Zagreb, 14. travnja 2020. – Udruga GLAS PODUZETNIKA smatra da su gospodarske mjere hrvatske Vlade mjere za očuvanje radnih mjesta, te da lista svih tvrtki korisnika tih mjera treba u cijelosti biti transparentna i javna, pod nadzorom nadležnih institucija. Svaka zloporaba navedenih mjera od bilo koje strane ili nenamjensko trošenje sredstava treba brzo i efikasno sankcionirati, smatraju u Udruzi.

Ukoliko bilo tko, uključujući i potpredsjednika Hrvatskog sabora, ima saznanja o eventualnoj zloporabi ove mjere u osobnu korist nekog od poduzetnika, a jasno je istaknuto da pravo na istu imaju samo zaposlenici, pozivamo ga da takva saznanja javno podijeli u cilju zaštite cjelokupnog sektora mikro, malih i srednjih poduzetnika koji se ovih dana doista bore za očuvanje radnih mjesta i poslovne aktivnosti, razmišljajući dugoročno o boljem sutra za sve nas, naglašavaju u Udruzi Glas poduzetnika.

Podsjećaju kako je upravo današnje izlaganje potpredsjednika Hrvatskog sabora ponovo otvorilo pitanje nepoznavanje ključne tematike. “Naša je odgovornost, kao udruge poduzetnika, pojasniti osnovne parametre, a kako, zbog mogućih slučaja zloporabe mjera Vlade od strane pojedinih poduzetnika, ne bi u pitanje došla jedna doista kvalitetna mjera. Ona za svoj primarni cilj ima samo jedno – očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca i zadržavanje gospodarske aktivnosti na trenutno najvećoj mogućoj razini, a kako bismo se svi zajedno, čim lakše i jednostavnije vratili u „normalan“ život kad korona vrijeme bude barem dijelom iza nas.

Konkretno, mjera financiranja minimalne plaće koju je donijela Vlada, a kojom je u prvom paketu omogućen iznos potpore je 3.250 kuna neto po zaposleniku, dok je u travanjskom paketu ova mjera podignuta na 4.000 kuna neto po zaposleniku, mjera je kojom država ne pomaže pojedinim poduzetnicima, već osigurava uvjete za ostanak na radnim mjestima zaposlenima u privatnom sektoru.

Sve to daleko je povoljnije i ekonomski isplativije rješenje, usporedimo li situaciju s onom kojom bi, zbog trenutnog smanjenja gospodarske aktivnosti, mnogo zaposlenih bilo prisiljeno otići na Zavod za zapošljavanje, a što bi državu u konačnici mnogo više koštalo, poručuje u priopćenju Glas poduzetnika.

Isto tako se zalažemo za transparentno društvo u cjelini. Godišnja izvješća svih poduzetnika su javni podatak i već godinama dostupna preko brojnih financijskih servisa. Udruga Glas poduzetnika s toga očekuje osiguranje maksimalne transparentnosti svih proračuna i troškova jedinica lokalne samouprave (neke su već krenule tim putem), kao i državnih institucija, te naravno i svih drugih udruga, komora, sindikata i drugih organizacija koje sada ne moraju javno objavljivati financijske izvještaje.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je u nekoliko dana od osnivanja zaprimila više od 5.000 zahtjeva za članstvo.