Zagreb, 30. ožujka 2023. (GIA) – Pred punim auditorijem Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je jučer prva, zagrebačka faza projekta „Dobra knjiga u dobrom društvu“, koji je organizirala izdavačka kuća TIM press uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Prva tema ove inicijative za stvaranje nacionalne platforme svih koji potiču čitanje kao važan oblik vlastitog znanja i razvoja te promicanje kulture dijaloga bila je „U globalnom dvorištu“, a sastojala se od četiri dijela.

O važnosti poticanja čitanja i stvaranja kvalitetnih knjiga te podrške ovakvim projektima uvodno su s moderatoricom Vlatkom Kolarović razgovarali Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Sofija Klarin Zadravec, pomoćnica glavne ravnateljice NSK-a te Dijana Bahtijari, direktorica TIM pressa.

Svi su se složili da je čitanje, u bilo kojem obliku, različitih tematika i putem različitih komunikacijskih platformi važno za osobni razvoj, komunikacijske vještine, bolje međusobno razumijevanje i u konačnici napredak cijelog društva. Mijenjaju se načini na koje mlađe generacije dolaze do informacija i znanja, no trendovi u svijetu pokazuju da se mladi sve više okreću tiskanim izdanjima i to onima nadrealnog i zabavnog sadržaja.

U drugom dijelu, panel-diskusiji, moderatorica Vlatka Kolarović razgovarala je s Tamarom Babun, Hrvojem Balenom, Ivanom Koprićem, Danicom Ramljak, Višeslavom Raosom i Dubravkom Sinčić Ćorić. Naši panelisti podsjetili su publiku na to da su znanje, komunikacija i dijalog temelj svakog razvoja i međuljudskih odnosa. Ksenija Banović je zatim razgovarala s vrlo angažiranom publikom o temama o kojima su razgovarali panelisti.

Uslijedio je segment Jedan na jedan, razgovor između Bože Skoke i Dražena Klarića koji su se predstavili u jednom novom, osobnijem svjetlu, te izvrsno prikazali poveznicu između identiteta i brendiranja. Zaključili su da dobro moramo poznavati i razumjeti vlastite kvalitete i prednosti da bismo ih mogli brendirati u svijetu.

Posljednji na pozornici bio je Toni Milun, omiljeni matematičar i financijski vloger koji je na sebi svojstven način otkrio važnost knjiga za njegov osobni razvoj. Štoviše, na primjerima knjiga koje voli i onih koje ne razumije pa ih teško prihvaća, Toni Milun je poentirao da je upravo smisao dijaloga u tome da se ne moramo u svemu složiti, no moramo moći razgovarati.

 Knjige u izdanju TIM pressa, Sovjetistan Erike Fatland, Snježni leopard Sylvaina Tessona, Kako sam unuci objasnio kapitalizam Jeana Zieglera, Taj dugi mamurluk Shauna Walkera i Identitet Francisa Fukuyame poslužile su kao odlična podloga za razgovor, a zvučna kulisa koju je pružio Ante Gelo sjajno se uklopila u atmosferu događaja.

Dijana Bahtijari, direktorica TIM pressa i jedna od organizatorica „Dobre knjige u dobrom društvu“ kaže: „Zadovoljna sam što je TIM press dio ovoga velikog nacionalnog projekta koji je već prvim susretom polučio znatan uspjeh. Nadam da će se ovom projektu priključiti i drugi izdavači, što bi nesumnjivo rezultiralo još širim promicanjem čitanja, znanja, komunikacije i dijaloga, što je naš glavni cilj.“

Nakon jučerašnjeg događanja dodajemo: Uživajmo u razgovorima, a da bi dijalog bio bolji, slušajmo i budimo strpljivi.

Partneri: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Medijski pokrovitelji: Večernji list, Lider Media, Yammat FM, Zaposlena, Poslovni FM, qLife, Poslovni dnevnik, Apertus.

Donatori: Zdravi pinklec, Letizia, Smarter, Jabuka HR, Jamnica

Izvor i foto: Tim press Photo: Boris Scita/PIXSELL

Objavljeno 30. ožujka 2023. PoslovniFM.