Varaždin, 12. prosinca 2022. (GIA) – U varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ održana je javna rasprava o rodnim stereotipima s kojima se djeca susreću od najranije dobi i kako oni značajno utječu na njihova uvjerenja o vlastitim sposobnostima i primjerenim budućim zanimanjima.

Svoje viđenje o ovom, još uvijek prisutnom problemu u društvu, u uvodnom dijelu dala je prof. dr. sc. Blaženka Divjak, profesorica matematike na Fakultetu organizacije i informatike i bivša ministrica znanosti i obrazovanja: “Pitanje rodne ravnopravnosti je vrlo važno društveno, ali i gospodarsko pitanje. Tome u prilog govori i projekcija Europskog instituta za rodnu ravnopravnost da bi unaprijeđena rodna ravnopravnost mogla dovesti do rasta BNP-a od 10 % do 2050. godine. Obrazovanje lišeno stereotipnih očekivanja od dječaka i djevojčica doprinosi tom cilju. Potrebno je mudro koristiti raspoloživi ljudski kapital, kao što to rade uspješne zemlje bez prirodnih resursa, a današnje djevojke, buduće žene su značajan dio tog kapitala.

U raspravi koju je moderirala dr. sc.  Eva Brlek, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, mag. Inf., istaknuo je: „Koliko je ova tema važna za buduće generacije, govori činjenica da smo od ove školske godine u sve varaždinske osnovne škole uveli građanski odgoj, koji se, između ostalog bavi i temom otklanjanja stereotipa”, dodavši: “Kao otac dviju kćeri, od kojih je starija prije godinu dana postala diplomirana inženjerka strojarstva i uz rad priprema doktorat, osobno sam vrlo zainteresiran za ovu važnu temu.

Obrazovni sektor i poslodavci moraju se ujediniti kako bi zajedničkim nastojanjima stvorili budućnost u kojoj se potiče jednakost i prepoznaje vrijednost koju u radnom, ali i bilo kojem drugom okruženju stvara raznolikost”, izjavila je Etelka Kožar, menadžerica ljudskih potencijala varaždinske tvrtke Mobilisis. “Djevojčice i dječaci u svemu mogu biti jednako uspješni. Na nama je da ih zaštitimo od predrasuda koje su prisutne u društvu i osiguramo im prilike koje u prvi plan stavljaju njihove interese i sposobnosti te ih ohrabruju u ostvarenju vastitih želja i potencijala,” zaključila je Kožar.

Ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček, dodala je kako „djevojke trebaju puno više pomoći i podrške da se opredijele za tehničko obrazovanje i kasnije zanimanja, zbog nedostatka samopouzdanja jer vjeruju da su dečki u tome bolji.” 

mr.sc. Dijana Kobas Dešković, predsjednica udruge MODE1, koja provodi EU financirani projekt je predstavljajući edukacijsku platformu za nastavnike i stručne službe u školama izjavila: “Cilj edukacije za nastavnike je osvijestiti postojanje rodnih stereotipa koji su svuda oko nas i tako doprinijeti nužnoj promjeni očekivanja od dječaka i djevojčica. Škole su pravo mjesto za prepoznavanje i suzbijanje rodnih stereotipa kako bi današnja djeca sutra postali stručnjaci i stručnjakinje u onim područjima koja ih zaista zanimaju i za koja imaju sklonosti neovisno o spolu”.

Prisutni su zaključili kako je cilj svih uključenih u sustav obrazovanja unaprijediti sposobnost obrazovnih djelatnika da potaknu djecu da slobodno razvijaju vlastite interese i sposobnosti i da kasnije biraju zanimanje u skladu s njima, a ne da budu ograničeni društvenim očekivanjima za osobe njihovog spola.

Potrebno je raditi na promjeni implicitnog očekivanja da je nešto za djevojčice, a nešto za dječake, a škole i nastavnici uz podršku lokalne zajednice jesu važni akteri promjene.

Izvor i foto: Open mind komunikacije

Objavljeno 12. prosinca 2022.