Zagreb, 3. rujna 2020. – Nakon uspješno provedenog testiranja od strane nadležnog tijela za CEF (Connecting Europe Facility) sukladnost, Fina je dobila pozitivnu ocjenu za svoj softver za e-Račun te je uz još nekoliko tvrtki uvrštena na popis pružatelja usluge e-fakturiranja u EU.

Europska komisija je objavila ažurirani popis pouzdanih pružatelja usluge e-fakturiranja koji su usklađeni s europskim standardom za e-fakturiranje: EN 16931:2017. U svrhu interoperabilnosti i povezanosti na razini cijele EU cilj je da sva rješenja budu usklađena prema navedenom standardu, kako bi pružatelji rješenja mogli osigurati maksimalnu povezanost krajnjih korisnika. 

Fina e-Račun je već i prije bio usklađen sa zakonskom regulativom i EU normom, sukladno x.509v3, UBL 2.1 standardu, CEN i IDABC preporukama te je kompatibilan sa sličnim rješenjima na inozemnom tržištu. A sada je CEF digital nakon uspješno provedenog testiranja Finu uvrstio i na popis pouzdanih pružatelja usluge e-fakturiranja u EU. 

Fina je ponovno potvrdila sukladnost svog softverskog rješenja sa svim traženim zahtjevima CEF programa te se zasluženo našla među prvim tvrtkama u EU koje su uskladile svoja softverska rješenja sukladno smjernicama EU objavljenim od strane CEF Digitala. 

Fina e-Račun je ‘zvjezdasti’ model e-Računa, što znači da nije potrebna uspostava bilateralnih ugovornih odnosa ili sporazuma između svih strana u sustavu već je dovoljna registracija u sustav. Omogućuje i razmjenu računa s onim korisnicima koji ne koriste niti jedan servis za razmjenu e-računa ili koriste servis za razmjenu e-računa nekog drugog informacijskog posrednika. 

Ako primatelj računa nije korisnik niti jednog servisa za razmjenu e-računa, pošiljatelj mu može poslati račun iz servisa Fina e-Račun na adresu e-pošte.