Zagreb, 30. travnja 2020. – Odbor za fitness industriju i cjelokupnu djelatnost sportske rekreacije Udruge Glas poduzetnika uputio je danas ministarstvima zdravstva i gospodarstva prijedlog triju hitnih mjera, ključnih za opstanak svih sportsko-rekreacijskih djelatnosti.

Fitness industrija koja uključuje cjelokupnu sportsko-rekreacijsku djelatnost ključna je za očuvanje i razvitak psiho-fizičkog zdravlja građana, prevenciju brojnih bolesti i razvoj imuniteta, a što u vrijeme pandemije ne treba posebno naglašavati.  Poduzetnici u području sporta i sportske rekreacije koji svoje poslovanje provode putem gotovo svih pravnih oblika propisanih Zakonom o sportu (d.o.o., j.d.o.o., sportske udruge, sportska društva, samostalna sportska djelatnost sportski klubovi i slično) zapošljavaju više od 20.000 ljudi i prihoduju više od 1,1 milijardi kuna godišnje.

Sportsko-rekreacijska i fitness zajednica koju i inače odlikuje visoki stupanj higijenskih pravila, pripremila je i na adrese Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Središnjeg ureda za šport poslala svoje prijedloge mjera i postupaka za siguran rad, ali još uvijek nije zaprimila odgovor.

Na adrese ministra Vilija Beroša i ministra Darka Horvata dostavljen je dopis koji rezimirano definira tri ključna prijedloga kojima bi započela provedba sadržaja s ciljem zaštite zdravlja, prevencije bolesti i podizanja razine općeg psiho-fizičkog stanja pučanstva definiranog stupnjem IMUNITETS, kroz suvislo djelovanje industrije koja tome doprinosi:

  1. Hitno definiranje datuma otvaranja fitness centara i drugih objekata u kojima se provode sadržaji sportske rekreacije – uz razumljive, prihvatljive, sa strukom usuglašene i realno oblikovane nužne mjere prevencije i zaštite kako korisnika tako i zaposlenika.
  2. Produljenje HZZ mjera – poslovnim subjektima u fitness industriji i području sportsko-rekreacijskih usluga je trenutna kriza nanijela veliku štetu te u ovom trenutku predstavlja i dodatni rizik za nastavak poslovanja jer je upravo proljeće ključno za akumuliranje sredstava. Naime, poznato je i jasno da tijekom ljetnih mjeseci, čak i u “normalnim” uvjetima rada, značajno manji broj korisnika posjećuje fitness centre i centre sportske rekreacije. Kako bi se tvrtkama omogućio opstanak i zadržavanje radnih mjesta, potrebno im je osigurati potporu za zaposlene u narednom periodu od minimalno 3 mjeseca te razmotriti daljnju potporu u slučaju vraćanja epidemije na jesen.
  3. Relaksacija uvjeta HAMAG-ovih COVID-19 zajmova za sve pravne subjekte koji djeluju u području fitnessa i sportske rekreacije – produljenje perioda korištenja kredita sa 6 na 12 mjeseci, povećanje fonda HBOR-ovih COVID-19 kredita i relaksacija uvjeta na način da uključuje sve ugrožene djelatnosti.

Odbor za fitness industriju i cjelokupnu djelatnost sportske rekreacije posebna je skupina unutar udruge Glas poduzetnika i uključuje najeminentnije hrvatske predstavnike koji pokrivaju područje djelovanja od gotovo 300.000 aktivnih i registriranih korisnika njihovih usluga.

Udruga Glas poduzetnika danas je vodeći predstavnik mikro, malih i srednjih poduzetnika, obrtnika i samozaposlenih te okuplja preko 9.000 članova koji su se okupili oko zajedničkog cilja borbe za spas gospodarstva, kvalitetniju poduzetničku klimu te dugoročno kvalitetnije i zdravije društvo pod sloganom Hrvatska 2.0.