Zagreb, 14. travnja 2020. – Gotovo 70 posto poduzetnika koristi neke od mjera iz travanjskog paketa gospodarskih mjera hrvatske Vlade, s time da ih još 8% planira početi koristiti, dok dodatnih 3% također planira aplicirati za njihovo korištenje kada zadovolje uvjete. Zanimljivo je da 20% poduzetnika nije koristilo niti ne planira koristiti niti jednu od mjera, rezultati su nove ankete – Koristite li neke od mjera?, koje je provela Udruga Glas poduzetnika.

U prijašnjim anketama, napravljenima za vrijeme dok novi set mjera nije bio donesen, tadašnje mjere koristilo je nešto ispod 7% poduzetnika, a njih oko 70% čekalo je bolji set mjera.

S obzirom da se nakon prvih inicijativa Glasa Poduzetnika to i ostvarilo, sakupili smo i nove podatke o korištenju gospodarskih mjera.

Ti rezultati su dosta pozitivni, i svakako odražavaju puno veću efikasnost novih mjera. Također Udrugu Glas poduzetnika zanimale su i informacije od poduzetnika koji koriste mjere, i koje su to točno? Dobili smo ove rezultate:

Dakle, 60% ispitanika koristi i subvencije za plaće i odgodu poreznih obveza, njih 31% koristi samo subvencije za plaće a samo 6% isključivo odgodu poreznih obveza i davanja.
S obzirom na sve prikupljene podatke, Udruga Glas poduzetnika smatra da su mjere koje su tražene, i na kraju provedene, dobro izabrane i da daju rezultate u ovoj fazi. Naravno, treba biti svjestan da su to samo trenutne vatrogasne mjere i da će za dugoročniji prosperitet gospodarstva trebati mijenjati još mnoge druge stvari, za što se udruga i planira zalagati.