Godina 2019. bila je izuzetno uspješna godina u našoj povijesti. Ostvarili smo rekordne prihode, zadržavajući pritom visoku profitabilnost, realizirali smo nekoliko vrlo važnih projekata i kao i svaka nagrada to nam je veliko priznanje za rad ali isto tako i obveza za godine koje su pred nama, kazao je Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastik Grupe, za poslovniFM o nagradi za najboljeg velikog izvoznika u 2019. godini koju je primio u ime kompanije u sklopu 15. Konvencije hrvatskih izvoznika.

Došen je u razgovoru s Ljubicom Vuko, urednicom emisije Poslovni đir, potom ustvrdio da je nakon uspješne 2019. godine došla 2020. koja je zbog pandemije koronavirusa donijela poteškoće u poslovanju poduzetnicima diljem svijeta, a automobilska industrija bila je jedna od onih djelatnosti koje su u ožujku bile među najpogođenijima.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– U svakom slučaju okolnosti koja je donijela 2020. nitko nije mogao predvidjeti, no automobilska industrija po svojoj je prirodi industrija vrlo visokog adrenalina i svi koji sudjelujemo u njoj itekako smo trenirani da se prilagođavamo izvanrednim okolnostima, pa smo tako napravili i ove godine.

Odmah smo odredili prioritete, to je prije svega očuvanje zdravlja naših radnika, nakon toga smo sve usmjerili ka tome da sačuvamo kondiciju i kompetitivnost naših tvornica. Kako su naši kupci na 40 dana zaustavili svoju proizvodnju, na to smo bili primorani i mi. Krajem travnja polako smo krenuli s proizvodnjom kako bismo pratili takt naših kupaca. Dobra je vijest da smo to vrijeme iskoristili za poboljšanje nekih projekata koji su bili u toku, tako da smo napravili maksimum dok čekamo ostatak godine za realizaciju ugovora, kazao je Marinko Došen, ocijenivši pozitivnom brzu i konkretnu reakciju hrvatske Vlade te mjere za očuvanje radnih mjesta. Iako su u lockdownu bili zaustavljeni, nisu smanjivali broj zaposlenih već su iskoristili potpore koje je Vlada osigurala za ožujak, travanj i svibanj za očuvanje radnih mjesta.

– U ovom trenutku u naših osam tvornica radi nešto malo više od 2.900 radnika od čega je oko polovica u Hrvatskoj gdje imamo tri tvornice. Jedna je u Solinu gdje je i sjedište kompanije i glavni ured, a dvije proizvodne tvornice su u Zagrebu. Imamo tvornice u Srbiji i u Mađarskoj, u Rumunjskoj imamo partnerstvo s tvrtkom Faurecia i imamo dvije tvornice u Rusiji, iznio je Došen u razgovoru za poslovniFM detalje o poslovanju AD Plastik Grupe, vodeće kompanije za razvoj i proizvodnju komponenti za automobilske interijere i eksterijere u Hrvatskoj i jednoj od vodećih u Istočnoj Europi.

grupacija proglašena i najboljim izvoznikom u Francusku u prošloj godini, na što Došen odgovara kako je autoindustrija globalni biznis. Najveći partneri AD Plastik Grupe imaju sjedište u Francuskoj, s njima ugovaraju više od 50 posto poslova, a proizvode isporučuju za njihove tvornice na područjima na kojima posluju.

– Rusko tržište ima izuzetan potencijal. Naše tvornice u Rusiji proizvode za ruske proizvođača automobila. Sve okolnosti koje se mogu pojaviti, bilo zbog korone ili nečega drugoga u smislu ograničenja u međunarodnom transportu, nemaju utjecaja na naše poslovanje u Rusiji. Zapošljavamo rusku radnu snagu, sve raspoložive i odgovarajuće materijale kupujemo u Rusiji i proizvode isporučujemo u Rusiji, kazao je Došen govoreći o specifičnostima ruskog tržišta i načinu na koji su smanjili poslovne rizike. Dodao je kako je po broju proizvedenih i prodanih automobila Rusija odmah iza Njemačke, Francuske i Italije, a nalazi se na nekih 50 kapaciteta koji su bili unatrag pet-šest godina prije zadnje krize, što pokazuje da u Rusiji instalirani kapaciteti za proizvodnju automobila mogu zadovoljiti i dvostruko veće potrebe koje tržište danas ima, a to je na razini od oko milijun i 500 tisuća vozila godišnje.

Marinko Došen govorio je i o tome kako je poslovati u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje pri čemu je istaknuo da se AD Plastik Grupa bavi razvojem i proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju.

AD Plastik ima 50 aktivnih projekata, a nijedan od ugovorenih poslova nije ni smanjen, ni odgođen, niti je otkazan

– Naglašavam posebno razvoj, jer se u Hrvatskoj, preciznije u Solinu, nalazi jezgra naše kompanije, koja se bavi upravo tim prvim dijelom naših poslovnih procesa. Ovdje zapošljavamo najviše radnika. Iskustvo koje imamo u zemljama u kojima imamo tvornice, omogućava nam da usporedimo neke poslovne okolnosti. Nažalost, moram reći da je od zemalja u kojima radimo Hrvatska jedna od skupljih u smislu podrške industriji, troškovnog opterećenja a samim time i konkurentnosti. Ja sam optimist, najave Vlade o smanjenju poreznog opterećenja, o smanjenju troškova administracije nešto su što svakako pozdravljam, a nadam se da će se dogoditi u skoro vrijeme, kazao je u emisiji Poslovni đir Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe. Istaknuo je i ono što tišti proizvođače i izvoznike, a s druge strane vjeruje da je monetarna politika i upravljanje budžetima u svojevrsnim škarama.

– Poticanje izvoza kroz troškovno rasterećenje i eventualnu korekciju tečaja sigurno bi bio vjetar u leđa izvoznicima, ali bi s druge strane povećalo troškove državi. Uvođenje eura zasigurno je korak naprijed, jer osim smanjenja valutnog rizika Hrvatske i smanjenja kamata, situacija s tečajem neće se pogoršati nego ćemo onda moći reći da imamo zadane okolnosti i u njima mi kao poduzetnici moramo naći prostora za uspješno vođenje poslovanja, kazao je Došen.

Istaknuo je i da su inovacije preduvjet poslovanja u automobilskoj industriji, to je pitanje opstanka i radi toga i korisnici mogu uživati u sve sigurnijim, ekološkim prihvatljivijim i boljim automobilima. Razvojni centar u Solinu u stalnim je kontaktima s razvojnim centrima njihovih kupaca, dakle proizvođača automobila, primjenjuju se dostupna znanja kako bi doprinijeli uspjehu industrije.

Glavni kriteriji za zapošljavanje i rast su zahtjevi kupaca, kazao je. Zadnjih nekoliko godina ostvarivali su dvoznamenkaste stope rasta svake godine. Planovi zapošljavanja bili su ambiciozni i u ovoj godini, ali ih je pandemija koronavirusa malo usporila. Međutim, kako se poboljšavaju operativni planovi kupaca i polako vraćaju na planirane količine, i u AD Plastik Grupi očekuju da će početkom iduće godine vratiti svoje kapacitete na razinu na kojoj su bile u 2019.

– Ocijenio bih da je najgori period izazvan krizom iza nas. A što se tiče planova, moram reći da autoindustrija ima neke specifičnosti. Naši su ugovori s kupcima dugoročni, sklapaju se prosječno na sedam godina, dio za razvoj, dio za serijsku proizvodnju. Jednom kad smo se kvalificirali za sudjelovanje u ovako zahtjevnoj utakmici, kupci nemaju alternativnih dobavljača i ne mogu proizvesti vozila bez nas. Naši se planovi čvrsto naslanjaju na planove naših kupaca, a s druge pak strane veliki proizvođači automobila, s obzirom na njihovu važnost u ekonomijama zemalja u kojima se nalaze, pokušavaju srednjoročno planirati što preciznije pa nam time olakšavaju naše planove i resurse koji su nam potrebni za njihovu realizaciji, kazao je Došen te posebno istaknuo da imaju 50 aktivnih projekata, a nijedan od ugovorenih poslova nije ni smanjen, ni odgođen, niti je otkazan.

– Bit ću jako zadovoljan ako se svi ugovoreni projekti nastave realizirati kako se realiziraju sada, a samo ću spomenuti dva velika projekta koji smo završili lani, a koji su sada u serijskoj proizvodnji. To je Renault Clio koji se proizvodi u Novom Mestu i Ford Puma koji se proizvodi u Rumunjskoj, u Craiovi. Smanjili su količine automobila koje se sada proizvode, ali su prognoze da će se iduće godine vratiti na količine koje su bile planirane kod starta projekta, kazao je Marinko Došen na kraju razgovora za poslovniFM.

Objavljeno 25. rujna 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM