Zagreb, 8. ožujka 2020. (ŽPC) – Na Kongresu poduzetnica Hrvatske i regije, najvećem poslovnom skupu žena u poduzetništvu, gospođi Bernardi Cecelji, vlasnici i direktorice tvornice Bernarda d.o.o. iz Nedelišća (Međimurska županija)  za proizvodnju madraca, kreveta i opreme za spavanje, te koja upošljava više od 250 zaposlenika, uručena je nagrada Najpoduzetnica 2020. godine.

Na Međunarodni dan žena, po peti je puta organiziran  Kongres poduzetnica Hrvatske i regije, u organizaciji Ženskog poduzetničkog centra, najveće nevladine asocijacije koja okuplja više od 2.300 članica i članova (vlasnica i vlasnika tvrtki i obrta kao i svih onih koji će to biti), a u sklopu kojega se po prvi puta održala dodjela nagrada Najpoduzetnica u nekoliko kategorija, uz Grand Prix nagradu Najpoduzetnica 2020.

A upravo je gospođi Bernardi Cecelja, ne samo uspješnoj poduzetnici Hrvatske, nego i ovog dijela Europe, pripala čast najbolje i osvajanje Grand Prix nagrade Najpoduzetnica 2020. g.

U nazočnosti više od 550 sudionica i sudionika, gospođa Bernarda Cecelja primila je nagradu iz ruku predsjednice Ocjenjivačkog suda gospođe Slavice Šipicki, te tom prigodom poručila uz zahvalu svim nazočnima u dvorani kako je to rezultat predanog rada i discipline, koji je doveo do prepoznatljivosti rada, inovatorskog i inventivnog pristupa gospođe Bernarde Cecelja, kao i njezinog branda Bernarda – kvalitetnih krevetnih sustava za hotele, pansione, apartmane i dom.

Bernarda d.o.o. danas proizvodi više od 10-tak vrsta kreveta, 40-ak vrsta madraca i 20-ak vrsta raznih proizvoda vezanih za spavanje (jastuke, poplune, štep deke, plahte, podnice i sl.) u različitim veličinama, dimenzijama i iz različitih materijala. Tvrtka kojoj sam ma čelu danas je među vodećima u ovom dijelu Europe u proizvodnji sustava za spavanje. Više od 70% proizvoda tvrtke Bernarda d.o.o. danas ide na tržišta EU i ostalih država svijeta; najviše za opremanje hotela poznatih velikih svjetskih lanaca. Zbog potražnje za proizvodima Bernarda d.o.o. ima i svoja predstavništva i izložbeno prodajne salone u Beogradu u Srbiji, u Skopju u Makedoniji, u Bjelorusiji, te u Zürichu u Švicarskoj. Svega toga ne bi bilo sigurno bez stalne brige o kvaliteti, kao i željama naših kupaca, a sve što sam postigla uložila sam u razvoj svog poduzetništva, kroz red, rad i disciplinu. Ova nagrada dodatni je poticaj mojim naporima, te motivacija da nastavim putem kojega sam odabrala u poduzetništvu – izjavila je u povodu osvajanja nagrade gospođa Bernarda Cecelja – Najpoduzetnica 2020.

A rijetko tko da nije čuo, ne samo na području Hrvatske nego i regije,  veliku i impresivnu priču o ekonomistici Bernardi Cecelji, koja je kako je istaknula primajući nagradu, u poduzetništvu od malih nogu, ali da se istinski u njega otisnula tek s 45 godina života.

Po povratku u moje rodne Varaždinske Toplice iz Švicarske, gdje sam dugo radila kao “gastarbajter” u turističkoj djelatnosti, te gdje sam stekla i aktivno znanje njemačkog, francuskog i talijanskog jezika kao i iskustvo na organizacijskim poslovima, a što mi je puno pomoglo u razvoju moga poduzetništva, krenule su i prve konkretne pripreme za ono što danas radim. Zaposlila sam se tada u Tvornici opruga u Varaždinskim Toplicama, na poslovima uvoza i izvoza, a od 1990. do 1998. godine radila sam i kao predstavnica inozemnih tvrtki Burhenne AG – Njemačka i Spintex AG – Švicarska. Preko ovih tvrtki na tržište krevetnih sustava u Europi, vrlo brzo sam došla do potrebnih kontakata, suradnji, znanja o tržištu, te ono što je najvažnije – informacija o proizvodima kojima sam utkala inovativna rješenja te i danas nose osnovu naše proizvodnje – madraci i kreveti – kazala je Bernarda Cecelja.

Dobitnica Grand Prix Najpoduzetnica 2020. g. podsjetila i na svoju poslovnu priču od trnja preko zvijezda, te  ostavila snažan dojam na sve nazočne na Kongresu poduzetnica.

Čovjek mora uvijek pozitivno razmišljati, a rezultati neće izostati. 1998. godine počeli smo s 13 zaposlenih, a danas imamo 250 zaposlenih. Da sam tada razmišljala kako neću uspjeti i bila negativna, sigurno da i ne bi doživjela sve ovo što smo napravili danas. A od prvog dana do danas svog poduzetništva sve svoje obaveze izvršavamo na vrijeme, nismo nikome dužni, sve što trebamo napravimo i nitko me ne vuče za rukav zbog bilo kakvih otvorenih pitanja. Tržište od prvog dana pozitivno reagira na naše proizvode, a i moje osobno zdravlje me dobro služi, dakle sve je jasno. Nema razloga da se ne budim s osmijehom i da takva završavam dan. Ima i onih koji, u mojoj bližoj i daljoj okolini kažu – lako je njoj. A oni ne znaju koliko ja imam i ja izazova i borbe, ali i naravno ustrajnosti da ne odustanem i da nastavim razvijati i graditi sve što imamo na tržištu. Žena mora, unatoč svemu što je lomi, ipak biti čvrsta i ne pokleknuti, staviti posao na prvo mjesto, a onda dolazi sve ostalo. Jer kada žena ima financijsku sigurnost, kada radi, ima svoje novce koje zarađuje, kada je sposobna da nešto napravi i ima rezultate, to veliki poticaj i vjetar u leđa – da se budi svakoga dana, baš kao i ja – s osmijehom na licu – savjetovala je ova iznimna poduzetnica, koja je danas sa svojim proizvodima nazočna gotovo na svakom mjestu u Hrvatskoj, regiji, te sve češće u svijetu gdje se želi osigurati zdrav i miran san – istaknula je dobitnica ovogodišnje nagrade.

Na Kongresu poduzetnica dobitnica nagrade Najpoduzetnica 2020 najavila je poduzetničke aktivnosti na području kontinentalnog turizma.

– Rođena sam u Varaždinskim Toplicama, gdje i danas živim, već godinama gledam kako ovdašnji toplički turističko – zdravstveni kapaciteti – propadaju. To me boli i doista dira u srce, a željela bih da se nešto napravi i u tom pravcu za moj kraj i moje planove u turizmu. Stoga sam na poticaj bivše gradonačelnice Varaždinskih Toplica, dobila ideju, promislila i krenula u investiciju te kupila nekoliko objekata u Varaždinskim Toplicama, za otvaranje luksuznog hotela na ovim prostorima. Uz puno bitke s birokracijom dobila sam i koncesiju za termalnu vodu čime je otvorena mogućnost izgradnja hotela Bernarda koji se privodi kraju. Hotel ima četiri zvjezdice, uskoro će primati i prve goste, a cijeli koncept ove kontinentalno – turističke priče ide uz jednu lijepu ovdašnju domaću priču – kroz restorane, domaće proizvode, ekološku gastro ponudu, wellness sadržaje. Imajući na umu da jako pazimo da sve bude prirodno u budućem hotelu Bernarda, a posebice na hranu bez kemijskih tretiranja koja se poslužuje u našim restoranima, mislim da imamo odličan zdravstveno turistički projekt s kojim uskoro izlazimo na tržište. Hotel će imati 27 soba, dijelom i uz fizikalnu terapiju, jer nam termalna voda nad kojom imamo koncesiju ima 58 stupnjeva. Hotel će imati vanjski i unutarnji bazen, a uz brojne dodatne kapacitete, pa tako i smještajne zaokružit ćemo brojku od ukupno 60 soba i 130 ležajeva – premijerno je najavila Bernarda Cecelja, dobitnica nagrade Najpoduzetnica 2020. godine u organizaciji Ženskog poduzetničkog centra.

Foto: Ratko Mavar