Zagreb, 17. travnja 2020. (Hamag-Bicro) – Europska komisija, u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije, organizira najveći ikad održan hackathon #EUvsVirus radi razvoja inovativnih rješenja za izazove vezane uz koronavirus. Hackathon će se održati od petka, 24. travnja do nedjelje, 26. travnja 2020. godine. Prijave su otvorene do nedjelje, 19. travnja 2020. u 23.59 sati. Moguće je prijaviti i gotova rješenja. Zainteresirani se mogu prijaviti putem poveznice https://euvsvirus.org/.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uključila se u organizaciju kao nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Republike Hrvatske. Nakon posredovanja HAMAG-BICRO-a prema poduzećima, inovatorima i ostalima, sa zadovoljstvom možemo izvijestiti kako se u samo prva dva dana prijava, Hrvatska našla pri samom vrhu, u društvu zemalja kao što su Belgija, Grčka, Francuska, Izrael, Portugal i Velika Britanija. Trenutno Hrvatska ima više od 40 prijavitelja koji žele sudjelovati u paneuropskom hackathonu #EUvsVirus i na taj način dati brza rješenja u borbi protiv nevidljivog neprijatelja koji je zahvatio cijeli svijet.

Opća je svrha hackathona uskladiti i povezati inovatore, partnere i kupce širom Europe te ih ujediniti u rješavanju neposrednih problema krize (npr. brza proizvodnja opreme, povećanje proizvodnih sposobnosti, prijenos znanja i rješenja iz jedne zemlje u drugu) na raznim tehnološkim poljima. Natjecatelji će tijekom 48 sati trajanja hackathona zajednički razviti inovativna rješenja za visoke tehnologije te hardver i softver rješenja korištenjem biotehnologije, digitalne tehnologije, društvenih znanosti i drugih domena iz područja inovacija. Nakon toga slijedi online pitch i odabir najboljih projekata.

Predviđen je razvoj prototipova i rješenja u 6 područja (podijeljenih u 37 izazova): Zdravlje i život, Poslovni kontinuitet, Socijalna i politička kohezija, Rad i obrazovanje ‘na daljinu’, Digitalne financije i ostalo. Svih 37 izazova možete pronaći na poveznici https://euvsvirus.org/challenges/ Za svaki od 37 izazova bit će odabrana dva finalista i u konačnici, po jedan pobjednik za svaki izazov.

Pobjednički projekti bit će objavljeni na platformi Europskog inovacijskog vijeća (EIC Community Platform) i na taj način postati dostupni krajnjim korisnicima (npr. bolnicama), investitorima, zakladama te će biti usmjereni na aktualne opcije financiranja Europske komisije. To će biti polazna točka duže suradnje između Europske komisije i ekosustava inovatora, proizvođača i pokretača diljem Europe u vezi s korona krizom.

HAMAG-BICRO poziva sve zainteresirane neka se prijave i stoji na raspolaganju za eventualne upite putem maila een@hamagbicro.hr.

Dodatne informacije:

VIDEO paneuropski hackathon #EUvsVirus

Statistika prijava na hackathon #EUvsVirus