Digitalizacija je ubrzala pojedine procese te na jedan prirodan način pokazala da je ICT industrija strateška i prioritetna industrija koja u svim sferama života – i kada nije pandemija – ima veliku ulogu, a u ovakvim kriznim situacijama osobito, jer osigurava nacionalnu sigurnost,  ima utjecaj na umrežavanje, zdravstvo, život… Bitno je da nam pandemija ne bude alibi te da se projekti nastave još puno brže, ocijenila je u razgovoru za poslovniFM Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle.

Učenje je stalno prisutno, pa ako se samo 2 ili 3 mjeseca ne usvoje nova znanja – nema opstanka, kaže Kovačević. Zato i misli da se je ICT industrija nekako lakše i  brže prilagodila kriznim situacijama u 2020, a nastavljaju se i u ovoj godini.

Nama je prvi prioritet ulagati, a već i ulažemo značajna financijska sredstva u razvoj znanja, kompetencija različitih vještina zaposlenika, što će biti jako bitno i za uvođenje 5G-a i za digitalne transformacijske procese u brojnim segmentima – tijelima državne uprave, u gradovima, privatnim kompanijama… Tehnologija je tu, tehnologija može puno napraviti, međutim vi morate biti spremni za korištenje nove tehnologije i te procese informatizirati tako da oni donose vrijednost koju očekujete. Mi to nazivamo Change Menagament procesi – upravljanje promjenama, koji su najčešće  najveći problem kad se pojave otpori promjenama ako i kad želite realizirati neke značajne promjene unutar kompanije podržane tehnologijom, istaknula je Kovačević u razgovoru s Lidijom Kiseljak, urednicom emisije Ritam posla.

Hrvatska ima mogućnost korištenja fondova Europske unije, velika su sredstva na raspolaganju kroz  fondove za oporavak, no jako je bitno da se na kvalitetan način projekti definiraju.  Nije bitno samo dobiti sredstva za određeni projekt nego ih i realizirati na vrijeme. Upravo mi kao ICT industrija stojimo na raspolaganju  i tijelima državne uprave i Vladi da pomognemo da se ti projekti definiraju, da oni budu kvalitetni i od nacionalnog interesa, neovisno o tome tko će na kraju taj posao dobiti, jer akumulirano iskustvo i znanje postoji i trebamo ga na razini Hrvatske iskoristiti maksimalno!, naglašava Kovačević.

ENT svake godine zapošljava 250 do 300 novih stručnjaka, a s tehničkih fakulteta ne izlazi dovoljno ljudi, neki odlaze izvan granice, tako da nije jednostavno doći do kadra. Zato bi, smatra Kovačević, trebalo ubrzati motiviranje mladih da ih se već od osnovne škole educira o zanimanjima budućnosti. Jer ICT stručnjake danas trebaju razni poslovni segmenti, država, gradovi, tvrtke, a i mi kao pokretači novih rješenja. Upravo zato sve kompanije nude nešto kako bi privukla najbolje stručnjake.

Radite na sebi, volite posao koji radite, budite inovativni, svoji, dolazite s nekim novim idejama i prijedlozima

– Kontinuirano radimo na tome, ali važna nam je i  organizacijska kultura u kojoj ljudi rade, uče u timovima jedni od drugih, da osim plaće dobe i nagrade vezano za inovativnost, nagrade oko kvalitetno realiziranih jako kompleksnih projekata, tu su i dionice lojalnosti. Stalno tražimo neke nove modele a i pitamo zaposlenike, razgovaramo s njima, i u konačnici uvjete definiramo prema želji zaposlenika, rekla je Kovačević. Iskoristila je priliku za zahvalu svim zaposlenicima jer su u poslovno teškoj 2020. godini pokazali ne samo kvalitetu u poslu te inovativnost i kreativnost, nego i veliku hrabrost u intervencijama uslijed pandemije, ali prije svega potresa, te pokazali i veliku empatiju kroz pomoć stradalima.

Osvrćući se na poslovnu 2020., Kovačević je istaknula kako su lani potpisali čak 14 strateških ugovora, važnih i za 2021. godinu, kao i za godine koje slijede. Radimo s telekom operatorima u smislu infrastrukture, core mreže, radio mreže, kao i na informacijsko-komunikacijsko tehnološkim rješenjima za industriju i društvu, kroz digitalne transformacijske procese. Primjer za to je zdravstvo, gdje radimo softverske platforme na koje se mogu povezati različiti entiteti u zdravstvu u Hrvatskoj, iako je taj proces već počeo i ranijih godina.  Sad je uobičajeno lijek ili uputnicu dobiti online, kaže Kovačević. Zanimljivi su i projekti digitalne transformacije u kulturi, zemljišnjim knjigama i katastru.

Upitana o 5G mreži i kontraverzama koje se oko nje spominju, Kovačević ističe da stručnjaci ENT-a već nekoliko godina intenzivno rade na razvoju i implementaciji 5G u brojnim mrežama širom svijeta. U ovom trenutku, naglašava, više od 125 komercijalnih mreža 5G u svijetu, postoji preko 200 milijuna korisnika 5G i u narednih 5 godina očekuje se više od 3,5 milijarde korisnika. Sigurna sam da će i naši operateri biti spremni za brzo uvođenje 5 G, pri čemu će naša uloga biti izuzetno značajna u pružanju podrške za brzo uvođenje. Po informacijama koje ima, do kraja šestog mjeseca licence za frekvenciju 5G trebale bi biti dodijeljene.

5 G nije samo kritična infrastruktura u smislu telekomunikacijske infrastrukture, već platforma za inovacije koja pruža ogromne mogućnosti za razvoj novih aplikacija, novih rješenja, za povezivanje i stvaranje vrijednosti za građane i industrije. U nekoj industriji se tako mogu optimizirati procesi što se logistike tiče, drugdje roboti koji obavljaju različite poslove vezanjem na 5G infrastrukturu omogućava im brzine. I kod nas može imati velik potencijal u energetici, transportu, poljoprivredi, zdravstvu, ocijenila je Kovačević.

Predsjednica Uprave ENT-a Gordana Kovačević pozvala je stručnjake da im se pridruže, kao i mladi koji završavaju fakultete i žele sudjelovati u inovativnim rješenjima za budućnost.

Gordana Kovačević na čelu je kompanije ENT više od 15 godina, a kako smo ovaj tjedan obilježili Dan žena, ponovili smo često joj postavljeno pitanje o njezinom položaju  – žene na čelu kompanije koja je vezana više za mušku struku, je li se susretala s predrasudama i koliko se promijenio trend zastupljenosti žena u kompaniji proteklih godina.

– To što sam žena nikad nije bila smetnja, gradila sam autoritet baziran na znanju. Kontinuirano sam radila na sebi i ulagala u nova znanja, vještine, u nove liderske stilove…Nikada nisam osjetila predrasude zato što sam žena. Mislim daje i poruka svima – radite na sebi, volite posao koji radite, budite inovativni, svoji, dolazite s nekim novim idejama i prijedlozima,  izborite se za ono što mislite da je da je jako bitno i  važno, jer daje vrijednosti u poslu koji radimo i društvu u kojem živimo i mislim da ćete tako biti prepoznati, istaknula je u razgovoru za poslovniFM Gordana Kovačević.

Objavljeno 12. ožujka 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM