Autorska glazbena prava su i u 2018. godini bila rastući izvor prihoda hrvatskim i svjetskim glazbenicima. Dinamična glazbena aktivnost kreativne scene međusobno se potiče s rastom turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji.

Zagreb, 26. lipnja 2019. (HDS ZAMP) – HDS ZAMP  još jednu godinu zaredom bilježi rast iznosa prikupljenih autorskih honorara. Stručna služba Hrvatskog društva skladatelja autorima i nositeljima prava će za prošlu godinu raspodijeliti gotovo 99 milijuna kuna autorskih naknada, točnije 98.968.275,99 kuna. To je čak 9,42% više nego u 2017. i novi rekord.

Uz odbitke za troškove poslovanja i sredstva odvojena za socijalno-kulturne namjene, u prošloj je godini na ime autorskih naknada ukupno prikupljeno ukupno 137.617.108,51 kn.

U obračunima autorskih naknada za prošlu je godinu sudjelovalo 105 tisuća domaćih i inozemnih autora i nositelja prava.

Služba je istodobno smanjila troškove koje ima prilikom ostvarivanja prava, pa je taj postotak u odnosu na ukupno prikupljeni iznos najmanji dosad, i iznosi 21,64% od ukupno prikupljenog. Smanjenje tih troškova u odnosu na 2017. godinu iznosi 0,63% – pa je i to razlog za zadovoljstvo još jednu godinu uzastopce.

Najveći udio u naplati, ukupno 88%, čine prava javnog priopćavanja glazbe (tzv. „mala prava“) među kojima su posebno rasle naknade od rastućih sektora koncerata i priredbi. Rast od čak 93% zabilježila su online i digitalna prava što je posljedica izravnog licenciranja hrvatskog repertoara na online glazbenim servisima (YouTube, Google Play i Deezer) u 40 zemalja svijeta. Zabilježen je i veći rast prihoda iz inozemstva, od 22.7%. Repertoar članova HDS-a najviše je zaradio u Sloveniji koju slijede Srbija, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora. 

Strana pak društva čijim će autorima HDS ZAMP poslati najviše novca za korištenje njihove glazbe na teritoriju Hrvatske su iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Njemačke, Srbije i Francuske.

Samo je kod prava mehaničke reprodukcije (klasična diskografija i privatno kopiranje) zabilježen manji pad od 1,1%. To je pokazatelj da se situacija stabilizirala u odnosu na velike padove do prije nekoliko godina.

Tijekom 2018., služba HDS ZAMP je evidentirala izvođenje ukupno 263.314 jedinstvenih glazbenih djela koja su emitirana putem medija ili uživo korištena sveukupno više od 7.3 milijuna puta.

Svoju punomoć HDS ZAMP-u za ostvarivanje prava u 2018. dalo je 461 novih autora i nositelja prava čime i „kadrovski kreativni“ sektor nastavlja pozitivan trend rasta. I istodobno to radi sve brže i više online: značajan je rast i u korištenju online usluge „Moj profil“ namijenjenoj autorima na webu ZAMP-a. U 2018. tu je uslugu koristilo 2449 autora koji su prijavili ukupno novih 7007 djela ili, u prosjeku, oko 19 novih pjesama dnevno!

„Navedeni rezultati, ugled HDS ZAMP-a u regiji i inozemstvu, kao i pozitivna medijska slika službe zasluga su i naših redovnih i pridruženih članova HDS-a u čije ime i obavljamo ovu djelatnost. Stoga zahvaljujem svima na uspješnoj suradnji, razumijevanju i podršci kroz pojedinačne projekte i ukupno poslovanje. Posebno, naravno, hvala svima koji razumiju i podržavaju sustav ostvarivanja autorskih prava, a takvih je među korisnicima glazbe u Hrvatskoj sve više. Sve smo više  zemlja u kojoj se pitanje poštivanja i razvoja tih i srodnih prava podrazumijeva kao važan pokazatelj ekonomskog i kulturološkog napretka“, naglasio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Uz poslovne rezultate, HDS ZAMP tradicionalno predstavlja i autore čija su djela zabilježila najveći broj emitiranja na radijskim i TV postajama u kalendarskoj 2018. To su, abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić.

Od stranih imena u top 10 najemtiranijih autora prošle godine nalaze se uglavnom dobro poznata imena koja već desetljećima drže primat svjetske glazbene industrije: Bruce Springsteen, Bryan Adams, Ed Sheeran, George Michael, Sting, Mark Knopfler, Max Martin, Michael Jackson, Paul McCartney te Prince.

Najemitiranija domaća pjesma u 2018. bio je Porinom ovjenčani duet Vatre i Massima „Nama se nikud ne žuri“. Slijedi je „Ako te pitaju“ autorskog tandema Vjekoslave i Tončija Huljića u izvedbi Petra Graše, a na trećem mjestu je „Do posljednjeg retka“ u kojoj su se Miji Dimšić autorski pridružili Damir Bačić, Vjekoslav Dimter i Branimir Jovanovac.

Kod stranih pjesama na domaćem terenu „These days“ Rudimentala ft. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen je najemitiranija, a slijede je „Feel it still“ Portugal. The Man i „Girls like you“ Maroon 5 feat. Cardi B.

Uz redoviti posao prikupljanja, obrade i raspodjele autorskih naknada, aktivnosti HDS ZAMP-a u 2018. bile su posebno usmjerene prema usvajanju nove EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu. Direktiva je u Europskom Parlamentu službeno potvrđena u travnju 2019., na zadovoljstvo većine hrvatskih i europskih autora i kreativaca. Riječ je o propisu koji će napokon urediti digitalno tržište i za sve njegove dionike osigurati uravnoteženu tržišnu utakmicu u budućnosti. Prava ostvarena od nematerijalnog vlasništva u digitalnom gospodarstvu i za naše će glazbenike u budućnosti biti sve važnija.