Zagreb, 8. siječnja 2021. (Deloitte) – Prema Deloitteovoj Studiji o spajanjima i preuzimanjima u Srednjoistočnoj Europi, zahvaljujući neprekinutom gospodarskom rastu u 2019. godini, nakon rekordno visoke bruto zaračunate premije u 2018. godini, ukupna je bruto zaračunata premija u toj regiji prošle godine porasla za dodatnih 6,3 %. Pokretač rasta i dalje je širenje neživotnog osiguranja. Međutim, višegodišnji trend pada poslova životnog osiguranja prekinut je u 2019. godini te je zabilježen skroman rast od 2,1 % na regionalnoj razini.

Studija obuhvaća analizu dinamike spajanja i preuzimanja u 15 država Srednjoistočne Europe, odnosno na tržištima u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji, Estoniji, Latviji, Litvi, Albaniji, Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji.

Prosječna penetracija osiguranja koja predstavlja udio bruto zaračunate premije u bruto domaćem proizvodu, ostala je praktički na istom nivou od 2,4 % u svim promatranim tržištima Srednjoistočne Europe, dok je prosječna bruto zaračunata premija po glavi stanovnika narasla za 6,4 % na 348 eura u 2019. godini.

Deset najvećih osiguravatelja s najvišom bruto zaračunatom premijom u regiji ostvarilo je 75 % regionalne bruto zaračunate premije. Tipična grupa koja je svojim rezultatima zauzela mjesto među deset najuspješnijih grupa osiguravatelja u regiji u prosjeku je prisutna u 5 do 6 država Srednjoistočne Europe te njezina bruto zaračunata premija ukupno iznosi otprilike 929 milijuna eura. U slučaju neživotnog osiguranja, 10 najvećih grupa osiguravatelja ostvaruje oko 69 % ukupne bruto zaračunate premije. Isto tako, takva je tipična regionalna grupa prisutna u 5 do 6 država Srednjoistočne Europe te njezina bruto zaračunata premija u prosjeku iznosi otprilike 1.809 milijuna eura.

Nastavilo se višegodišnje strateško restrukturiranje međunarodnih grupa u Srednjoistočnoj Europi. Neke grupacije razmatraju da li izaći, dok veći igrači rastu i preuzimaju društva.

Nedavno je nekoliko međunarodnih osiguravajućih društava odlučilo razmotriti svoju zastupljenost u Srednjoistočnoj Europi te razmatra napuštanje tržišta, zbog čega je 2020. zabilježen najveći broj transakcija u proteklih nekoliko godina. Riječ je o transakcijama francuskog društva AXA, koje je prodalo dio svojih udjela u poljskim, češkim i slovačkim podružnicama austrijskom društvu Uniqua za oko 1 milijardu eura. Nizozemsko društva Aegon prodalo je dio svojih mađarskih, poljskih, rumunjskih i turskih vlasničkih udjela austrijskom društvu VIG za 830 milijuna eura. Istodobno se veliki igrači kao što su, među ostalim, austrijska osiguravajuća društva VIG i Uniqua, talijanski Generali te grupa Euroins sa sjedištem u Bugarskoj, aktivno zalažu za proširenje i aktivno sudjeluju u procesima akvizicija.

Premda tržištima pojedinačnih država uglavnom dominiraju 3 – 6 najuspješnijih osiguravajućih društava, veliki broj manjih igrača dijeli ostatak tržišta. Prema studiji, na tržištima je još uvijek prisutan velik broj igrača i jaka konkurencija, što može dovesti do dodatne konsolidacije tržišta.

Kada je riječ o broju transakcija, u razdoblju obuhvaćenom studijom (od 2015. godine do studenoga 2020. godine), Poljska je i dalje najaktivnije tržište u regiji sa 17 transakcija, potom slijede Češka (14), Mađarska (9), Rumunjska (7) i Bugarska (7).

Najaktivniji kupac u regiji ostala je austrijska grupa VIG, sa 10 zaključenih transakcija u proteklom razdoblju i 3 transakcije u tijeku. Preostali veliki kupci obuhvaćaju Canadian Fairfax Group, Generali, Euroins, Uniqua i Allianz.

 „Akvizicije i spajanja su se nastavila unatoč pandemiji, zahvaljujući velikim međunarodnim grupacijama koje kroz akvizicije vide ne samo širenje tržišnog udjela već i unapređenje poslovanja kroz dodatne sinergije i inovacije. Velike transakcije, poput izlaska Aegona s mađarskog, poljskog, rumunjskog i turskog tržišta, koji je preuzeo VIG za 830 milijuna eura, imaju pozitivan utjecaj na buduće investitore jer potvrđuju atraktivnost i potencijal tržišta osiguranja u Srednjoistočnoj Europi. U nadolazećim se godinama očekuje dodatni nastavak konsolidacije regionalnog tržišta osiguranja uz mogući ulazak novih investitora koji još nisu bili prisutni na ovim tržištima”, izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

Za više informacija posjetite: http://www.deloitte.com/hr/M-A_insurance_study.