U Hrvatskoj je dosad izdano 106 halal certifikata, a u procesu ih je još desetak i sve ide uzlaznom putanjom. Brzina ovisi o o kompleksnosti segmenta odnosno proizvodnje koja se certificira. Brzina najviše ovisi o samim proizvođačima, koliko oni brzo mogu uvesti zahtjeve za certifikat, koliki je interes i je li u pitanju neki veliki kupac koji čeka, onda se svi malo požurimo u procesu. Također, je li potrebna investicija u pogon ili je potrebno pronaći alternativu za sirovinu i to su sve stvari o kojim se treba voditi računa da bi se došlo do certitikata i kojom brzinom, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM dr. Aldin Dugonjić, voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete.

– Halal certifikat u Hrvatskoj se izdaje na tri godine, s periodičnim provjerama svake godine. Znači, halal certifikat je dodatna vrijednost i dodatna potvrda kvalitete, jer kada konzumirate takav proizvod možete biti sigurni u njegove sastojke i zdravstvenu ispravnost. Većinom se domaći proizvođači, njih preko 95 posto, odlučuju za halal certifikat zbog mogućnosti ostvarenja izvoza. Ako se, pak, radi o uslugama, onda da privuku nove goste, kao što je to u razvoju turizma, naglasio je dr. Dugonjić u u jedinstvenom podcastu na prostoru Europe, Halal Business Info, kojeg uređuje i vodi Boris Živković.

– Za potrošača je to dodatna garancija za kvalitetu proizvoda. Halal tržište enormno raste svake godine i jedno je od najbrže rastućih tržišta u ovom trenutku u svijetu. Procjene su da bi do 2028. godine mogao dosegnuti vrijednost od preko 4,2 trilijuna dolara. Ujedno, halal se tržište pokazalo otpornim na razne ekonomske krize kojima svjedočimo zadnjih godina. Vidimo što se trenutno događa na tržištu na Bliskom Istoku pogotovo kada govorimo o nogometu i drugim sportovima i ulaganjima. U igri je veliki kapital i velike investicije i zato se mnogobrojne tvrtke odlučuju da idu s halal certifikatom i tako pronalaze nova tržišta i osiguravaju svoj daljnji stalan rast, napominje.

– Glede benefita certifikata, prema nekim našim istraživanjima, ima tvrtki koje su nakon implementacije povećale svoj izvoz za preko 50 posto, neke su povećale za 5-10 posto, ovisno o tome tko što proizvodi i na koje tržište su uspjeli izaći. Dobri su rezultati ostvareni kako na bliskoistočnom i daleko istočnom tržištu tako i na europskom, niti jedna tvrtka ne bi imala halal certifikat dulje od 10 godina da nema od njega benefite. Ne zaboravimo da su certifikati danas nužnost da bi se zadovoljili istančani zahtjevi kupaca, napominje Dugonjić. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, poslušajte u streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Zadovoljni smo dosad postignutim, no, kako i uvijek, trebalo bi biti više s obzirom na broj proizvođača i pružatelja usluga u Hrvatskoj i uz sve ono što hrvatsko tržište pruža. Posebno ocjenjujemo da u hrvatskom turizmu, kad je u pitanju halal certifikat i halal ponuda, situacija nije zadovoljavajuća, a to stvaranje nazvali smo to halal friendly mjesta ima izravne veze i s mogućnošću dolaska brojnih turista kojima je to jedan od bitnih razloga za odluku o dolasku, istaknuo je dr.Dugonjić.

Dr.Dugonjić detaljno obrazlaže i hodogram dobivanja certifikata i poziva sve zainteresirane da se jave Centru kako bi zajedno krenuli u postupak certificiranja.

– Halal predstavlja ulaznicu za nova tržišta. Osvajanje novih tržišta gdje još kao zemlja i kao gospodarstvo nismo prisutni i mi smo se iz tih razloga i odlučili organizirati Halal Bussiness Forum kao jednogodišnje okupljanje istoka i zapada u Zagrebu i da to bude jedan od najvećih događaja u EU. Ove godine će to zasigurno biti, želimo otvoriti ta nova tržišta i ukazati na prilike i potencijale koji danas postoje, a koje dovoljno ne iskorištavamo, ističe dr. Aldin Dugonjić, ujedno i direktor Halal Business Foruma.

Forum će se održati 2. i 3. listopada 2023. u hotelu Westin, okupit će relevantne sugovornike o halal tržištu iz cijelog svijeta, kao i trenutne te potencijalne sudionike halal tržišta iz 30-tak zemalja svijeta. Primarni fokus ovogodišnjeg foruma je na prepoznavanju izazova s kojima se susreće globalna halal industrija, kao i trendova koji se svakodnevno mijenjaju.

Kroz šest panela ugostit će stručnjake iz različitih sektora halal industrije. Prvi dan foruma sudionici će se tako moći upoznati s halal načinom života, inovacijama u halal industriji prehrane, kozmetike, odjeće, ali i halal turizmom, financijama te  certificiranjem halal proizvoda. Tijekom dva dana trajanja foruma održat će se i poslovni susreti za sve firme koje su iskazale svoj interes te se registrirale. Ujedno, paralelno s ovim programom održavat će se B2B sastanci registriranih sudionika. Drugi dan foruma, održat će se hrvatsko-iranski gospodarski forum koji će izravno povezati hrvatske i iranske poduzetnike u formi B2B sastanaka.

Sve informacije i prijave https://hbf.halal.hr/

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 22. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.