Poduzetnici su digli glas zbog dodatne administracije i najave troška koji bi mogli imati zbog uvođenja eura, odnosno zahtjeva kojeg će morati podnijeti i ovjeriti uz trošak pristojbe od 2.500 kuna kod javnog bilježnika, a sve kako bi se iznos temeljnog kapitala iz kuna konvertirao u eure. Za to su zadani rokovi, ovisno je li riječ o d.o.o. i j.d.o.o ili d.d., a ako se to ne učini slijedi kazna od 6.600 eura za pravnu osobu, odnosno 900 eura za ovlaštenu, fizičku, osobu – direktora. Poduzetnici to neće plaćati i sve se mora napraviti kako bi taj postupak bio automatizmom proveden, kao što je to bila praksa u svim ostalim zemljama koje su uvodile euro. Mi to platiti nećemo – ni konverziju, niti kaznu, izjavio je za PoslovniFM Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Nigdje u Europi ne postoji modalitet po kojem se i gdje se konverzija naplaćivala, pa niti gubilo poduzetničko vrijeme. Mislim da je stupidno da se to od nas traži, posebno danas u vrijeme digitalizacije. Ipak, mislim da je riječ o propustu, a ne lošoj namjeri. Ali zahtijevamo da se to do 1. siječnja regulira, nađe rješenje– bilo da je to softversko rješenje ili slično, a ako treba i pomoći, budemo i to. No, ponavljam, platiti nećemo. Riječ je o preko 300 milijuna kuna koje se htjelo uzeti hrvatskim poduzetnicima. Koliko još ima zamki u postupku konverzije u euro ne znamo, ali pratimo, rezolutan je Bujas u razgovoru s Lidijom Kiseljak, urednicom emisije Ritam posla. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Privatni sektor znao je odgovoriti na sve ove izazove, ono što ‘šteka‘ je javni sektor koji je spor i neefikasan, birokracija se povećava, a u ozbiljne reforme se ne ide, što je bio naš prvi zahtjev od kada smo prije gotovo tri godine osnovani, naglasio je Bujas. Zato su, kaže, neke od ključnih tema o kojima kao poduzetnička udruga namjeravaju razgovarati s predstavnicima Vlade – smanjivanje porezne presije, parafiskalnih nameta, manji PDV i porez na dohodak od 10 posto za sve poduzetnike, kao i promjene vezane za Zakon o radu jer on štiti neradnike. Dok god imamo takvu situaciju i dok ne funkcionira pravosuđe, taj segment se neće riješiti, drži Bujas.

– Četiri naša postulata su: više rada, digitalizacija, manji porezi i više pravde. Može se krenuti od smanjenja PDV-a koji je drugi najveći u EU, smanjiti broj parafiskalnih nameta kojih je preko 450, a kojih nitko nema, odnosno jedino BiH ima više od nas. Poslodavac bi trebao plaćati samo 5 dana bolovanja, a ne prvih 42, kako je sada. Jer takva je praksa u svim EU zemljama, pa i SAD-u. Tako će se više paziti kada i zašto netko ide na bolovanje. To se prvenstveno odnosi na javni sektor, gdje su neki ljudi godinama na bolovanju, naglasio je Bujas.

Osvrnuo se i na granicu ulaska u PDV, za koju smatra kako ju je potrebno dignuti sa sadašnjih 40.000 na 100.000 EUR, kao i potrebu da se dobit koja ide u daljnje investicije ne oporezuje. Tako bi se napravio velik iskorak, poduzetnicima dao prostor da više rade, a oni će istodobno više vraćati kroz poreze, napominje.

Sve to je, gledano očima poduzetnika, prava reforma, a sve ostalo su vatrogasne mjere, ističe Bujas.

Bujas se na upit osvrnuo i na obvezne asocijacije HGK i HOK, naglasivši kako je riječ o temeljno prisilnim asocijacijama gdje ne možete birati hoćete li ili ne biti njihov član. Upravo zahvaljujući UGP-u, do pomaka je došlo u HGK gdje male i mikro tvrtke nisu obvezne plaćati članarinu, dok u HOK-u je ostao problem i svaki obrtnik mora plaćati više od 900 kuna godišnje. Da, i svi obrtnice se s pravom pitaju – za što?, dometnuo je Bujas. Nada se da će u obje institucije doći do promjene i da će se početi raditi za poduzetnike. Smatra da HGK i HOK moraju biti jedna institucija za sve poduzetnike, a ne dvije odvojene, te i da moraju biti dobrovoljne.

– Vladinim predstavnicima želimo još jednom jasno iskomunicirati i oni moraju shvatiti da rade za sve nas, a ne mi za njih. Mi, poduzetnici, stvaramo vrijednosti na tržištu, zarađujemo, plaćamo poreze.. a iz tih poreza se oni financiraju. Oni su naši zaposlenici, odnosno, oni su tamo radi nas i zato neka krenu raditi svoj posao. Mentalni sklop je potrebno mijenjati, kako zaposleni u državnim službama više ne misle kako su oni ti koji odlučuju o našoj sudbini. Njihova je zadaća da realiziraju ono što mi smatramo da je ispravno i dobro za razvoj društva, jasno je poručio predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Što se tiče sindikata, ispričao je kako se nedavno vraćao iz Bruxellesa, smješten u ekonomsku klasu, kao i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, no predstavnik sindikata Vilim Ribić je bio u business klasi.

– Izbjegavao me je. Zanimljiva je to situacija koja ne postoji nigdje u svijetu. Naš odnos s nekim sindikatima je odličan, s nekima ga nema, zašto? Ne znam. Jer smo mi svi u istom brodu, jer u mikrotvrtkama mi smo i radnici, možda i jedini zaposlenik u svojoj kompanija. No, sindikalci su fokusirani na javni sektor, na Vladu.. a u 30 godina ključne reforme od njih nisu tražene, mišljenja je Bujas.

Iako je Udruga nedugo na tržištu, kaže da su uspjeli izboriti se da poduzetnik više nije ‘šporka riječ’, zalažu se protiv sive ekonomije te oštre sankcije svima onima koji ne plaćaju zaposlenike i rade na crno.

Hrvoje Bujas prepoznatljiv je po brendu Crno jaje, no ima više poduzetničkih projekata u koje je uključen.

– Nastojimo biti inovativni i drugačiji. Najnoviji projekt, na kojem se radilo sedam godina i s kojim smo krenuli u travnju, je Bots&Pots, prvi svjetski robotski restoran takvog tipa, gdje je robot kuhar. Tu je i Osiguraj me, on-line platforma za prodaju auto osiguranja, a s partnerima sam i u projektu GoHome tražilice nekretnina, prisutne u 7 zemalja, zaključio je Buja razgovor za PoslovniFM.

Udruga Glas poduzetnika želi imati jak pritisak na političare, iako sami političkih ambicija nemamo, dodaje.

Autor: Lidija Kiseljak Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 28. listopada 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM