Zagreb, 5. prosinca 2021. (GIA) – Sport nema granica, to znamo svi. I iznimno je važno podići razinu svijesti o pružanju jednakih mogućnosti djeci i mladima s teškoćama u razvoju kroz sport te ih što je više moguće uključiti u zajednicu u kojoj žive te im omogućiti im kvalitetne sportske aktivnosti. Upravo na tome već više od 3 godine, kroz program HandbALL IN, prvi rukometni program za djecu i mlade s teškoćama u razvoju kojeg je pokrenula bivša hrvatska rukometna reprezentativka Maida Arslanagić, magistra logopedije i trenerica rukometa:

Ograničenja se temelje samo na našoj percepciji i načinu razmišljanja. Kroz ovaj program nastojimo ukazati na važnost pozitivnog stava i načina razmišljanja koji je ključ za prevladavanje svih prepreka s kojima se čovjek može suočiti u životu. Trenutno smo aktivni u tri hrvatska grada – Zagrebu, Sinju i Metkoviću, a u program je uključeno gotovo stotinu djece, koji treniraju pod budnim okom naših stručnih terapeuta, edukatora i volontera”, kaže Arslanagić

HandbALL IN je nastao s ciljem stvaranja jednakih mogućnosti za djecu i mlade s teškoćama u razvoju kroz rukomet i sport te njihova inkluzija u zajednici u kojoj žive. Svakodnevno se potiče djecu i mlade na bavljenje tjelesnom aktivnošću i njihovo uključivanje u rekreativne aktivnosti u zajednici kako bi im se poboljšače životne i socijalne vještine, motoričke sposobnosti i kreativnost.

“Odlučili smo pokrenuti i kampanju “SPORTAŠ ZA SPORTAŠA” kojom glasno poručujemo djeci i mladima s teškoćama u razvoju koji se bave ili tek kreću u bavljenje sportom -I ja, koji se profesionalno bavim sportom sam tu za tebe. Imamo iste izazove, iste ciljeve i znaj da ti to možeš!”

Već sada se, putem društvenih mreža, uključilo više od 40 poznatih hrvatskih sportskih imena kao što su Ivano Balić, Domagoj Duvnjak, Jelena Grubišić i brojni drugi.

“Svi su sportaši isti, bilo da su amateri, profesionalci, imaju teškoće u razvoju ili neku vrstu invaliditeta ili ne, jer nas sve veže želja da napredujemo i ustrajemo kako bismo postigli svoj cilj. Svaki, pod navodnicima veliki sportaš, je krenuo iz nule i podrška mu je puno značila. Isto tako našim polaznicima podrška njihovih sportskih idola kroz projekt “SPORTAŠ ZA SPORTAŠA” daje vjetar u leđa”, zaključuje Arslanagić.

Utjecaj sporta na razvoj djece i mladih s teškoćama u razvoju je jako velik i svatko tko postane dijelom ove sjajne ima priliku doprinijeti promociji sporta osoba s invaliditetom. Podržite ih i dijeljenjem svojih videa, fotografija ili poruka podrške na društvenim mrežama uz hashtag #sportaszasportasa.

Objavljeno 5. prosinca 2021.