Zagreb, 2. prosinca 2022. (GIA) – Span je proglašen jednom od triju najboljih europskih kompanija koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, a riječ je o nagradi koju dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja. Dodjela nagrada održana je u sklopu Glavne skupštine malih i srednjih poduzetnika, koja je u organizaciji Europske komisije upriličena u Pragu od 28. do 30. studenoga.

Među najboljim malim i srednjim kompanijama s tržišnom kapitalizacijom do 200 milijuna eura Span je izabran zbog izvrsnih poslovnih rezultata ostvarenih nakon IPO-a. U kategoriji je bilo ukupno devet nominiranih kompanija iz cijele Europe. Tvrtke koje su ušle u uži izbor prepoznate su kao rastuće kompanije s perspektivnim dugoročnim izgledima.   

„Sretni smo što je Span svrstan u najuži krug kompanija koje su na razini Europske unije prepoznate zbog dobrih rezultata i rasta postignutog nakon IPO-a. Ovo priznanje dodatna je potvrda da je IPO bio dobra poslovna odluka. Veliko hvala svim dioničarima koji su prepoznali ono što radimo i ukazali nam povjerenje, ovo je nagrada i za njih“, poručio je Saša Kramar, član Uprave i direktor za razvoj međunarodnog poslovanja u Spanu.

Na tržištu Europske unije većinski su zastupljene male i srednje tvrtke, pa su ovom prilikom u Pragu prisustvovali i predstavnici lokalnih burzi, koji su raspravljali o tome kako motivirati i dodatno olakšati tvrtkama izlazak na tržište kapitala.

“Vrlo smo ponosni što je izdavatelj sa Zagrebačke burze ušao u tri najbolje kompanije u kategoriji Rising Star nagrade koju izdavateljima dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja. Ako uzmemo u obzir veličine ekonomija iz kojih su laureati došli, svakako je velik uspjeh da imamo finalista iz Hrvatske. Span je na našem tržištu pokazao kako manji izdavatelj u vrlo atraktivnoj industriji može napraviti impresivan put uvrštenja, ulaska u CROBEX, i velikog napretka u komunikaciji s investitorima. Čestitamo Spanu i veselimo se budućim uspjesima”, izjavila jeIvana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Span je izlistavanjem na Zagrebačkoj burzi u rujnu 2021. godine postao prva IT kompanija u Hrvatskoj koja je izašla na burzu u posljednja dva desetljeća. U prvih godinu dana Spanova dionica zabilježila je rast cijene od gotovo 40 posto. U tom periodu protrgovano je s više od 450 tisuća dionica vrijednosti više od 100 milijuna kuna. Također, povećao se i broj dioničara pa ih – od inicijalnih 1200 tijekom IPO-a – Span danas broji više od 1500.

U 2021. godini Zagrebačka burza Spanu je dodijelila Nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala, a Spanova dionica nominirana je za Dionicu godine i u 2022. godini.

Izvor i foto: Span

Objavljeno 2. prosinca 2022.