Zagreb, 25. svibnja 2020. (MPR) – S ciljem unaprjeđenja dijagnostičkih i istraživačkih mogućnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Erste banka je donacijom u vrijednosti od 500.000 kuna osigurala nabavu vrijedne i iznimno korisne medicinske opreme. Tako će novi PCR dijagnostički sustav Zavodu koristiti za paralelnu detekciju koronavirusa i drugih respiratornih virusa, a tri ledenice za ultra-duboko zamrzavanje omogućiti kontinuirani rad, pohranu uzoraka te analizu virusa i u sljedećoj sezoni respiratornih virusnih infekcija.

Kao jedan od tri nacionalna referentna laboratorija za dijagnostiku COVID-19 u Hrvatskoj, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dao je veliki doprinos u suzbijanju epidemije u Hrvatskoj radeći dnevno oko 300 testiranja, što je rezultiralo testiranjem 11.781 osobe do sada. Važan dio svakodnevnih analiza su molekularna testiranja koja upotrebljavaju lančanu reakciju polimerazom (PCR) za detekciju koronavirusa (SARS-CoV-2). Stoga je novi PCR dijagnostički sustav više nego potreban, kako za sljedeću sezonu respiratornih infekcija u Hrvatskoj, tako i zbog eventualne pojave drugog vala koronavirusa.

„Unaprjeđenje zdravlja i kvalitete života naših građana dio je naše vizije, a upornost i kontinuitet u radu omogućuju nam da podržimo napredak zajednice u kojoj djelujemo. Iznimno nam je zadovoljstvo što je naš trud i predanost ovom pozivu ponovno prepoznat te vjerujemo da, u vremenu izražene potrebe za solidarnošću, ova donacija dobiva još veću važnost. PCR sustav će uvelike pridonijeti ukupnim dijagnostičkim mogućnostima Zavoda te istovremeno omogućiti brzu detekciju koronavirusa i drugih respiratornih virusa u istom uzorku, što je iznimno važno i zbog načina liječenja pacijenta zaraženih s dva respiratorna virusa“, istaknuo je dr. Zvonimir Šostar , ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

S obzirom na velik broj uzoraka koje je potrebno čuvati zamrznute na -80º C, Erste banka je donirala i tri ledenice, koje će Zavod koristiti za smrzavanje virusne nukleinske kiseline pacijenata pozitivnih na koronavirus. Osim što će olakšati pohranu uzoraka, ovime će doprinijeti i daljnjem istraživanju virusa.

„Kako epidemija koronavirusa ima značajne negativne implikacije na naše društvo u cjelini i kako se radi o situaciji koja zahtijeva odgovornu i brzu reakciju svih njegovih dionika, željeli smo i na ovaj način dati svoj doprinos u borbi protiv daljnjeg širenja bolesti. Stoga se nadamo se da će kupnja ovih uređaja značajnim dijelom olakšati rad Zavoda. Ovim putem ujedno zahvaljujemo i svom medicinskom i pratećem medicinskom osoblju, kao i brojnim stručnjacima koji rade na sprječavanju daljnjeg širenja bolesti na njihovom angažmanu koji zavrjeđuje svako poštovanje“, istaknuo je ovom prigodom prigodom Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.

Donacija Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ nastavak je napora koje Erste banka, samostalno i u suradnji s pridruženim društvima, poduzima kako bi pružila podršku zdravstvenim ustanovama u trenutačnim okolnostima.