Zagreb, 2. rujna 2020. (AZU) – U utorak, 1. rujna  2020. godine u Agenciji za ugljikovodike zatvoreno je nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje geotermalnih voda za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Riječ je istražnim prostorima Ernestinovo, Lunjkovec-Kutnjak, Legrad-1 te Merhatovec, a Povjerenstvo za provođenje nadmetanja utvrdilo je kako je na natječaj pristiglo devet ponuda od sedam različitih ponuditelja i to za sve ponuđene istražne prostore.

Sljedeći korak je evaluacija pristiglih ponuda, ali već je sad jasno kako je natječaj, unatoč izazovnim vremenima, u potpunosti uspio jer su pristigle ponude za sve raspisane lokacije, a prijavitelji su renomirane domaće i strane kompanije s iskustvom u razvoju geotermalnih projekata.

Agencija za ugljikovodike će detalje o potencijalnim investitorima i predloženim projektima predstaviti nakon što Povjerenstvo evaluira pristigle ponude.

Upravo ovi projekti u Hrvatskoj imaju potencijal biti perjanica energetske tranzicije s obzirom da će se istraživanja odvijati na prostorima za koje je geotermalni potencijal utvrđen na bušotinama inicijalno izrađenima za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina.