Više od polovice, točnije 56% najmodavaca ima velik pad rezervacija ili prodaje svojih smještajnih kapaciteta. Njih još 4% javlja da ima pad srednje razine sa početkom travnja. Donekle ohrabruje da oko 16% srećom ima samo lagani pad broja rezervacija ili prodaje za svoje smještajne kapacitete. Na žalost još 21% javlja da imaju velik broj otkaza za već postojeće rezervacije ili prodane aranžmane. Samo nešto manje od 3% ispitanih izjavljuje da nema pad rezervacija ili je on vrlo mali, pokazalo je novo anektno istraživanje Udruge Glas poduzetnika.

Što očekivati od turističke sezone 2020.? To je pitanje kojim se bave mnogi u turističkom sektoru ali i oni zvan njega, s obzirom da će se osjećati i mnoge indirektne posljedice. Nastavno na anketu o korisnosti i očekivanjima koje poduzetnici (naročito oni u turizmu) imaju od turističkih zajednica, zanimalo nas je još dublje proučiti ovu temu. Očekivanja od sezone su naravno loša, a izgleda da se na značajnu pomoć od turističkih zajednica ne računa, anketa je samo potvrdila opće spoznaje o najmodavcima i njihovim rezervacijama.

Ovo je još jedna potvrda da ćemo imati tešku turističku sezonu, a posebno za sve one kategorije koje nakon nje neće imati priliku za stvaranje novih prihoda sve do sezone 2021., za koju je također u ovome trenutku teško predvidjeti kakva će biti. S obzirom na veličinu tog sektora, svakako bi se trebalo dobro promisliti o dodatnim mogućnostima intervencije, kako domino efekt ne bi izazvao još više štete, ističu u Udruzi Glas poduzetnika.