Biti slobodna znači sama donositi svoje odluke, a onda i živjeti s njima. Nakon 23 godine sigurnog posla, odlučila sam preuzeti odgovornost, pa i neizvjesnost tržišta te prihvatila cijenu slobode koju ću rado platiti. To je život kakav želim, a život je prekratak da bismo svoje snove stavljali na čekanje. Dala sam otkaz i time je dugogodišnji san pretvoren u stvarnost, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Branka Grubić, slikarica, vlasnica umjetničkog obrta Mirakul.

Iako mnogi i dalje ne shvaćaju da je slikanje pravi posao…. Kako ti je sad kad ne radiš?, često je pitanje. Da, kao i svaki poduzetnik, moram svaki mjesec plaćati poreze, doprinose, režije, boriti se na tržištu, istaknula je Grubić u emisiji Poslovna žena. Naglasila je i da se ulaskom u poslovni svijet gradi polako i njezino sve veće samopouzdanje. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Bojim li? Naravno, svaki je dan novi izazov, istaknula je Grubić, dodajući kako je najveću podršku za iskorak imala i ima od supruga Kreše, koji je i donio punu košaru boja i platna i rekao – kreni!

Na upit urednika emisije Darka Bukovića, prisjetila se kako je prvi javni plakat izrađen za maturalnu zabavu, s karikaturama profesora.

No, stvarni iskorak je bio 2013. kad se javila na natječaj američke galerije “Light, Space & Time”, pod nazivom “Just breath” (Samo diši), na kojem je pobijedila u svojoj kategoriji, ali bila i ukupni pobjednik, osvajač Grand Prixa i to između 980 radova iz cijelog svijeta. Tada sam i sama sebi rekla – dobro, to što radim dakle i valja, kazala je Grubić.

Kao zanimljivost izdvaja podatak da je prvu samostalnu izložbu imala 2017. i to u Sarajevu.

Upitana zašto su na slikama pretežno žene, Grubić odgovara kako žene razumije. Razumije njihovu ludost, nadu, strahove i sve moje. Ne mogu slikati nešto što ne razumijem, istaknula je dodajući kako su likovi većinom imaginarni, dosta ih je egzotičnog tamnoputog izgleda, u kojima se ocrtava puna emocija. Likovi su nastali temeljem dubokog uranjanja u glazbu, kaže Branka dodajući da su jedan od podloga koje sluša gospel zborovi. Otkrila je i za kojom je slikom nakon kupnje najviše plakala.

Rad se uvijek isplati, jer sam talent bez rada ne vrijedi. Život je predivan kad radiš ono što voliš i kad ga dijeliš s onima koje voliš, istaknula je slikarica Branka Grubić na kraju razgovora za PoslovniFM.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 9. rujna 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM