Zagreb, 14. lipnja 2023. (GIA) – Pregovarački timovi Podravke i Belupa te sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD završili su 14. lipnja pregovore i postigli dogovor oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za Grupu Podravka.

Izmjene uključuju povećanje glavnih elemenata za obračun plaće, tj. povećanje osnovne plaće sa sadašnjih 253,50 eura na 260 eura te povećanje fiksnog dodatka sa sadašnjih 67,69 eura na 100 eura, čime će se bruto plaće na tarifi prosječno povećati za 5 posto, a neto 4,3 posto. Povećanja stupaju na snagu s 1. srpnja ove godine.

Također, do kraja lipnja svim će radnicima biti isplaćen i jednokratni dodatak na plaću od 82,76 eura neto.

Poslodavac će osigurati i dodatna sredstva kako bi se nastavilo pružanje visokog standarda dodatnog zdravstvenog osiguranja zaposlenicima te će se ta beneficija upisati kao pravo radnika u kolektivni ugovor.

Intenzivno se nastavlja i s radom na izradi novog sustava plaća, a poslodavac i sindikati krajem lipnja 2023. otvorit će i novi krug kolektivnih pregovora zbog dogovora oko novog sustava plaća, koji bi se trebao finalizirati do kraja srpnja.

„Drago mi je da smo, zajedno sa sindikatima, ponovo pronašli način da našim radnicima povećamo plaće. Plaće radnika u Podravki i Belupu porast će od srpnja za oko pet posto. Kada u obzir uzmemo i prethodna povećanja, Podravka je u proteklih 15 mjeseci uspjela povećati plaće za 22 posto, a primanja za 26 posto. Osobito sam zadovoljna da smo pronašli mehanizam kroz koji će radnici s najmanjom plaćom dobiti relativno najveće povećanje. Stoga zahvaljujem svim predstavnicima sindikata na konstruktivnom dijalogu i postignutom dogovoru“, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić dodajući da je kompanija i kroz strategiju održivosti poslovanja zacrtala kontinuirana ulaganja u svoje zaposlenike kao jedan od ključnih ciljeva.

„Drago mi je da smo uspješno završili još jedan krug pregovora oko povećanja plaća radnicima,  posebice što će ovo povećanje najviše osjetiti upravo oni radnici koji imaju najmanje plaće. Zahvaljujem radnicima Podravke na podršci i povjerenju i dalje ćemo nastaviti raditi na unapređivanju njihovih prava iz Kolektivnog ugovora“, poručila je Ksenija Horvat, predsjednica PPDIV-a Podravke.

Pregovarački timovi nove su kolektivne pregovore zakazali za kraj lipnja, s ciljem implementacije novog sustava plaća, što će se finalizirati najkasnije do kraja srpnja.

Izvor i foto: Podravka

Objavljeno 14. lipnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.