Znate li gdje u Splitu cvjeta afrički ljiljan? Pretpostavljam da većina slušatelja prvog poslovnog radija PoslovniFM to ne zna, no zato smo ugostili stručnjaka hortikulture koji to zna, a zna još mnogo o ukrasnim biljkama, uređenju okućnica (odgovor na pitanje s početka teksta ostavljamo za kraj)

Damir Mijalković, vlasnik i direktor tvrtke Antonio – hortikultura i krajobraz iz Splita, uvodno ističe kako je jedan od najvećih problema i bolna točka hortikulture danas i te vrste proizvodnje nedostatak radne snage i domaćih proizvoda koji bi mogli biti konkuretni.

– Sve više se uvozi, a sve manje proizvodi kod nas, razočarano će Mijalković.

Mijalković, koji u zadnjih nekoliko godina samostalno vodi tvrtku priča o razlozima zašto je iz velikog sustava prešao u privatni biznis te otkriva je li to bio dobar poslovni potez.

– Ono što radim, radim sa zadovoljstvom, promjene koje radim, radim na način da nije bolno, da je prihvatljivo i održivo. Nije lako biti privatni poduzetnik, no nije ni tako teško. Ambicije moraju biti u skladu s mogućnostima i tada je sve u redu. Krenuo sam samostalno prije šest godina, stalno je prisutan uspon i porast u poslovanju, priča Mijalković urednici i voditeljici podcasta Poslovni đir Ojdani Koharević. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

Osim uređenja prostora, stručnjaci tvrtke uzgajaju biljni materijal, imaju i svoje staklenike. No, s obzirom na stanje u poljoprivrednoj proizvodnji i to je sve teže raditi.

– Stalno tražimo radnike, čak i ne moraju imati iskustvo, dovoljna je volja. Cilj mi je zaposliti čovjeka koji je mlad, perspektivan, koji želi naučiti raditi i koji trajno razmišlja kako želi ostati tu gdje jest. Kad to postignem, onda nakon godinu imaš gotov kadar, napominje Mijalković.

Dodaje kako je u hortikulturi sve manje mladih ljudi, broj upisanih učenika u poljoprivrednoj školi je svake godine sve manji. Osim manjka radne snage, posao, naglašava, dodatno otežava loš itinerar na gradilištima gdje se ne poštuju rokovi, ciljevi, ljudi koji rade na gradilištima ne razumiju puno izvan građevinskih gabarita.      

Na upit gdje smo po hortikulturi u odnosu na ostale zemlje, Mijalković odgovara kako zapravo i nismo toliko loši.

– Problem je što lijepe kuće imaju ružne prilaze, a to je više problem urbanizma kod nas, ocjenjuje. Smatra i da premalo volimo i cijenimo svoje, a kod nas se mnogo toga promijenilo na bolje ekspanzijom turizma.

Mijalković je autor brojnih krajobraznih prjekata, a među poznatijima su Zapadna i Istočna obala u Splitu. No koliko god je za uređenje nužno projektiranje biljnog materijala, toliko je nužno i održavanje, jer sve te biljke, stabla, moraju biti uredno održavana, zalijevana kako bi projekt bio održiv.

– Održavanje je iznimno važno, no mi i inače nemamo naviku održavanja i na tome trebamo raditi. Biljni materijal mora biti uredno posađen, uredno uzgajan i uredno održavan, što se sve prenosi s investitora na onoga tko će održavati. Taj koji održava mora biti podjednako dobar, no to se često ne događa, pogotovo zbog lošeg upravljanja sustava za navodnavanje, a zatim prihrane i zaštite od nametnika…. navodi Mijalković.

I za kraj odgovor na pitanje s početka priče: afričkih liljana ima i u Splitu, a cvjetaju na omiljenoj splitskoj šetnici – Zapadnoj obali? Ne vjerujete? Prošećite i zapazit ćete ove lijepe biljke, među domaćim kaduljom, ruzmarinom, murvom, svoj su dom, na sunčanoj strani našli i afrički ljiljani i kako nam se čini splitska klima im itekako godi.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 22. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.