Zagreb, 17. prosinca 2020. (Janaf) – Na JANAF-ovom Terminalu Žitnjak-Zagreb puštena je u rad integrirana solarna fotonaponska elektrana nazivne snage 90 kW koja je prvi JANAF-ov izveden projekt obnovljivog izvora energije. Na približno 600 m2 krovne površine pomoćne zgrade na Terminalu Žitnjak izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 108.540 kWh električne energije i na taj način uštedjeti oko 70.000,00 kn godišnje troškova za električnu energiju te će se emisije CO2 na godišnjoj razini smanjiti za 65 tona.

Za postavljanje solarne fotonaponske elektrane odabran je krov postojeće pomoćne građevine te se na takav način nisu zauzimale površine na tlu, a izgradnju je JANAF d.d. financirao vlastitim sredstvima.

Puštanje u rad solarne fotonaponske elektrane možemo nazvati prvim korakom JANAF-a prema osmišljavanju i realizaciji dugoročne niskougljične razvojne strategije u obnovljive izvore energije. Naime, u novoj razvojnoj strategiji Društva posebna će se pozornost staviti na identificiranje razvojnih projekata, poglavito u sektoru obnovljivih izvora energije, a moguće i u druge kompatibilne, propulzivne i visoko-profitabilne industrije visokih tehnologija, s ciljem ostvarivanja većih prihoda i stvaranja novih dodanih vrijednosti. Također, pri tome će se razmatrati i projekti koji se mogu financirati iz europskih fondova, osobito iz Inovacijskog fonda, Europskog zelenog plana i Programa oporavka“, istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a mr.sc. Stjepan Adanić.