Zagreb, 1. rujna 2021 – Prodaja građevinske opreme na globalnoj razini u ovoj godini dosegnut će rekordnih 1,13 milijuna jedinica, a vrijednost te opreme dosegnut će gotovo 110 milijardi američkih dolara, prognoza je analitičara specijalizirane konzultantske tvrtke Off-Highway Research, koje donosi portal tockanai.hr.

S 1,13 milijuna prodanih jedinica za dva posto bio bi premašen dosadašnji rekord od 1,11 milijuna prodanih strojeva koji je postignut 2018. godine.

Rekordna prodaja nije se prognozirala prije pandemije koronavirusa, a analitičari Off-Highway Researcha tu promjenu tumače poticajnim odgovorima na pandemiju od strane vlada širom svijeta, prvenstveno kineske.

Program posebnih emisija obveznica pokrajinskih vlada za financiranje infrastrukturnih projekata i drugi poticaji potaknuli su rast kineskog tržišta za 30 posto u 2020. Rast se, iako usporen, nastavio i u prvom tromjesečju 2021. godine. Na razini cijele godine očekuje se pad prodaje građevinske opreme za 2 posto, iako će količinski prodaja u Kini ostati na povijesno visokim razinama.

Rast na europskom tržištu 15 posto

I dok u Kini rast usporava, u mnogim drugim dijelovima svijeta oporavak je mnogo snažniji nego što se očekivalo početkom ove godine. Predviđa se da će europsko tržište porasti u ovoj godini porasti za 15 posto. Prethodne prognoze govorile su o jednoznamenkastom rastu. To bi trebalo dovesti do oporavka volumena na slične razine cikličnog maksimuma koji je zabilježen 2019.

Prognoza rasta za Sjevernu Ameriku poboljšana je na 13 posto. Iako se time neće dosegnuti rekord iz 2019., očekuje se da će rekord biti premašen u sljedećim godinama.

Za Japan se u 2021. predviđa skroman rast prodaje građevinske opreme za 1 posto, dok su ranije predviđao pad. Ovaj rast će se nadograditi na skromno povećanju prodaje zabilježeno 2020. godine, nakon što je japanska vlada povećala potrošnju na javne radove i tako podigla tržište na najvišu razinu u posljednjih desetak godina.

U Indije je situacija malo drugačija: prognoza za 2021. je snižena s prethodno očekivanog povećanja od 15 posto na 11 posto. Razlog je novi val pandemije koronavirusa koji je zahvatio Indiju u drugom tromjesečju 2021.

Izgledi za ostatak svijeta ostaju nepromijenjeni, s očekivanjem da će prodaja građevinske opreme ove godine porasti za 6 posto.

“Globalni skok u prodaji građevinske opreme u posljednjih šest do devet mjeseci bio je zapanjujući. Iako je ovo izvrsna vijest, industrija se i dalje suočava s mnogim izazovima u podmirivanju potražnje, uključujući ograničenja u lancu opskrbe i uska grla oko otpreme i druge logistike. Vjerujem da bi bez toga prodaja već ove godine dosegnula rekordne vrijednosti, veće od ovih koje sada predviđamo. Pozitivno je to što bi se trenutni uzgon trebao proširiti i na 2022.”, rekao je Chris Sleight, glavni direktor istraživačkog odjela tvrtke Off-Highway Research.

Izvor i foto: Tockanai.hr

Objavljeno 1. rujna 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM