Poduzetništvo je način izražavanja slobode. To je moja najosnovnija vrijednost. No, poduzetništvo nije za svakoga – samo 3 do 5 posto ljudi su poduzetnici, što pretpostavlja određeni lifestyle koji podrazumijeva odricanje, poduzimanje rizika i neke nagrade koje nisu samo dobit. Meni je, kao ženi, lakše biti poduzetnica nego raditi u korporaciji, više me ispunjava, i za mene je odlična opcija biti svoja gazdarica, ustvrdila je za poslovniFM Kristina Ercegović, poduzetnica, spisateljica i u posljednje vrijeme i profesorica poduzetništva. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Početaka poduzetništva koji sežu 17 godina unatrag, Ercegović se prisjetila u emisiji Poslovna žena, u razgovoru s urednicom Deom Olup.

„Nakon Ekonomskog fakulteta radila sam u Plivi, a dio života provela sam vani – u Poljskoj i Češkoj. I upravo nakon operacije kralježnice na televiziji sam vidjela emisiju o tajnim kupcima. Svidjelo mi se i osnovala sam agenciju za mystery shoppingHeraklea, koju sam prodala kao i još jednu nakon toga. Zadnjih devet godina bavim se umrežavanjem kroz Business Café, volim pisati blogove i dijeliti znanje, pisati knjige“, kaže Ercegović otkrivajući kako je zbog tih aktivnosti nerijetko zovu „dobri duh poduzetništva“ i „spajalica“.

Kako djelujemo, što radimo, koliko se educiramo, s kime se družimo, sve to utječe na našu poslovnost

Kristina Ercegović

Iako zvuči tajnovito, ideja mistery shoppinga jest da se sve može mjeriti, posebno kako se zaposlenici ponašaju prema kupcima – koji su početak i kraj svakog businessa, ističe Ercegović. Iako, kaže, nitko ne voli kritike, bitno je shvatiti da nema feedbacka na feedback, kao ni reklamacija. Stvar ljudske prirode je tražiti krivce, ali to nije važno. Važno je unaprijediti posao i poslovanje.

„Hrvatska, nažalost, nije primjer dobre poslovne zemlje, no za to smo krivi sami. Kako djelujemo, što radimo, koliko se educiramo, s kime se družimo, sve to utječe na našu poslovnost. Tako je i nastao projekt Business Café“, kaže Ercegović. Smatra da se može uspjeti u Hrvatskoj, ali podsjeća i na poslovicu da za uspjeh preko noći treba 20 godina rada. „Sada je možda lakše nego prije, neke su nam stvari bliže, i za ono za što je nekada trebalo 20 godina sada možda treba pet. Sve funkcionira kao i svemir. Prvo nešto posadite, pa zalijevate, pa onda to može uspjeti“, ilustrirala je Ercegović.

Business Café je način razmišljanja o nekoj boljoj Hrvatskoj

Kristina Ercegović

Business Café je kao druženje malih poduzetnika nastao prije nekoliko godina u Zagrebu, proširili smo djelovanje i na susjedne zemlje te na Austriju. Osnovna je ideja da nismo sami. Važno je s kim se družimo i s kim se povezujemo, jer bitno je na početku povezati se s ljudima koji će vas podržati. Poduzetnici govore o svemu što su naučili vrlo autentično. Nema ružičastih naočala i stvara se atmosfera koja se ne može kopirati, iako su to mnogi pokušali. Napravili smo više od 300 evenata, ugostili više od 700 malih poduzetnika. I ja osobno kad imam problem koristim Business Café da se napunim dobrom energijom. On je izvor motivacije i izvor poslovne suradnje“, ocjenjuje pokretačica projekta dodajući kako se može uspjeti i sada i ovdje.

Business Café je način razmišljanja o nekoj boljoj Hrvatskoj. Razgovaramo o svemu. Govorimo o stvarima o kojima se rijetko govori. O kriterijima odabira, o dobavljačima, o tome kako se ne plaća na vrijeme. Imamo tri gosta poduzetnika oba spola i vrlo otvoreno govorimo o svemu što je važno za razvijanje poduzetničkog mindseta. Na Business Café ne dolazi se kad si uspješan nego kad to trebaš postati. Dođi i budi svoj na svome!“

„Pokrenut je i Business Café International, na kojem govore stranci koji su došli u Hrvatsku i pokrenuli posao. Oni vrlo objektivno sagledavaju Hrvatsku, sve prednosti i mane, i kažu da nije problem veliki porez, nego način na koji se troši taj novac. Oni to zovu uhljeb tax, a posebno ih smeta nepotizam, nepravda i loše funkcioniranje pravnog sustava. Tek u razgovoru sa strancima vidite koliko neke stvari stvarno ne valjaju, jer mi smo inače skloni kukanju ili zbijanju šala, dok oni objektivno vide naše prednosti i mane. Osjećam se bolje od kad sam doznala da se 57 posto poslova u Hrvatskoj sklapa uz kavu, jer tako je i nastao Business Café – jer nisam stigla ići na kavu sa svima koji su sa mnom htjeli popiti kavu“.

„Volim pisati knjige i blogove, općenito dijeliti znanje. Najpopularnije su mi knjige Sam svoj gazda iz 2013. (koju je moguće besplatno preuzeti s weba kristinaercegovic.com) i Najjači si kad si svoj koja je izašla prošle godine. A spremam novu – Sam svoj gazda ili rob svog posla – koja će izaći na jesenskom Interliberu“, najavljuje Ercegović.

U prosjeku žene žive dulje nego muškarci, i to sedam godina, a plaćene su u prosjeku 11 posto manje nego muškarci

Kristina Ercegović

Među najavama je i projekt Žene i novac u sklopu kojega je otvoren i mini portal zeneinovac.com i u sklopu kojeg će 12. listopada 2019. biti održana i istoimena konferencija.

„U prosjeku žene žive dulje nego muškarci, i to sedam godina, i plaćene su u prosjeku 11 posto manje nego muškarci. Moramo naučiti same upravljati novcem! Prema podacima za Ameriku, svaka četvrta žena financijski je zlostavljana, nema svoj novac i ovisi o dobroj volji partnera. Ne zna kada i koliko će joj dati, ne zna gdje su skriveni računi, i ona, zapravo, nema kompletan uvid u stanje financija i mogućnosti raspolaganja novcem u stopostotnoj mjeri. Ne znam kakvi su podaci za Hrvatsku, možda i ne želim znati, ali žene duže žive, manje zarađuju…, i vrijeme je da se same pobrinemo i naučimo upravljati novcem“, poručila je Ercegović.