Zagreb, 15. rujna 2021. (GIA) – Snažan ulagački ciklus Telemacha i United Grupe, vrijedan više od 1,7 milijardi kuna, usmjeren je u infrastrukturu – modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije i najbrže optičke mreže u Europi. Time će Telemach Hrvatsku smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti te osigurati najvišu razinu kvalitete usluga za svoje korisnike. Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regiji, istaknuo je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije na konferenciji za novinare.

Telemach već danas, zahvaljujući postojećoj infrastrukturi, može podržati internetske brzine do 10 Giga u 12.000 kućanstava u Zagrebu, točnije u Novom Zagrebu. Do kraja slijedeće godine i na cijelome području Grada Zagreba. U narednih godinu dana oko 170.000 hrvatskih kućanstava bit će pokriveno 10 Giga optičkom mrežom. Internetske brzine koje Telemach trenutačno omogućuje svojim korisnicima su 20 puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, naglasio je.

Sadašnji broj korisnika je ukupno milijun. Telemach je došao u Hrvatsku postati lider. Operator smo koji ispunjava svoja obećanja te s ponosom možemo reći da će 10 Giga optička mreža koju gradimo biti uvjerljivo najbrža u Europi, po brzini i kvaliteti usporediva samo s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama, izjavio je Ježina.

Nakon integracije u Grupu i promjene imena, s uvođenjem novih mobilnih paketa te pokretanjem ulagačkoga ciklusa Telemach je danas najbrže rastući operator u Hrvatskoj. Rast poslovanja prati i znatan porast broja zaposlenika od čak 59 posto u posljednjih godinu i pol dana. Točnije sada je 618 zaposlenih, godinu dana prije bilo ih je 422, dok ih je ne tako daleke 2019. bilo 357.

Ježina se osvnuo i na problem radne snage odnosno pitanje kako dolaze do profila potrebnih stručnjaka, rekavši kratko da je to stvarni problem, da tržište rada nije idealno, te da sad imaju otvorenih 30-ak radnih mjesta koja treba popuniti.

Istodobno s izgradnjom najbrže fiksne mreže Telemach intenzivno radi na nadogradnji postojeće 4G mobilne mreže i uvođenju 5G mreže kako bi u idućih godinu dana svi korisnici Telemacha Hrvatska imali istu razinu mobilne usluge. Tako je, nakon kupnje frekvencijskoga spektra za gotovo 110 milijuna kuna, Telemach uspješno pustio u rad prve 5G bazne stanice u Zagrebu i Osijeku, a brzine izmjerene na novoj Telemachovoj 5G mreži dosežu do čak 1,8 Gbps. Nakon završetka nadogradnje cjelokupna mobilna mreža bit će znatno unaprijeđena, u skladu s najvišim svjetskim standardima.

„Za manje će od godinu dana 5G signal biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj. Do početka ćemo adventa 5G mrežom pokriti prvo cijeli Zagreb, nakon čega slijede i drugi veći gradovi. Već tijekom jeseni stanovnici Novoga Zagreba moći će se pohvaliti najbržim internetskim brzinama u Hrvatskoj jer će cijeli taj dio grada istodobno biti pokriven 5G mobilnom i 10 Giga optičkom mrežom“, istaknuo je Ježina.

Telemach HR I SLO CEO Adrian Ježina

Telemach u Hrvatskoj upravo provodi intenzivnu izgradnju mreže po uzoru na Vivacom iz Bugarske i Telemach Slovenije, članice United Grupe s najbržom mobilnom mrežom na svojim tržištima. Ježina, koji je karijeru ostvario u telekomunikacijskoj industriji Hrvatskoj, u Sloveniji je u samo nekoliko godina Telemach doveo do razine najbrže rastućega mobilnog operatera na tržištu, s najboljom mrežom i najboljim korisničkim iskustvom. U segmentu se fiksne širokopojasne mreže Telemach Slovenija s trećega mjesta uspio pozicionirati kao lider na tržištu zahvaljujući jasnoj viziji, uvođenju novih tehnologija i iskusnome Ježini.

Od ožujka 2020., kad je postao dijelom United Grupe, pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, Telemach Hrvatska je prošao intenzivnu transformaciju poslovanja s jasnim usmjerenjem na isporuku najboljih proizvoda i korisničkoga iskustva. Uz već najavljena ulaganja u mobilnu mrežu od dodatnih gotovo milijardu kuna, kojima planira znatno unaprijediti pokrivenost i kapacitete postojeće mreže, Telemach trenutačno provodi nadogradnju postojeće mreže na temelju migracije tehničkih sustava u sklopu procesa odvajanja od Tele2 Švedska.

U cilju osiguranja najboljega korisničkog iskustva u skladu sa željama i potrebama korisnika Telemach je obogatio svoju ponudu i dovodeći u Hrvatsku vodeću OTT platformu jugoistočne Europe EON te jedan od vodećih svjetskih glazbenih servisa TIDAL.

Autor: Darko Buković Izvor: Telemach Hrvatska

Objavljeno 16. rujna 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM