Mi kao poslodavci moramo pronaći odgovor za deficit radne snage, osobito u tehnološki naprednim djelatnostima, puno više radeći na boljoj kvaliteti projekata, boljoj ponudi radnih uvjeta, novijim tehnologijama rada. Zaposlenici žele danas dobar balans između poslovnog i privatnog dijela života, i to treba osigurati, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Igor Koržinek, direktor Spyrosoft Solutionsa, tvrtke za računalne djelatnosti. Smatra da su jedna od motivacija primanja, a u njihovoj tvrtki je plaća po zaposlenom iznosila više od 15.000 kuna.

Ne znam kako drugi u IT industriji mogu motivirati zaposlenike uz plaće ispod 10.000 kuna, zapitao se.

Spyro je lik iz crtanog filma. Vlasnici, koji u iz Poljske i iza kojih je prodaja jednog uspješnog start-upa, nisu se baš previše fokusirali na naziv firme, jednostavno su htjeli ime koje će biti prepoznatljivo mladima, pojasnio je Koržinek.

Spyrosoft je tvrtka za dizajn i razvoj softverskih rješenja nastala 2016. u Poljskoj, a od 2019. godine prisutna je i u Hrvatskoj, gdje direktorsku funkciju obnaša Igor Koržinek. Tvrtka je od 2020. do 2022. godine uvrštena među 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi, a 2021. godine je i ponijela titulu najbrže rastuće tehnološke tvrtke po ocjeni Financial Timesa. A taj trend rasta nastavljen je i u Hrvatskoj, gdje je tvrtka lani, u usporedbi s godinom prije, utrostručila prihode, od kojih je gotovo 80 posto iz inozemstva. Koržinek je i preuzeo nagradu Zlatna bilanca za u kategoriji Najuspješniji novi poduzetnik. Cjelokupnu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– I to je bilo svojevrsno iznenađenje, neplanirano, ali je cijela poslovna 2021. bila odlična godina. Mi smo radili svoj posao, uočili potražnju i iskoristili priliku, kazao je Koržinek.

Na upit je li dobro biti dio grupacije u kriznim vremenima, Koržinek odgovara kako je sam prilično konzervativan, zbog čega možda taj rast i broj zaposlenih ne bi bio toliko snažan, a grupacija ti daje vjetar u leđa i za takve iskorake, ističe.

– Među rijetkim smo tvrtkama u svijetu koje istovremeno djeluju u području embedded i enterprise softverskih rješenja. Od oko 1100 zaposlenika koliko broji cijela Spyrosoft grupa, u Hrvatskoj je u zadnjih 18 mjeseci počelo raditi 40 novih zaposlenika, uglavnom visokomotiviranih inženjera, stručnjaka, koji djeluju u automobilskoj, geospacijalnoj, medicinskoj, financijskoj te industriji 4.0. Tim broji 50-ak stručnjaka, a do kraja godine taj će se broj povećati sigurno 20-ak posto, pa će nas biti više od 60, u uredima u Zagrebu i Osijeku.

Koržinek je rođeni Osječanin, FER-ovac, koji je karijeru proveo kao razvojni inžinjer na projektima simulatora leta, hardversko-softverskih dodataka za iPhone, obračunskog sustava za telekomunikacije i razvoja sustava električnog pogona s primjenom u ‘lakim’ hibridnim pogonima automobila.

Na upit vidi li se i kao samostalni poduzetnik, Koržinek odgovara da u ovom trenutku ne razmišlja o tome, puno više mi odgovara ova samostalnost i sigurnost.

Autor: Darko Buković

Objavljeno 23. rujna 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM