Izvoz članica CISEx-a bilježi godišnji rast od 24 % i premašuje iznos od 1,5 milijardi kuna

ZAGREB, 26. lipnja 2019. (CISEx) – Analizirali smo financijske podatke članica za 2018. godinu koja je do sada rekordna po svim pokazateljima. Analiza obuhvaća 243 tvrtke članice CISEx-a koje su predale financijske izvještaje do prve objave FINA-e, što znači da su ukupne brojke i nešto veće jer nam nedostaju podaci za dio članova.

Ukupni prihodi naših članica (bez povezanih društava) prelaze 3,8 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 1,5 milijardi kuna. Rast prihoda iz inozemstva je 24% u odnosu na 2017. godinu. Posebno veseli činjenica da je udio izvoza u prihodu čak 41%, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 33%. Istovremeno ukoliko promatramo pokazatelje svih 131 tisuću tvrtki za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 19,6%.

CISEx-ovci su lani otvorili 772 nova radna mjesta te godinu završili s prosjekom od 6.244 zaposlenika, što je godišnji rast od 14%.

Ukupni prihodi članica CISEx-a (bez povezanih društava) prelaze 3,8 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 1,5 milijardi kuna.

Neto dobit naših članica je rasla u apsolutnom iznosu na 324 mil HRK, uz neto profitnu maržu od 8,4%. Naše članice puno ulažu u razvoj novih proizvoda pa vjerujemo da će se pozitivne posljedice komercijalizacije istih vidjeti u budućnosti na profitabilnosti i prihodu po zaposleniku. U 2018. godini CISEx članice su evidentirale čak 271 milijuna HRK kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem, što predstavlja 16% ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj RH! Budućnost našeg IT sektora sigurno leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, stoga je ovo dobra vijest.

IT sektor (J62) je tokom 2018. narastao za gotovo 500 novih tvtki. Naime, pri analizi pokazatelja za 2017., bilo je aktivno svega 3.434 tvrtke za koje smo analizirali financijska izvješća, dok je u ovoj analizi za 2018. obuhvaćeno čak 3.936 tvrtki.

CISEx danas objedinjuje četvrtinu hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika. Nedvojbena je činjenica da je CISEx relevantan predstavnik ove industrije.

Interesantan je podatak da je ukupni prihod J62 rastao za 18%, dok je kod softveraša CISEx-a rastao 16%. No, naše članice imaju jači postotak rasta izvoza (32%) te se dodatno izdvajaju od prosjeka naše industrije po učešću izvoza u poslovnim prihodima koji iznosi visokih 43% dok je u J62 to 33%. Istovremeno, naše članice su iskazale u bilancama čak 45% ukupnih izdataka za razvoj vlastitih proizvoda, u odnosu na cijeli IT sektor u RH. Također, imamo veću neto profitnu maržu od prosjeka naše branše za čak 23% (neto marža CISEx J62 je 11,1% a prosjek J62 ima neto maržu od 9%). Neto dobit po zaposleniku kod naših članica iznosi prosječno 68 tis kn godišnje, dok za čitavu skupinu J62 to iznosi 58 tis kn.

Što možemo zaključiti?

Rast prihoda DA, ali ne pod svaku cijenu! Rast prihoda ne znači ništa ako istovremeno ne raste profitabilnost i dodana vrijednost.

Analiza financijskih izvješća neminovno ukazuje na potrebu za jačanjem izvoza kao i ulaganja u vlastite proizvode. Upravo su to stavke koje su kod CISEx članica jako izražene u odnosu na prosjek IT industrije, te nam upravo to nosi veću profitabilnost po zaposleniku i jaču neto maržu.

Ove brojke su dobre, ali tu ne stajemo. IT sektor mora i može još puno bolje. Jačanje izvoza i učešća prodaje vlastitih rješenja u poslovnim prihodima – prava je formula za održivi rast. CISEx članovi nisu samo izvozna sila, već i istinski pokretači promjena!