Poslušajte Ružicu Šimić Banović, Zvonimira Galića i Anitu Cvetić Oreščanin, u podcastu RE-KREIRAJ ŽIVOT I POSAO: MAMFORCE.

Kako će izgledati budućnost rada ovisi o brojnim faktorima, od migracije i umjetne inteligencije do tzv. „obrnutog mentorstva“ kada dobno i hijerarhijski mlađi podučavaju starije i u poslu iskusnije, a da ulazimo u doba ljudske povijesti u kojem ćemo, radili ili ne radili, morati neprestano učiti, smatraju dr. sc. Zvonimir Galić, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ružica Šimić Banović, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave tvrtke Poslovna inteligencija.

Kakvi će biti zaposlenici budućnosti, što nam donosi imigracija, emigracija i digitalni nomadi, koliko mladi mijenjaju organizacije, jesu li kompanije spremne na promjene, gdje su nam nestali mentori ili koliko nam je potrebna silver economy, znamo li primijeniti reverzibilno mentoriranje, jesmo li svjesni da mladi sad zapravo traže i biraju organizacije koje odgovaraju njihovoj filozofiji…..

U jedinstvenom podcastu RE-KREIRAJ ŽIVOT I POSAO MAMFORCE donosimo panel razgovor održan na konferenciji „Redefiniranje posla i života: Budućnost rada novih generacija“. Voditelj Darko Buković.

Smijemo li ravnodušno prihvatiti predviđanja vodećih stručnjaka kako će 65 % današnje djece raditi poslove koji trenutno uopće ne postoje, a polovica svih sadašnjih radnih mjesta nestati do 2030. godine; plaše li ti podaci, zapitao je urednik.

– Plaši? Ne. Stvarno mislim da je izazov koji će nas tjerati da učimo, a to je zapravo fenomenalno. Ne znam jesmo li ikad u povijesti čovječanstva imali priliku ovako ubrzano učiti. Moramo probuditi svoju znatiželju, biti otvoreniji prema nadolazećem u budućnosti, prema tome mijenjati strategije, ističe Cvetić Oreščanin.

Za profesora Galića sve te i takve informacije, s psihološke strane, i plaše i straše, a boji se izazova, jer mi imamo dvije razine o kojima možemo pričati o budućnosti rada – globalno koja je sjajan izazov te našu lokalnu.

Više optimistična je Šimić Banović potkrijepivši to i podatkom istraživanja po kojem se u većini Europe manje boje gubitka vlastitih poslova, a više vesele tome što će umjetna inteligencija donijeti.

Podcast možete poslušati u nastavku na platformama Mixcloud i Spotify ili preuzeti za kasnije slušanje.

Živimo u vremenu i pred vremenom kad je iznimno potrebno se razvijati, učiti vještine komuniciranja, učite prenositi vizije, jer to će činiti razliku između developera budućnosti i sadašnjih developera, istaknuto je. Svako radno mjesto zahtijeva sada neke vještine koje se nekad 70. i 80.-ih zahtijevalo od 2 ili 3 radna mjesto, zato će biti potrebne promjene i fleksibilnost.

Bilo je riječi i o nedostatku strategije države oko nužnih radnika, kako se snalazimo s preferencijama mladih – generacijama koje uskoro ulaze na ili koje su se upravo priključile tržištu rada, promjenama na tržištu i mijenjanju smjera od formalnog prema znanjima vještina i znanjima novog prilagođenog učenja za potrebe poduzetništva, što učimo od digitalnih nomada i poduzetnika/ca, koliko postaju ključni pojmovi fleksibilnost, otpornost (resilience), ustrajnost, inovativnost, pri čemu poboljšavanje zadovoljstva radnika i njihovih karakteristika postaju iznimno bitne za organizaciju.

Sada su organizacije procjenjivane istovremeno od kandidata, koji procjenjuje i one koje mu svojom selekcijom šalju poruku jeli to organizacija za koju zbilja želi raditi, što je osobito važno u nekim skupinama ljudi. Jesu li organizacije, posebno javni sektor spremni za takav pristup?

Provedbu EU sufinanciranog projekta RE-KREIRAJ ŽIVOT za žene i muškarce, koordiniralo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u partnerstvu sa Hrvatskom zajednicom županija i tvrtkom Spona Code.

Autor i urednik: Darko Buković Foto: Mamforce/PoslovniFM Tekst priredio: Ivor Buković

Objavljeno 30. svibnja 2023. (GIA) . Sva prava pridržana Mamforce.