piše: Darko Buković, autor multidisciplinarnog i multimedijskog projekta Quo vadis Hrvatska

Quo vadis Hrvatska, kao multidisciplinaran i multimedijski projekt, bavi se najvažnijom temom u društvu – gospodarstvom i radom. I značenjem koje ono ima za razvoj države i svih njezinih sastavnica. Tema je to koja je, s obzirom na gotovo najlošije ekonomske pokazatelje u EU i pad životnog standarda, i prije pandemije trebala biti najvažnijim fokusom javnosti. Nakon zaključavanja gospodarstva na dva-tri mjeseca, morat ćemo se (i globalno i na razini svake zemlje) suočiti s posljedicama kakve nisu proživljene nikada u povijesti, a Hrvatska nije nimalo pripremljena.

Kako su preporuke svih međunarodnih institucija da svaka zemlja posegne za svakim dostupnim alatom kako bi spasila realni sektor, a u Hrvatskoj još uvijek prevladava jedno mišljenje (štednja), naša je namjera da kroz razgovore s predstavnicima poslovne zajednice, ekonomistima, analitičarima, menadžerima, budućim zaposlenicima, različitim udrugama i društvenim skupinama, ponudimo različita, možda i neuobičajena, alternativna rješenja koja su namijenjena spašavanju i pomoći svim segmentima društva, uključujući, naravno, i građane.

Zašto je važno pružiti različita mišljenja i ideje? Zato što krizu koja stiže, prema očekivanoj dubini i dugotrajnosti, nikada nismo vidjeli i zapravo ne znamo s čime ćemo se suočiti, a trenutačni potezi Vlade niti su dovoljni niti ciljaju na sve dijelove društva. Treba otvoreno razgovarati o tome znamo li kamo idemo, zašto imamo sve pretpostavke za blagostanje u društvu, i zašto smo zatvoreni u neka prošla vremena, izgubili pogled na budućnost.Tko će i što raditi u budućnosti?

Quo vadis Hrvatska zamišljen je kao niz okruglih stolova, razgovora s nekoliko sugovornika (poduzetnika, menadžera, lidera, ekonomista, analitičara, profesora, znalaca…) koji analizirajući sadašnjost, predlažu rješenja iz svojeg kuta viđenja, znanja, iskustava. Prostor je to da se u razgovoru analiziraju i efekti mjera koje će se donositi, s jasnim određenjem o utjecaju na budući ekonomsko-društveni razvoj.

Informacije o sugovornicima te relevantnim podacima prikupljaju se iz niza dostupnih izvora, od službenih podataka i analiza HZZ-a, DZS-a, Ekonomskog instituta, raznih fakulteta, Fine, Hanfe, HNB-a, pojedinačnih analiza stručnjaka i nizom razgovora i predrazgovora s mnogobrojnim dionicima.

Temeljni je cilj projekta pružiti sve relevantne informacije, ideje, alate, načine… s kojima možemo umanjiti učinak nadolazeće krize i ublažiti udarac svih ranjivih dijelova društva. Uz to, otvorit ćemo i raspravu o temeljima budućeg razvoja. Pri tome ćemo raspravljati i o rješenjima drugih država i načinima na koje se ti potezi mogu primijeniti i u Hrvatskoj. I ne manje bitno otvoriti prostor za promišljanja kamo to ide Hrvatska, kakav joj je smjer i koja su strateška opredjeljenja.

Planiramo kroz serijal zatvorenih okruglih stolova pojedinu krovnu temu analizirati sa svih strana, doznati i moguće promjene u poslovnim planovima poduzetnika, odvagnuti partikularne interese od strateških, donijeti poglede koji se rijetko čuju.

Ciljna javnost i publika nije samo poslovna zajednica i svi njeni dijelovi, već i cijela ekonomsko-analitička scena, koja upozorava, pojašnjava, savjetuje, predlaže i čiju će pomoć Vlada svakako trebati. Ciljna javnost su i mladi, kao i oni čije će poslove mijenjati i oblikovati ne tako daleka budućnost. Jesmo li spremni za te iskorake? Kako ne znamo s čime ćemo se početi suočavati na jesen, do kraja godine, kao i cijelu 2021. godinu, važno je da svatko bude upoznat sa svim mogućim rješenjima, zbog čega su bitne poruke projekta i informacije koje će iznjedriti i informativno predočiti značajnim brojnim društvenim skupinama. Biti proaktivan – utemeljeno, za budućnost.

Ako pandemija nije završila na jesen, a očito neće ni na zimu, i ako ovo nije posljednja pandemija, a očito nije, jer gustoća od 7,5 milijardi ljudi sa svim životnim aktivnostima nije ista kao gustoća od dvije milijarde, zašto ne razmišljamo o načinima suživota ljudi, virusa i ekonomije? Mogu li svi ostali aspekti naših života preživjeti još jedan val straha i panike?

U kakvu ekonomsku dimenziju prelazimo nakon ovog iskustva koje je nepovratno promijenilo obrise svijeta kakvog poznajemo? Deglobalizacija, samodostatnost, digitalizacija, najčešći su pojmovi koje je na površinu izbacila pandemija. No, možemo li se vratiti u stare okvire i možemo li baš sve digitalizirati? Što s onim djelatnostima (i ljudima!) koje u digitalni svijet neće moći? Je li tehnologija odgovor na sva ljudske dileme?

To su pitanja kojima se bavi projekt, koji će biti ciklus emisija prvog internetskog poslovnog radija poslovniFM‘Quo Vadis Hrvatska’ u video, audio, tekstualnoj i web inačici.

Važno je pružiti različita mišljenja i ideje. Upravo zato otvaramo prostor za razgovor u kojem se analiziraju i efekti mjera koje će se donositi, s jasnim određenjem o utjecaju na budući razvoj.

Očekujemo vaša pitanja, promišljanja i prijedloge i na redakcija@poslovniFM.com.

Objavljeno 1. prosinca 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM.