LONDON, 7. ožujka 2023. (GIA) – PwC je objavio rezultate nove analize i istraživanja, indeks „Women in Work” i indeks „Global Empowerment”, koji daju detaljno pogled na pitanja vezana uz rodnu ravnopravnost i imaju utjecaja na radno okruženje u svijetu.

Istraživanje objavljeno povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, pokazuje da su, unatoč povratku u normalu nakon pandemije bolesti COVID-19, žene na svojim radnim mjestima diljem svijeta i dalje u neravnopravnom položaju.

Primjerena plaća i jednake mogućnosti zaposlenja
Prema PwC-ovom indeksu „Women in Work” (WiW) u 2021. godini sudjelovanje žena na tržištu rada u 33 zemlje članice OECD-a blago je poraslo. Međutim, napredak prema rodnoj ravnopravnosti i dalje je prespor.

PwC-ova analiza pokazuje da se smanjenjem razlike u plaćama između spolova može ostvariti dobitak koji se može mjeriti u bilijunima dolara. Povećanje prosječnih plaća žena kako bi se izjednačile s onima njihovih muških kolega diljem OECD-a, povećalo bi zarade žena za više od 2 bilijuna dolara godišnje. Ali, na temelju razlike u plaćama između spolova u zemljama članicama OECD-a od 14 % u 2021. godini i povijesnih stopa napretka prema jednakosti plaća između spolova, trebat će više od 50 godina da se prebrodi razlika među zemljama članicama OECD-a.

S druge strane, ključni nalaz PwC-ovog indeksa „Global Empowerment” također ukazuje na to da postoji razlika od 34 postotna boda između udjela ispitanica koje kažu da im je važno primati primjerenu plaću za svoj rad i udjela kod kojih je to zaista tako, što predstavlja najveće odstupanje među ženama u našem istraživanju.

PwC-ov indeks „Women in Work” u 2021. godini pokazuje blagi pad stope nezaposlenosti žena, sa 6,7 % na 6,4 %. Međutim, do sličnih poboljšanja došlo je i u udjelu muškaraca koji sudjeluju na tržištu rada i u stopi zaposlenosti muškaraca, što ukazuje na to da su razine zaposlenosti simptom makroekonomskih čimbenika i općeg oporavka tržišta rada, a ne napretka prema rodnoj ravnopravnosti.

Najbolje rangirane zemlje u Indeksu u 2021. godini ostaju nepromijenjene u odnosu na 2020. godinu, pri čemu su neke zauzele više, a neke nešto niže pozicije. Luksemburg je ove godine zauzeo prvo mjesto (popevši se s drugog mjesta), a Novi Zeland je pao na drugo mjesto. Slovenija je ostala na trećem mjestu i bilježi apsolutni pad rezultata indeksa.

Povećanjem stopa zaposlenosti žena diljem OECD-a u cilju izjednačavanja s onima u Švedskoj (koja ima najveći udio žena koje sudjeluju na tržištu rada), mogli bi se ostvariti potencijalni ekonomski dobici od gotovo 6 bilijuna dolara godišnje.

Larice Stielow, viša ekonomistica iz PwC-a UK i autorica WiW-a, kazala je:

„Žena u dobi od 20 godina koja danas uđe na tržište rada neće doživjeti jednakost plaća tijekom svog radnog vijeka. Razlika u plaćama između spolova se smanjuje, ovim tempom trebat će više od pola stoljeća da se postigne rodni paritet u plaćama. Ako nas je oporavak od pandemije bolesti COVID-19 ičemu naučio, to je da se ne možemo osloniti samo na ekonomski rast kako bismo ostvarili rodnu ravnopravnost, osim ako ne želimo čekati još 50 ili više godina.“

Poticanje osnaživanja u radnom okruženju

PwC-ov indeks „Global Empowerment” utvrdio je da postoji značajna razlika u osnaženosti spolova, pri čemu muškarci imaju veće ovlasti na radnom mjestu od žena. Ovaj indeks temelji se na analizi rodne ravnopravnosti iz perspektive gotovo 22.000 zaposlenih žena diljem svijeta i mjeri 12 čimbenika osnaživanja na četiri područja: autonomija, utjecaj, smisao i pripadnost te povjerenje i kompetentnost.

U nastavku su navedena četiri najvažnija čimbenika osnaživanja žena na radnom mjestu, koji su ujedno i četiri najvažnija čimbenika za žene koje se odlučuju na promjenu karijere:

  • Primjerena naknada (72 %)
  • Zadovoljstvo poslom (69 %)
  • Radno mjesto gdje doista mogu biti ono što jesu (67 %)
  • Tim koji brine o njihovoj dobrobiti (61 %)

Istraživanje je pokazalo da su muškarci i žene općenito slični po tome koliko im je važan određeni čimbenik osnaženosti. Međutim, u odnosu na žene, muškarci češće smatraju da su zapravo imali koristi od ovih čimbenika na poslu. Žene smatraju da najveća neravnopravnost postoji u primjerenoj plaći (razlika od 34 boda), mogućnost izbora radnog vremena (razlika od 27 boda), mjesta rada (razlika od 22 boda) i načina rada (razlika od 22 boda), zadovoljstvo poslom (razlika od 20 bodova) i nadređeni koji uzima u obzir njihovo stajalište pri donošenju odluka (razlika od 19 bodova).

Zašto je osnaživanje važno?

Ispitanice s iskazanim najvišim stupnjem osnaženosti pokazale su veću sklonost zatražiti povišicu (55 %) i sklonije su zatražiti unapređenje (52 %). To možemo usporediti s rezultatima od 31 % (razlika od 24 boda) odnosno 26 % (razlika od 26 bodova) koji se odnose na sve žene ispitane u našem istraživanju. 

Također, veća je vjerojatnost da će žene s iskazanim najvišim stupnjem osnaženosti preporučiti svog poslodavca (67 %), što je značajna 32 postotna boda više u odnosu na ukupni broj ispitanica. K tome, znatno je vjerojatnije da će iskazati veće zadovoljstvo svojim poslom (54 %) u usporedbi s 25 % sveukupno ispitanih žena (razlika od 29 bodova).

Prema PwC-ovom indeksu „Global Empowerment”, radno aktivne žene s iskazanim najvišim stupnjem osnaženosti zaposlene su u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija, što je naročito vidljivo u sektoru tehnologije za koji su žene malo više osnažene od muškaraca. Žene zaposlene u sektorima financijskih usluga i energetike, komunalnih usluga i resursa su na drugom i trećem mjestu po doživljaju osnaženosti, ali muškarci imaju znatno veće ovlasti od žena u sektoru financijskih usluga.

Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a:

„Predsjednici uprava i poslodavci trebali bi učiniti sve što mogu kako bi izgradili uravnoteženu kulturu radnog mjesta gdje se žene osjećaju osnaženo kao i muškarci, gdje su žene pravedno nagrađene i nalaze autonomiju, smisao i osjećaj pripadnosti na poslu. Time će se ostvariti dvostruka korist – izgradnja povjerenja u čitavoj organizaciji i podržavanje napretka žena. U današnjem poslovnom svijetu, na nama kao liderima je da na najvišim razinama pokažemo primjerom i utječemo na kulturu koja je uključiva i pravedna za sve zaposlenike.“

PwC-ova analiza pokazuje da poslodavci svojim zalaganjem za primjerenu plaću, autonomiju, uključivo vodstvo i uvođenje strategije raznolikosti temeljene na podacima mogu značajno osnažiti žene na radnom mjestu.

Žene koje rade u punom radnom vremenu izvan kuće iskazale su najniži stupanj osnaženosti. Ovaj trend vidljiv je i kod muškaraca, ukazujući na to da autonomija u pogledu toga kako, gdje i kada ljudi rade potiče osjećaj osnaženosti kod zaposlenika. Žene s najvišim stupnjem osnaženosti također imaju bolje prilike za rad na daljinu (74 %). Međutim, gotovo polovica žena (48 %) ne može svoj posao obavljati na daljinu. Od 11.285 žena koje mogu, 29 % radi na daljinu u punom radnom vremenu, a 56 % u određenoj mjeri primjenjuje hibridni model rada.

Parul Munshi, partner za transformaciju radne snage, iz Odjela poslovnog savjetovanja za jugoistočnu Aziju u PwC-u Singapur, kazao je:

„Autonomija potiče osnaživanje i žena i muškaraca, ali žene u ovom trenutku imaju manje autonomije u pogledu toga kako, kada i gdje rade. Potreba za fleksibilnošću odnosi se na sve zaposlenike, a poslodavci ga ne smiju zanemariti ako nastoje ojačati raznolikost, potaknuti angažman i inovativnost te se pozicionirati kao poželjan poslodavac.”

Tamara Maćašović, voditeljica PwC-ovih aktivnosti za ljude i talente u srednjoj i istočnoj Europi, komentirala je:

„Hrvatska je zauzela 28. mjesto na ljestvici 33 zemlje OECD-a, što je razočaravajuće u pogledu ravnopravnosti spolova u radnoj snazi. No, izvješće identificira neke pozitivne trendove u Hrvatskoj, poput porasta broja žena na višim rukovodećim pozicijama i smanjenja razlike u plaćama između spolova u posljednjem desetljeću. Ovakav razvoj događaja sugerira da se Hrvatska, iako vrlo sporo, kreće u dobrom smjeru. Kako bismo brže napredovali, moramo otvorenije razgovarati o nekim uzrocima problema, promicati svijest o važnosti ove teme, a poslodavci moraju uključiti raznolikost na popis svojih prioriteta.”

Izvor: IM&C/PwC Foto: pigabay/geralt

Objavljeno 8. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.