi na radnim mjestima, a rezultati trogodišnjeg EU projekta „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ predstavljeni na konferenciji „Redefiniranje posla i života: Budućnost rada novih generacija“ pokazuju da organizacije koje podržavaju fleksibilnost lakše privlače i zadržavaju talente među novim generacijama. MAMFORCE organizacije predvodnice su organizacijske promjene po mjeri budućih generacija.

Diana Kobas Dešković, autorica MAMFORCE metode i direktorica tvrtke Spona Code, u jedinstvenom podcastu RE-KREIRAJ ŽIVOT I POSAO: MAMFORCE, pojašnjava kako je certifikacija jedna od brojnih aktivnosti provedenih u okviru projekta u 20 organizacija privatnog i javnog sektora, koje su podržavale uvođenje direktive o ravnoteži privatnog i poslovnog života.

– Mi to radimo vrlo temeljito, kompanije na kraju imaju zaista i vrlo opipljivu korist od svega. Prvo provedemo evaluaciju u kojoj vidimo kakvo je trenutno stanje sa načinom upravljanja, da bismo onda temeljem tog postojećeg sustava vidjeli gdje postoji prostor za poboljšanje, sa naglaskom na ono što nam je prioritetni predmet mjerenja, a to je obiteljska odgovornost i rodna ravnopravnost koja se odražava kroz podršku, fleksibilnost, suradnju, mogućnost napredovanja ženskih talenata kroz odgovarajuće promocije.

Iz vrlo konkretnih brojki koje dobijemo od kompanija i njihove analize vidi se gdje postoje moguće pristranosti, na koje onda isto tako upozoravamo i dajemo tu niz vrlo konkretnih preporuka što se može promijeniti na nivou politika, postojećihnačina rada, a što u samoj kulturi kompanije kao takvoj, koja je sastavni dio promjena. Kada se to provede i implementira, dolazimo do druge faze gdje radimo reevaluaciju napravljenoga i gledamo kakav je sad sustav.

Moram reći da sam oduševljena progresom koje su napravile kompanije koje su sudjelovale kroz postupak certifikacije sa jako, jako dobrim pomacima, kako u razvoju svog sustava i onda, zahvaljujući onome što su napravili, povratnoj informaciji zaposlenih, pojasnila je Kobas Dešković.

– Jedno rješenje ne vrijedi za sve. Moramo biti tu prilagodljivi s obzirom na industriju, djelatnost, kakva su radna mjesta, kakvi su zahtjevi radnog mjesta, a upravo fleksibilnost, koja je vrlo širok pojam, ne može se svuda implementirati na jednak način. Ne mogu svi raditi od kuće, primjerice, reći će autorica Mamforce metode.

Svi vidimo da se promijenio odnos prema poslodavcu i radnom mjestu, što zaista više se ne zapošljavamo za cjeloživotnu zaposlenost, nego biramo s obzirom na životne faze, kazala je Kobas Dešković.

Podcast možete poslušati u nastavku na platformama Mixcloud i Spotify ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Utvrdili smo razliku koja kaže, suma summarum, da je ženama teže usklađivati i profesionalni i privatni život, da im se otvara manje prilika i da imaju više prepreka. Tako da s druge strane imaju i manje podrške kako se penju po nekakvoj hijerarhijskoj ljestvici. Zbog toga je, recimo, bilo interesantno vidjeti da u razvoju karijere muškarcima ipak više pomažu muškarci, a ženama ipak više pomažu žene. I sad kako mi imamo situaciju da na vrhu imamo malo žena, na vrhu više nema tko tim ženama pomoći. Tako da ja osobno svjedočim tome da vidim sjajne profesionalke u Hrvatskoj koje su u svojim nekim jako dobrim, produktivnim 40. godinama ostale bez neke pozicije na kojoj jesu i jako teško si sada mogu naći neko drugo, odgovarajuće radno mjesto i to je taj problem, naglašava Kobas Dešković.

– Gotovo u svakoj kompaniji će svi reći da svi imaju jednake prilike. Ono što mi onda iz podataka pokazujemo znači šta radimo sa analitikom mi pokažemo vaši podaci ne pokazuju isto, napominje.

Na upit urednika podcasta Darka Bukovića osvrnula se i na mentorstvo, silver economy.

– Pa da, mi smo u jednom dijelu našeg razvoja zapravo potpuno maknuli tu jednu srednju generaciju koja je bila ta koja je trebala učiti novu generaciju i onda smo došli do velikog problema, i sada kreiramo zapravo novu realnost, krećemo ispočetka s nečim što već što već znamo, ustvrdila je.

– Ravnoteža privatnog i poslovnog života prije 11-12 godina, kada smo počinjali, bila je nepoznata riječ. I sama sam pripadnica te generacije u kojoj smo samo – radili. Znači, bilo je normalno da samo radimo, da smo uvijek dostupni. Međutim, stvari su se u zadnjem razdoblju drastično promijenile. To je postala tema, sustavi su zaista puno oprezniji i puno otvoreniji i ustvrdila bih da zaista velik broj zaposlenih ima ravnotežu privatnog i poslovnog života, da se radi u redovnom radnom vremenu. Naravno, postoje uvjeti rada kada postoje nekakvi posebni projekti, kad se nešto radi više, ali je bitno da je u većini organizacija sve to dodatno regulirano, kazala je Kobas Dešković.

– Ipak postoji jedna kategorija koja je, i po našim istraživanjima, prepuna izazova i problema, a isto potvrđuju europska istraživanja, provedena u svim zemljama EU o kvaliteti života. To je kategorija rukovoditelja. Znači to je ona pozicija kada niste ni visoko, a ni nisko, kad ste negdje u sredini, taj srednji management koji je između čekića i nakovnja, odgovoran za to da vam baza koju imate, ljudi s kojim radite, da vam oni moraju dovoljno isporučiti, a često oni nisu na sve to spremni jer su tek u fazi razvoja i morate se i s njima puno baviti. E, taj naš srednji rukovodeći sloj imaju problem sa ravnotežom privatnog i poslovnog života, jer stalno su zapravo u poslovnom, ilustrirala je Kobas Dešković.

Osvrnula se i na plaće i njihovu visinu odnosno informacije o plaći.

– Napravili smo dosta dobru pripremu kroz ovaj projekt za jednu novu direktivu koja je tek u dolasku, a koja je baš direktiva o transparentnosti plaća, motivirana i zbog nejednakosti plaća između muškaraca i žena, što je i nama predmet mjerenja u ovome, ali i šire od toga. Zapravo, riječ je o transparentnosti. Kada se prijavljujete na neko radno mjesto u EU institucijama zapravo vrlo jasno vidite u koji razred pripadate i koja vam je financijska kompenzacija za taj razred i svi znaju zapravo unaprijed. I tu zapravo i nestaje i onaj segment objave plaća, zabrane i tek kada je toliko transparentno da naprosto drugu plaću i ne možeš imati, ako imaš taj i taj ugovor za to i to radno mjesto.

Mi smo nebrojno puta čuli u kompanijama ili institucijama .. kod nas su plaće poslovna tajna. Nisu i ne trebaju biti, jasna je Diana Kobas Dešković.

Provedbu EU sufinanciranog projekta RE-KREIRAJ ŽIVOT za žene i muškarce, koordiniralo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u partnerstvu sa Hrvatskom zajednicom županija i tvrtkom Spona Code.

Autor i urednik: Darko Buković Foto: Mamforce/PoslovniFM Tekst priredio: Ivor Buković

Objavljeno 30. svibnja 2023. (GIA) . Sva prava pridržana Mamforce.