• nagradom se želi istaknuti poseban doprinos koji volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Zagrebu.
  • pandemija i potres su utjecali na povećanje svijesti o tome da nismo sami već smo članovi zajednice u kojoj počinje solidarnost koja se temelji na vrijednostima empatije, povjerenja, odgovornosti, uzajamnosti i ravnopravnosti.
  • dodjela Volonterskog Oskara održat će se u petak 3. prosinca povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca.

Zagreb, 19. listopada 2021. (GIA) – Volonterski centar Zagreb (VCZ) po 13. put organizira dodjelu Volonterskog Oskara, zagrebačke nagrade za volontera/ku godine. Neprofitne organizacije i građanske inicijative koje provode volonterske programe te djeluju na području grada Zagreba mogu od 18. listopada do 2. studenoga 2021. nominirati svoje volontere za nagradu Volonterski Oskar te time predstaviti javnosti pojedince koji su istinske zvijezde naše zajednice i pokretači pozitivnih promjena u društvu.

Nagrada se od 2009. godine dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini grada Zagreba, a provodi se u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

„Volontiranje osnažuje pojedince i timove, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine i djeluje kohezivno u društvu. Takav vid humanosti posebno dolazi do izražaja tijekom kriznih situacija kao što su pandemija i potres kojima smo svjedoci.  Brojni pojedinci ističu se svojim velikim trudom i srcem tijekom cijele godine, a nominacijama za Volonterski Oskar i samom dodjelom želimo poslati poruku da to netko vidi, cijeni i zahvalan je na doprinosu razvoju društva i zajednice. Vrijeme je danas najvažniji resurs koji posjedujemo, a oni koji daruju svoje vrijeme očito su visoko osvješteni za potrebe zajednice. Ne traže nikakvu naknadu, ne zato što je njihov rad besplatan, već zato što je njihov doprinos neprocjenjiv“, rekla je direktorica Volonterskog centra Zagreb Nina Butić Ivanković.

Za nagradu Volonterski Oskar može biti nominirana svaka osoba starija od 15 godina koja obavlja volonterske aktivnosti u skladu sa Zakonom o volonterstvu te ima najmanje 80 volonterskih sati u 2021. godini.

Proces odlučivanja o dobitniku Volonterskog Oskara odvija se u dva kruga. U prvom, Povjerenstvo odabire finaliste natječaja na temelju unaprijed utvrđenih kriterija, dok u drugom krugu građani odlučuju o dobitniku/ci Oskara glasovanjem putem internet stranice www.oskar.vcz.hr.

Nagrada će dobitniku/ci biti uručena na događanju pod nazivom „Dodjela Volonterskog Oskara 2020.”, koje se planira za petak, 3. prosinca 2021.

Puni tekst natječaja i prijavni obrazac dostupni su na službenoj web stranici.

Izvor: Volonterski centar Zagreb

Objavljeno 19. listopada 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM.