Startup Capra je dosta kompleksan pothvat. Do sada smo predstavili uređaje za hranjenje i hvatanje divljih životinja, a glavni cilj našeg poslovnog pothvata je kontrola divljih životinja, koja je danas više nego ikad potrebna zbog ogromnih šteta koje nastaju u poljoprivredi i prometu. Naime, svi smo svjedoci i sve većeg broja ulaska divljih životinja u gradove, stoga je stvroen sustav kao odgovor na situaciju. Istodobno, startup ima širu priču jer izrađujemo sustav koji će omogućiti potpunu daljinsku kontrolu svih uređaja za nadzor i kontrolu divljih životinja. Time će se omogućiti kontrola životinja, a osobama koje gospodare s divljim životinjama sve aktivnosti koje obavljaju bit će efikasnije, uspješnije i jeftinije, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Krešimir Kavčić, agronom i biolog te jedan od osnivača startupa Capra.

– Za uspješnu kontrolu divljači postoje dva rješenja. Jedno je da uhvatite veliki broj životinja, budući da danas imamo prekobrojno stanje divljači tako da smo prinuđeni hvatati divljač, a drugo rješenje je preusmjeriti životinje. Pritom u priču ulazi naš startup. Konkretno, izradili smo hvataljke i hranilice koje pomažu riješavanju tog problema na oba ta načina. Sama hvataljka je vrlo lagana za prijenos, može je postaviti jedna osoba u roku jednog sata. Npr. ako imate divlje svinje na određenom području, današnje metode vam omogućuju jedino efikasno djelovanje kroz izlazak lovaca na poljoprivrednu površinu i odstrel. No, problem je što kod odstrela upucate samo jednu jedinku, dok ostale pobjegnu i ponovno se vrate na istu poljoprivrednu površinu. Rješenje je, dakle, uhvatiti cijelo krdo – naša hvataljka može uhvatiti cijelo krdo. U pitanju je kružna hvataljka radijusa šest metara, koristimo žičane i mrežne materijale i životinje kada unutra uđu ne mogu se ozlijediti.  Trenutno radimo i to ćemo raditi i u bližoj budućnosti, je kontrola tih hvataljki, a bit će omogućen i live nadzor cijele situacije na terenu, a putem našeg sustava moći će se selektivno birati koliko životinja želite uhvatiti, pojašnjava Kavčić, koji je startup pokrenuo sa setrom Teom, koja je također završila agronomiju. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Janaf i PoslovniFM predstavljaju nove ideje i startupove u emisiji Pametna Hrvatska.

Upitan što se dalje događa s uhvaćenim životinjama, Kavčić odgovara kako to ovisi o legislativi, uz napomenu kako je po hrvatskim zakonima hvatanje divljih životinja dozvoljeno, tako da nakon hvatanja lovni čimbenik može te životinje ili premjestiti na područje gdje neće raditi štetu ili ih može i prodati.

– Završena su sva hardverska rješenja, sustav je u potpunosti automatiziran. Neku hvataljku ili hranilicu moći ćete staviti na teren, programirati je prema potrebama, primjerice daljinski odrediti u koje vrijeme želite da je hranilica aktivna. Trenutno radimo na povezivanju sustava na aplikaciju za što tražimo IT developera koji će sve dovesti na potrebnu razinu. Pretpostavljamo da će za nekih šest mjeseci do godine dana cijeli sustav sustav biti zaokružen i u potpunosti operabilan. Primjerice, moći će se vidjeti kad je neka životinja ulovljena i moći će se kontrolirati sama hvataljka, pojašnjava Kavčić.

– Sustav je namijenjen lovištima u Hrvatskoj, lovci imaju glavnu riječ u gospodarenju s divljači, no sustav je zamišljen i kao važna pomoć jedinicama lokalne samouprave u kontroli kretanja divljači. Već sad postaje ozbiljni urbani problemi s divljim životinjama koje ulaze u grad, ne samo u Zagrebu, već je to problem i u više od 20 gradova diljem Hrvatske. No, to nije samo problem u Hrvatskoj, već i cijele Europe, ističe.

– Naši sustavi su dosad ponuđeni lovoovlaštenicima u nekoliko lovišta u Hrvatskoj. Prije toga smo proveli šest mjeseci testirajući sustave i do tog testiranja nismo imali nikakav marketing, jedino usmena predaja i polako smo dobili prve narudžbe. Hranilice su korisne i za apliciranje lijekova zaraženoj divljači, što je veliki problem. Naime, današnja populacija jelenske i srneće divljači je zaražena parazitima i to liječenje koje se odvija je neefikasno, jer nemate selektivnu primjenu u prirodi, tj, teško je liječiti divljač kad ne možete izdvojiti životinju i točno joj aplicirati lijek i koliko treba. No, s našim hranilicama je i to efikasnije, otkriva prednosti sustava suvlasnik startupa Capra.

Što se tiče feedbacka, ljudi koji su se susreli s mogućnostima u praksi naših uređaja su oduševljeni, jer to je tehnologija koje za sada nema u Europi, a nije je bilo ni u Hrvatskoj. Tako da će i primarna aktivnost biti na tim tržištima, kaže Kavčić.

– Planiramo još dva nova proizvoda koja će usko pomagati dionicima lovnog gospodarenja i planiramo to napraviti kroz dva mjeseca. Do sada imamo pet hardverskih rješenja: 3 tipa hranilica i 2 tipa hvataljki još ćemo izaći s dva tipa hranilica. Završavamo automatizaciju sustava, a za to će nam biti potrebno još 3-4 mjeseca i do kraja iduće godine ćemo imati kompletno rješenje za sve dionike gospodarenja, zaključio je Krešimir Kavčić razgovor s Borisom Živkovićem, urednikom i voditeljem emisije Pametna Hrvatska.

Partner serijala Pametna Hrvatska.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 2. prosinca 2022. sva prava pridržana PoslovniFM.