Zagreb, 3. srpnja 2023. (GIA) – Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) pokrenut je novi projekt izgradnje solarne elektrane i baterijskog spremnika, a planovi i ciljevi predstavljeni su na početnoj konferenciji, održanoj u ponedjeljak, 3. srpnja 2023., u prostorijama FER-a. Projekt ”Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 11”, skraćenog naziva SOLAR FER, ukupne vrijednosti 815.000 eura financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 693.000,00 EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

„Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, kroz program Energija i klimatske promjene, plasirao gotovo 20 milijuna eura bespovratnih sredstava za investicije u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Ovim uspješnim partnerstvom ministarstva i energetskog instituta pokrenut je niz investicija u području primjene tehnologija koje na različite načine koriste energiju mora za grijanje i hlađenje zgrada, u suradnji sa svim relevantnim institucijama pokrenut je niz investicija u primjenu geotermalnih izvora energije za različite namjene te osnovan nacionalni trening centar za zgrade gotovo nulte energije. Uz navedene obnovljive izvore energije pokrenut je i niz investicija u korištenje energije Sunca na 172 zgrade različite namjene ukupne snage preko 12 MWp te se, zahvaljujući projektnoj prijavi FER-a, instalira i baterijski spremnik energije koji će balansirati proizvodnju  električne energije iz Sunčane elektrane i potrošnju fakulteta“, istaknuo je Srećko Tamburović u ime Programskog partnera, Energetskog instituta Hrvoje Požar.

FER je godinama znanstveno, nastavno i stručno orijentiran na održivosti, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. To pokazuje nastavnim programom, a i Studijem energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji provodi zajedno za zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje. Znanstvenu i stručnu izvrsnost u posljednje tri godine FER-ovci su nadogradili nizom investicija: od nove solarne elektrane (druge na krovu FER-a), niza baterijskih spremnika, sustavom upravljanja potrošnjom energije, punionicom za električna vozila…. Novim projektom „Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1“ podižu to na novu razinu. Solarna elektrana od 600 kW i baterijski spremnik omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50% ukupnih energetskih potreba FER-a.

“Fakultet elektrotehnike i računarstva u svojim dokumentima vizije i misije ima utkanu orijentiranost na održivost, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije; Fakultet već niz godina aktivno radi na svim ovim aspektima i to ne samo kroz nastavni, znanstveni i stručni rad, već kroz zahvate i infrastrukturne investicije. Novim projektom solarne elektrane od čak 600 kW radimo veliki korak upravo u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj, na što smo iznimno ponosni.”, poručio je Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije i istaknuo kako je ovo samo jedan u nizu projekata koje Fakultet priprema kako bi pokazao da „živi ono što uči“.

,,Već dulji niz godina na Fakultetu tražimo modele i načine kako bi potrošnja energije dolazila u što većem postotku iz obnovljivih izvora. Dosadašnje dvije postojeće solarne elektrane, baterijski sustavi, upravljiva potrošnja toplinskom i rashladnom energijom te punionice za električna vozila ovim projektom dobivaju potpuno novu dimenziju i značaj. Nova solarna elektrana i pripadni baterijski spremnik omogućit će Fakultetu značajnu lokalnu proizvodnju potrošene energije, ali i omogućiti neke nove nastavne i istraživačke smjerove u našem radu. Zahvaljujemo se vladama Islanda, Lihtenštajna i Norveške koje su kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) pomogle u realizaciji ovog za FER značajnog infrastrukturnog projekta”, poručio je Tomislav Capuder, voditelj FER-ovog projekta.

Tijekom interaktivnog okupljanja predstavljen je program financiranja Europskog gospodarskog prostora, istaknute su mogućnosti koje ovakvi instrumenti pružaju, a i prikazan je niz projekata i rješenja koja su u implementacijskoj fazi i ohrabruju u nadolazećoj solarizaciji Hrvatske. Predstavnici Regionalne energetske agencije Sjever predstavili su svoj projekt financiran iz istog mehanizma te istaknuli specifičnost vlastitog projekta.

„Kroz projekte One Sun i Green VTC sufinancirane iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, programa „Energija i klimatske promjene“, financirana je izgradnja ukupno 36 fotonaponskih elektrana na javnim objektima za 20 pojedinačnih naručitelja ukupne vršne snage više od 1,6 MWp. Okrupnjavanjem projekata integriranih fotonaponskih elektrana za vlastite potrebe javnih objekata omogućeno je sufinanciranje manjim objektima i daleko konkurentnije cijene od tržišnih. Ovim projektima vrijednim gotovo 2 milijuna eura javni objekti će smanjiti potrošnju električne energije iz elektroenergetske mreže i dati svoj doprinos dekarbonizaciji na lokalnoj razini“, izjavio je Jurica Perko iz Regionalne energetske agencije Sjever, naglašavajući prednosti objedinjene javne nabave koja je smanjila administrativno opterećenje svakom korisniku u njihovom projektu.

Osim prezentacija projekata i planova predstavnika REA Sjever i grada Zagreba, na konferenciji su predstavljeni  planovi i tekuće aktivnosti HEP-a d.d., s naglaskom na velike projekte u kojima će obnovljivi izvori biti integrirani sa spremnicima energije. Nova rješenja i platforme prezentirali su predstavnici FER-a i tvrtke GridOne, prezentirajući napredne mogućnosti i poslovne modele korištenja solarne energije.

„Vjerujemo da svaki hrvatski građanin mora imati mogućnost proizvodnje vlastite energije na krovu svoje kuće ili zgrade. Naša rješenja nisu orijentirana samo na ključ u ruke u postavljanju takvih instalacija nego i napredna rješenja koje će, usklađena sa zakonskom regulativom, omogućiti građanima i dijeljenje te energije, kreiranje energetskih zajednica i veću energetsku neovisnost uz niže troškove. My Energy Community je prvi korak u kreiranju takvog sustava, a kroz naredne mjesece ćemo našim građanima predstaviti i neke nove inovacije’ rekao je Goran Jurišić, direktor tvrtke GridOne d.o.o. koji je bio i jedan od govornika konferencije.

Na FER-u  ističu da bi bili zadovoljniji i ponosniji da su ovakav projekt mogli prezentirati prije barem pet godina, ali vjeruju da ovaj primjer treba slijediti kao primjer dobre prakse kako u nasljeđe ostaviti energetski zelenu i učinkovitu Hrvatsku.

Na početnoj konferenciji sudjelovali su i predstavnik upravitelja programa Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, predstavnici donatora Maja Dodic i Gro Bakke iz norveške ambasade, Ivan Šimić iz REA Sjever, Ivan Ivanković iz Grada Zagreba, dr. sc. Ivan Andročec iz HEP-a te dr. sc. Bojan Franc s FER-ovog Zavoda za visoki napon i energetiku.

Izvor i foto: FER

Objavljeno 3. srpnja 2023. Sva prava pridržana poslovniFM.